Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι σημαίνει η απόφαση της Τιτάν για την επιστροφή κεφαλαίου

Μόνο 0,5 ευρώ υπολογίζεται ότι θα είναι η φετινή διανομή προς τους μετόχους. Σε βάθος χρόνου θα αξιοποιηθεί το υπό δημιουργία αποθεματικό των 200 εκατ. ευρώ.

Τι σημαίνει η απόφαση της Τιτάν για την επιστροφή κεφαλαίου

Η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα τη μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 200 εκατ. ευρώ και την επιστροφή τους στους μετόχους. 

Η πρόταση της διοίκησης της Τιτάν, όμως, δεν σημαίνει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δοθούν στους μετόχους μετρητά 200 εκατ. ευρώ (ή περίπου 2,55 ευρώ ανά τεμάχιο). Αντίθετα, φέτος θα μοιραστεί 0,50 ευρώ ανά μετοχή, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί από την εισηγμένη, διευκρινίζουν πηγές.

Τι σημαίνει όμως αυτή η πρόταση της διοίκησης προς τους μετόχους και πώς «μεταφράζεται»; Η αρχή είχε γίνει το 2019, όταν η τότε Γ.Σ. είχε αποφασίσει τη δημιουργία ενός αποθεματικού 150 εκατ. ευρώ, με σκοπό αυτό να διανεμηθεί στους μετόχους κατά τα επόμενα χρόνια. Οι μετέπειτα χρηματικές διανομές μείωσαν το αποθεματικό αυτό, χωρίς να το έχουν μηδενίσει.

Στην πράξη τώρα, το ποσό των 200 εκατ. ευρώ που καλείται να αποφασίσει η επικείμενη Γ.Σ. έρχεται να ενισχύσει το προαναφερθέν αποθεματικό και να το ανεβάσει σε πάνω από 200 εκατ. ευρώ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει για τις χρηματικές διανομές των επόμενων ετών και όχι τη φετινή.

Διευκρίνιση από Τιτάν

Αργότερα εντόε της ημέρα η Εταιρία διευκρίνισε ότι η μείωση κεφαλαίου ύψους €200 εκ., η οποία αναφέρεται στο 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης της Πρόσκλησης της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της 9ης Μαΐου 2022, θα διανεμηθεί στους μετόχους μελλοντικά σε μία ή περισσότερες δόσεις, χωρίς χρονικούς περιορισμούς.

Η επιστροφή κεφαλαίου για το 2021 ανέρχεται σε €0,50 ανά μετοχή, όπως έχει ανακοινωθεί στο δελτίο τύπου των Αποτελεσμάτων έτους 2021 της 17ης Μαρτίου 2022.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v