Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΝΤΕΚΑ και 547 Energy: Ελληνοαμερικανική σύμπραξη για αιολικά πάρκα

Ο χρόνος αποπεράτωσης των έργων παραγωγής ΑΠΕ υπολογίζεται σε 1,5-2 χρόνια. Η συνολική επένδυση εκτιμάται στα 450 εκατ. ευρώ. Πότε ξεκινούν οι εργασίες και σε ποιες περιοχές.

ΕΝΤΕΚΑ και 547 Energy: Ελληνοαμερικανική σύμπραξη για αιολικά πάρκα

Σε ρότα μπαίνει ελληνοαμερικανική συμμαχία για την ανάπτυξη ΑΠΕ στην Ελλάδα. Η ελληνική εταιρεία ΕΝΤΕΚΑ Α.Ε. συμπράττει με την 547 Energy, με έδρα το Χιούστον, για την κατασκευή αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 400 MW στο Βέρμιο της Ημαθίας, καθώς και την Πελοπόννησο.

Πιο συγκεκριμένα, το καλοκαίρι ξεκινά η κατασκευή των 300 MW στο Βέρμιο, που έχει και τη «μερίδα του λέοντος» του συνολικού σχεδιασμού. Για τον σκοπό αυτό έχει συσταθεί joint venture, η «Αιολική Βερμίου», στην οποία πλειοψηφικό ποσοστό έχει η 547 Energy και ένα μικρό ποσοστό η ΕΝΤΕΚΑ.

Στην Πελοπόννησο θα κατασκευαστούν από τα τέλη του έτους τα υπόλοιπα 100 MW, με την ευθύνη τριών, επίσης, ανάλογων Joint Ventures, που είναι οι «Αιολική Παναχαϊκού ΙΙΙ», «Αιολική Μεσοκορφής» και «Αιολική Κούκουρας».

Ο χρόνος αποπεράτωσης των αιολικών πάρκων υπολογίζεται σε 1,5-2 χρόνια. Η συνολική επένδυση εκτιμάται στα 450 εκατ. ευρώ.

ΕΝΤΕΚΑ και 547 Energy έχουν στα πλάνα τους και νέα έργα στον τομέα της αιολικής ενέργειας, αλλά προς το παρόν δεν δίνονται λεπτομέρειες για το μέγεθός τους.

Να σημειωθεί ότι βασικός μέτοχος στην 547 Energy είναι το αμερικανικό fund «Quantum Energy Partners», που δραστηριοποιείται από το 1998 στον τομέα του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των ΑΠΕ.

Η 547 Energy ιδρύθηκε το 2019 και δραστηριοποιείται στη Βόρεια Αμερική με έργα αποθήκευσης, στην Ισπανία με παράκτια αιολικά πάρκα, καθώς και σε έργα ΑΠΕ στην Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v