Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cenergy: Οι εξελίξεις στα δύο «καυτά» projects

Τι δηλώνουν κύκλοι της διοίκησης για το μεγάλο ντιλ με τη δανέζικη Orsted, με στόχο την κατασκευή παραγωγικής μονάδας υποβρύχιων καλωδίων στις ΗΠΑ. Οι εξελίξεις για τη μονάδα παραγωγής βάσεων για αιολικά πάρκα.

Cenergy: Οι εξελίξεις στα δύο «καυτά» projects

Κόντρα στο γενικότερο περιβάλλον της αβεβαιότητας και των προκλήσεων, η Cenergy βελτίωσε τις οικονομικές της επιδόσεις κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο και βλέπει με συγκρατημένη αισιοδοξία την πορεία των επόμενων μηνών της φετινής χρονιάς.

Σύμφωνα με τα τριμηνιαία αποτελέσματα, ο εισηγμένος όμιλος ανέβασε τις πωλήσεις του κατά 31% (στα 299,8 εκατ. ευρώ), το προσαρμοσμένο EBITDA κατά 25% (στα 22,6 εκατ. ευρώ), το EBITDA στα 25,8 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 9,64 εκατ. ευρώ έναντι 4,62 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο όμιλος κατάφερε να ανεβάσει στους τρεις πρώτους μήνες τον όγκο των πωλήσεων κατά σχετικά μικρό μονοψήφιο ποσοστό και κυρίως να μετακυλίσει το αυξημένο ενεργειακό κόστος στις τιμές πώλησης, ενισχύοντας παράλληλα τόσο το λειτουργικό (προσαρμοσμένο EBITDA) όσο και το καθαρό του αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους:

  • Η μονάδα των υποβρύχιων καλωδίων στην Κορινθία διαθέτει σήμερα ανεκτέλεστο υπόλοιπο που εξαντλεί ολόκληρο το 2022 και επεκτείνεται στην επόμενη οικονομική χρήση.
  • Στα προϊόντα καλωδίου δεν έχει παρατηρηθεί κάποια πτωτική τάση ζήτησης παρά την ένταση του πληθωρισμού και την αβεβαιότητα που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Κλίμα σχετικής διστακτικότητας παρουσιάζεται μόνο στην ελληνική αγορά (μικρό ποσοστό των συνολικών πωλήσεων σε προϊόντα καλωδίων) και αυτό μεταφράζεται μάλλον ως μια αναβολή κάποιων πωλήσεων, που λογικά θα υλοποιηθούν κατά τους επόμενους μήνες (υπάρχουν οι σχετικές ανάγκες αγορών).
  • Η θετικότερη εξέλιξη ωστόσο αφορά τον κλάδο των σωλήνων (Σωληνουργείων Κορίνθου), όπου πέρυσι αποτέλεσε τον «αδύναμο κρίκο» του Ομίλου. Ειδικότερα, παρά τον όγκο των εργασιών που εκτελέστηκε, το τρέχον ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων έκλεισε στο τέλος του πρώτου τριμήνου γύρω στο 15% υψηλότερα από το αντίστοιχο της 31ης Δεκεμβρίου 2021. Η οικονομική επίδραση του συγκεκριμένου γεγονότος θα γίνει ορατή κατά τους επόμενους μήνες του έτους.
  • Συνολικά, τόσο η μέχρι τώρα πορεία όσο και οι υπάρχουσες ενδείξεις συνηγορούν σε μια ακόμη πολύ καλή χρονιά για τη Cenergy, ωστόσο αναλυτές και διοίκηση της εισηγμένης κρατούν χαμηλά τον πήχη, λόγω του ευρύτερου κλίματος αστάθειας που επικρατεί διεθνώς.

Τα δύο «καυτά» projects

Σχετικά με τη συζητούμενη σύμπραξη της Cenergy με τον δανέζικο κολοσσό της Orsted, με στόχο την κατασκευή παραγωγικής μονάδα υποβρύχιων καλωδίων στις ΗΠΑ, η εισηγμένη σημειώνει ότι «οι συζητήσεις συνεχίζονται». Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, το θέμα βρίσκεται σε πολύ προχωρημένη φάση και απομένουν ρυθμίσεις νομικού-διαδικαστικού τύπου.

Αντίθετα, για το σχεδιαζόμενο project των Σωληνουργείων Κορίνθου σχετικά με την κατασκευή μονάδας παραγωγής βάσεων για θαλάσσια αιολικά πάρκα, ορατότητα για το αν τελικά θα προχωρήσει η επένδυση θα υπάρξει γύρω στα τέλη του έτους. «Η Cenergy έχει κάνει από την πλευρά της την προεργασία και τώρα απομένει η ρύθμιση του θεσμικού πλαισίου και η ένταξη του project σε επιχορηγούμενο καθεστώς», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v