Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CNL Capital: Προς νέο ομόλογο για να καλυφθεί η ζήτηση

Χρονιά ανάπτυξης το 2022, τονίζει ο πρόεδρος της εισηγμένης Παναγιώτης Λέκκας. Σειρά νέων επενδύσεων από το δεύτερο περυσινό εξάμηνο, τι αναμένεται για τη συνέχεια.

CNL Capital: Προς νέο ομόλογο για να καλυφθεί η ζήτηση

Ισχυρή ζήτηση από εγχώριες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επιθυμούν να δανειστούν κεφάλαια αντιμετωπίζει η CNL Capital, παρά το κλίμα προκλήσεων και αβεβαιότητας που παρατηρείται στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εισηγμένης Παναγιώτη Λέκκα, η CNL Capital από το δεύτερο περυσινό εξάμηνο έχει προχωρήσει σε σειρά νέων επενδύσεων (δανειοδοτήσεις άλλων εταιρειών μέσω ομολογιακών δανείων) σε εγχώριες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με αποτέλεσμα στο τέλος του 2021 να έχει διαθέσει ολόκληρο σχεδόν το ποσό των διαθεσίμων της και κατά το πρώτο φετινό τετράμηνο να έχει ολοκληρώσει ακόμη έξι νέα deals, δανείζοντας 2,6 εκατ. ευρώ, με μέσο σταθμισμένο επιτόκιο 8,8%.

Για να δοθούν μάλιστα τα συγκεκριμένα κεφάλαια, η CNL Capital άντλησε μέσα στο πρώτο φετινό δίμηνο 1,2 εκατ. ευρώ μέσα από δύο ομόλογα που εξέδωσε.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι ναι μεν ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρέασε την ψυχολογία και ενέτεινε τις πληθωριστικές προσδοκίες στην οικονομία, ωστόσο δεν έχει μέχρι τώρα επιδράσει ουσιαστικά στη ζήτηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για δανεισμό.

«Εμείς από την πλευρά μας παραμένουμε αισιόδοξοι, καθώς το χαρτοφυλάκιό μας δεν φαίνεται να επηρεάζεται σημαντικά άμεσα ή έμμεσα από τις εξελίξεις. Παράλληλα, προωθούμε και νέα προϊόντα, όπως δανειοδοτήσεις που δεν περιορίζονται στο δωδεκάμηνο, αλλά μπορούν να διαρκούν δύο, τρία, ή τέσσερα χρόνια. Τέτοιες επενδύσεις σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε μέσα στο τρέχον έτος. Για να αντλήσουμε αυτά τα κεφάλαια, με τη σειρά μας, θα προχωρήσουμε σε μια ακόμη ομολογιακή έκδοση πριν τη λήξη του πρώτου εξαμήνου. Αν η ζήτηση συνεχίσει να είναι ισχυρή, τότε θα επιδιώξουμε στις 31/12/2022 να πλησιάσουμε την ανώτατη επιτρεπόμενη σχέση μεταξύ ξένων και ιδίων κεφαλαίων (1:1) και έτσι το ενεργητικό μας να σκαρφαλώσει κοντά στα 18 εκατ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της CNL Capital Νίκος Χλωρός και το μέλος του Δ.Σ. Αλέξανδρος Μπένος αναφέρθηκαν στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της εταιρείας και τους λόγους για τους οποίους συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον υγιών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παρά την τρέχουσα τάση των συστημικών τραπεζών να ανεβάσουν το ύψος των χορηγήσεών τους.

Επίσης, η διοίκηση της εισηγμένης απαντώντας σε σχετική ερωτήσεις μετόχου, ανέφερε ότι η CNL Capital θα μπορούσε να παίξει συμπληρωματικό ρόλο με τις τράπεζες στο ζήτημα των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς ένα αξιοσημείωτο τμήμα αυτού θα αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μέρισμα και ίδιες μετοχές

Η τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας αποφάσισε μεταξύ άλλων:

α) Τη διανομή μερίσματος 0,30 ευρώ ανά μετοχή, εκ του οποίου το 50% δόθηκε πέρυσι με τη μορφή προμερίσματος και το υπόλοιπο 0,15 ευρώ θα καταβληθεί την 31η Μαΐου.

β) Τη δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών κατά την επόμενη διετία σε εύρος τιμών μεταξύ 1 και 12 ευρώ. Η εισηγμένη κατέχει ήδη 39.430 ίδιες μετοχές. Οι ίδιες μετοχές μπορούν να δοθούν μελλοντικά στη διαχειρίστρια εταιρεία της CNL Capital, ως μέρος της αμοιβής της (αντί χρημάτων).


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v