Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lamda: Εσοδα 300 εκατ. το 1ο εξάμηνο του 2023 από κατοικίες

Μέσα στο καλοκαίρι η έναρξη υπογειοποίησης της Λεωφ. Ποσειδώνος. Τι λέει η διοίκηση για χρηματοδότηση, νέο ομόλογο και έσοδα από το project. Oι σχεδιασμοί για τα malls, το IPO και μια ενδεχόμενη εξαγορά.

Lamda: Εσοδα 300 εκατ. το 1ο εξάμηνο του 2023 από κατοικίες

Την έναρξη των έργων υποδομής στο Ελληνικό μέσα στον Ιούλιο και ειδικότερα της υπογειοποίησης της Λεωφ. Ποσειδώνος αναμένει η Lamda Development. Μετά την ανάθεση της εργολαβίας του πρώτου πακέτου έργων υποδομών στον όμιλο Άβαξ, η διοίκηση της Lamda Development, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο περιθώριο παρουσίασης του Experience Park εντός της έκτασης του Ελληνικού, προχωρά στην υλοποίηση των έργων.

Κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Lamda Development κ. Ο. Αθανασίου, οι κατεδαφίσεις εντός του οικοπέδου του Ελληνικού ολοκληρώνονται ενώ πέραν των έργων υποδομής, το φθινόπωρο αναμένονται οι πρώτες εκσκαφικές εργασίες για τον Πύργο Κατοικιών (Marina Tower), το μελετητικό έργο για τον οποίο έχει κατακυρωθεί στην κοινοπραξία Bouygues-Ιντρακάτ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ακολουθεί και ο διαγωνισμός για την ανάθεση κατασκευής του MRT, με στόχο την έναρξη εργασιών στο τέλος του α’ τριμήνου του 2023.

Πέραν των παραπάνω σχεδιασμών, η διοίκηση της Lamda προγραμματίζει την τάχιστη δημοπράτηση και των υπόλοιπων εμπορικών αναπτύξεων, ώστε να ικανοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση, τη στιγμή που η προσφορά έχει περιορισμένο capacity και λείπουν ανθρώπινοι πόροι. 

Σύμφωνα με την τελευταία εταιρική παρουσίαση του ομίλου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2021, η ολοκλήρωση της υπογειοποίησης της Λ. Ποσειδώνος τοποθετείται στο δ' τρίμηνο του 2024 ενώ τα υπόλοιπα έργων υποδομών της πρώτης φάσης στο δ' τρίμηνο του 2025.

Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές αναπτύξεις, κατά την εκτίμηση του ομίλου, σύμφωνα με τη σχετική παρουσίαση, στο δ' τρίμηνο του 2025 θα ολοκληρωθούν οι βίλες στην παραλία αλλά και το εμπορικό πάρκο Marina Galleria. Στο α’ τρίμηνο του 2026 αναμένεται να ολοκληρωθεί ο Πύργος Κατοικιών (MRT) και στο β’ εξάμηνο του 2026 το Εμπορικό Πάρκο στη Λ. Βουλιαγμένης, ο Πύργος Μικτής Χρήσης, αλλά και τα υπόλοιπα οικιστικά projects. 

Ο κ. Αθανασίου επανέλαβε πως ο όμιλος διαθέτει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση τόσο από ίδια κεφάλαια (ΑΜΚ) όσο και από τραπεζικό δανεισμό, ενώ επιβεβαίωσε πως εξετάζεται η πιθανότητα έκδοσης νέου διαπραγματεύσιμου ομολόγου. 

Αναφέρθηκε επίσης και στη χρηματοδότηση από τα έσοδα που θα φέρουν οι προπωλήσεις, κάνοντας λόγο για την εγγραφή 300 εκατ. ευρώ από τις πωλήσεις κατοικιών στο α’ εξάμηνο του 2023. Σημειώνεται πως ο όμιλος αναμένει έσοδα 1,3 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις κατοικιών και διαμερισμάτων, ποσό κατά 160% υψηλότερο από το αρχικό του budget. Σύμφωνα με την τελευταία εταιρική παρουσίαση, ο όμιλος ανέμενε την καταγραφή εσόδων 200 εκατ. ευρώ το 2022, 500 εκατ. ευρώ το 2023, 300 εκατ. ευρώ το 2024 και ακόμη 300 εκατ. ευρώ το 2025. 

Lamda Malls 

Πέραν του project στο Ελληνικό, ο όμιλος προχωρά στην ωρίμανση του εταιρικού φορέα που θα αποτελέσει τον βραχίονα του ομίλου στον τομέα των εμπορικών κέντρων. Υπενθυμίζεται πως ιδρύθηκε  holding εταιρεία που θα υποδεχθεί δύο εταιρείες ειδικού σκοπού, οι οποίες θα αναπτύξουν τα δύο Malls στο Ελληνικό. Παράλληλα, μετά την πλήρη αποεπένδυση της Varde από τη Lamda Malls και την απόκτηση του 100% του μετοχικού της κεφαλαίου από τη Lamda Development προωθείται η αυτόνομη εισαγωγή της εταιρείας στο ΧΑ μέσω IPO, πιθανώς μέσα στο 2023. Ο κ. Αθανασίου ανέφερε πως πέραν της μαγιάς των τριών υφιστάμενων malls (Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos), αλλά και τη μελλοντική ένταξη εκείνων του Ελληνικού, η διοίκηση του ομίλου εξετάζει και το ενδεχόμενο εξαγοράς αντίστοιχου asset.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v