Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξορύξεις: Αύξηση 10% σε παραγωγή και πωλήσεις για το 2021

Πρόοδο σημείωσαν και οι εξαγωγές του τομέα κατά 15%, συνοδευόμενες από αύξηση της παραγωγικότητας. Οι προσεχείς στόχοι του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

Εξορύξεις: Αύξηση 10% σε παραγωγή και πωλήσεις για το 2021

«Αν αυτός ο απολογισμός για το 2021 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικός, η συνειδητοποίηση των συνθηκών που καλούμαστε να διαχειριστούμε σήμερα μας υπενθυμίζει ότι για το κλάδο μας σπάνια υπάρχουν ιδανικές συνθήκες» ανέφερε στο μήνυμα του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κ Αθανάσιος Κεφάλας στην απολογιστική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό Ξενοδοχείο της Αθήνας.

«Ήδη από τα μέσα του περασμένου χρόνου σταδιακά προστέθηκαν στις υγειονομικές και εφοδιαστικές δυσκολίες και νέες προκλήσεις όπως η ενεργειακή κρίση, οι ελλείψεις σε μηχανήματα και ανταλλακτικά και το φάσμα του πληθωρισμού, ενώ από τις αρχές του 2022 η Ευρώπη, κατά κύριο λόγο, και υπόλοιπος κόσμος βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες του πρώτου πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο στον τρέχοντα αιώνα.

Σ΄ αυτό το ιδιαίτερα ρευστό περιβάλλον είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε με σύνεση, να προστατεύσουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο και να διασφαλίσουμε την ανθεκτικότητά μας. Οι τυχούσες προβλέψεις για το εγγύς μέλλον είναι ιδιαίτερα επισφαλείς, όμως θα πρέπει να κινηθούμε ώστε να είμαστε καλά προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση των δυσχερειών στην εφοδιαστική αλυσίδα, το υψηλό ενεργειακό κόστος, το πληθωριστικό περιβάλλον αλλά και τις προκλήσεις στον ομαλό εφοδιασμό των πελατών μας, την προσαρμογή στις απαιτήσεις της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και στις πιθανολογούμενες γεωπολιτικές αλλαγές» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΜΕ.

Σύμφωνα με το σχετικό μήνυμα του προέδρου ΣΜΕ, η συνολική επίδοση του κλάδου αποτυπώνεται σε αύξηση του όγκου παραγωγής και των πωλήσεων κατά 10% και της αξίας των εξαγωγών κατά 15%, συνοδευόμενη από αύξηση της παραγωγικότητας.

Όσον αφορά τις επιμέρους τάσεις στις δραστηριότητες μας στο 2021, επισημαίνει:

  • την αυξημένη ζήτηση μετάλλων και των προϊόντων λευκολίθου, η οποία οδήγησε σε σημαντικές αυξήσεις τιμών στη διάρκεια του έτους, με σημαντική άνοδο όμως και του κόστους παραγωγής λόγω υψηλών τιμών της ενέργειας
  • την ανάκαμψη των βιομηχανικών ορυκτών στα επίπεδα του 2019, με παρόμοιες προκλήσεις στη διαμόρφωση του κόστους παραγωγής και στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας.
  • την σημαντική ζήτηση ελληνικού μαρμάρου στο εξωτερικό, την αναθέρμανση της κατανάλωσης στην εσωτερική αγορά αλλά με το υψηλό κόστος ενέργειας και υλικών να απορροφά σημαντικό μέρος των οικονομικών αποτελεσμάτων.
  • τη συνεχιζόμενη άνοδο ζήτησης αδρανών υλικών, κυρίως χάρη στην οικοδομική δραστηριότητα και τα έργα των Περιφερειών, ενώ ακόμα αναμένονται να αρχίσουν μεγάλα κατασκευαστικά έργα.
  • τη σημαντική υποστήριξη του λιγνίτη στη διασφάλιση της επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας σε κρίσιμες περιόδους, η οποία οδήγησε σε αύξηση της εξόρυξής του κατά 10% σε σχέση με το 2021.

Το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την αποτελεσματική λειτουργία και την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των μελών μας και του κλάδου μας. Ο Σύνδεσμός , θεσμικά εκπροσωπώντας τον κλάδο , έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην καταγραφή των εμποδίων και την συστηματική επικοινωνία των προτεινομένων λύσεων σε πολλαπλά επίπεδα και ευκαιρίες. Οργανώθηκαν συναντήσεις και γραπτές ανταλλαγές με τα αρμόδια υπουργεία, συμμετοχές σε ημερίδες διαμόρφωσης πολιτικής και σε δημόσιες διαβουλεύσεις νομοθετημάτων.

«Αξιολογώντας αυτές τις δράσεις εκτιμάμε ότι είχαμε τη δυνατότητα να ακουστούμε, τα αποτελέσματα όμως στη διάρκεια του 2021 δεν μας αφήνουν ικανοποιημένους διότι ο κατάλογος των αιτημάτων και των ανεπίλυτων προβλημάτων μεγαλώνει, δημιουργώντας εμπόδια στην ανάπτυξη ενός ανθεκτικού και σημαντικού κλάδου της εθνικής οικονομίας.

Ο Σύνδεσμός μας θα συνεχίσει:

  • την επίμονη προσπάθεια για τη συνεχή βελτίωση των επιδόσεων στον τομέα υγείας και ασφάλειας στοχεύοντας στον μηδενισμό των ατυχημάτων
  • στη συστηματική αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων του κλάδου αλλά και την επιδίωξη της γρήγορης επίλυσης των χρονιζόντων προβλημάτων στην έκδοση επαγγελματικών αδειών που έχουν οδηγήσει σε σημαντικές ελλείψεις σε χειριστές μηχανημάτων και γομωτές και οι οποίες απειλούν την ομαλή παραγωγη
  • στην συστηματική επικοινωνία της σημασίας του κλάδου μας για τη χώρα μας και την Ευρώπη, στο νέο περιβάλλον που δημιουργεί η Πράσινη Συμφωνία αλλά και η παγκόσμια ανακατανομή εργασιών και ισχύος
  • την κινητοποίηση ώστε να επιλυθούν χρονίζοντα προβλήματα στο ρυθμιστικό μας περιβάλλον που δυσχεραίνουν την πλήρη ανάπτυξη του δυναμικού μας
  • να συμμετέχει στη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας με την διατήρηση επαρκούς παραγωγής λιγνίτη

Μέσα από τις δράσεις μας και τις παρεμβάσεις μας στη περασμένη χρονιά αποδείξαμε ότι ο εξορυκτικός κλάδος με το Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων πρέπει να έχει θέση στο τραπέζι των συζητήσεων που αφορούν σε ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας μας που θα χαρακτηρίζεται από καινοτομία, παραγωγικότητα, εξωστρέφεια και σεβασμό στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης», καταλήγει ο κ. Κεφάλας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v