Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ικτίνος Μάρμαρα: Ψαλίδι στα κέρδη λόγω Κίνας και συγκυρίας

Πτώση των εσόδων αλλά και των κερδών καταγράφεται στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Τρία σημαντικά επενδυτικά προγράμματα έχει σε εξέλιξη η εταιρεία.

Ικτίνος Μάρμαρα: Ψαλίδι στα κέρδη λόγω Κίνας και συγκυρίας

Επηρεασμένη από τα σοβαρά προβλήματα που παρατηρούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα, την εκτίναξη του κόστους κατασκευής των έργων και τα ζητήματα που παρουσιάζει η Κίνα, η Ικτίνος Μάρμαρα υποχρεώνεται φέτος σε σημαντική υποχώρηση των οικονομικών της αποτελεσμάτων.

Ειδικότερα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 7,4 εκατ. ευρώ (από 9,2 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο), το EBITDA στο 1,85 εκατ. (από 3,3 εκατ. ευρώ) και τα προ φόρων κέρδη στα 640 χιλ. ευρώ (έναντι 1,9 εκατ.). Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου στις 31/3/2022 ήταν σχεδόν αμετάβλητος σε σύγκριση με αυτόν της 31ης/12/2021.

Περιγράφοντας τις προκλήσεις της φετινής χρονιάς στα πλαίσια της χθεσινής ενημέρωσης των αναλυτών, η διευθύνουσα σύμβουλος της εισηγμένης Ιουλία Χαΐδά, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:

  • Στην εκτίναξη των ναύλων και στη γενικότερη μεγάλη αύξηση του κόστους των πρώτων υλών με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί προβλήματα στην υλοποίηση πολλών επενδυτικών σχεδίων ανά τον κόσμο, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη ζήτηση του μαρμάρου.
  • Στη δραστική υποχώρηση των πωλήσεων της εταιρείας στην Κίνα, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά των ελληνικών εταιρειών του κλάδου. «Από το 2020 λειτουργούμε με την Κίνα σε καταστάσεις… lockdown. Τα ταξίδια έχουν ουσιαστικά σταματήσει και δουλεύουμε μέσα από φωτογραφίες και video. Δεν γνωρίζουμε αν η μειωμένη ζήτηση από την Κίνα οφείλεται μόνο στον κορωνοϊό, ή και σε άλλους παράγοντες, όπως επίσης δεν μπορούμε να προβλέψουμε το αν και πότε θα ανακάμψει» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά, η Ικτίνος μέσα και αυξημένες πωλήσεις έτοιμων και ημιέτοιμων προϊόντων σε ΗΠΑ, ΗΑΕ και άλλες χώρες (ανοίγονται και νέες αγορές, όπως πχ η Ινδία και η Τυνησία), έχει καταφέρει φέτος να περιορίσει την εξάρτηση των πωλήσεών της από την Κίνα στο 30% από το 60% που ήταν πέρυσι.
Πάντως, η εισηγμένη προκειμένου να ματακυλήσει τμήμα του αυξημένου κόστους της, προχώρησε από την 1η Ιουνίου σε αύξηση τιμολογίων στα έτοιμα προϊόντα.

Επενδυτικό πρόγραμμα

Η μητρική εταιρεία «τρέχει» αυτή την περίοδο τρία επενδυτικά προγράμματα. Το πρώτο στη ΒΙΠΕ Δράμας ύψους 7 εκατ. ευρώ έχει υλοποιηθεί κατά 65%, το δεύτερο ύψους 8,2 εκατ. στα λατομεία Βώλακα ξεκίνησε ήδη, ενώ το τρίτο αφορά καινοτόμο πρόγραμμα ύψους 200 χιλ. ευρώ σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Πέραν αυτών, επίκειται η λειτουργία ενός ακόμη λατομείου στο νομό Δράμας μέσα στο 2022, ενώ παράλληλα: α) Αναμένονται άδειες επέκτασης σε ήδη υπάρχοντα λατομεία β) Βρίσκονται στο στάδιο της έγκρισης των μελετών η αξιοποίηση κάποιων άλλων.

Η διοίκηση της Ικτίνος στην επικείμενη ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων θα προτείνει τη μη διανομή πρόσθετου μερίσματος, πέραν του προμερίσματος 0,01 ευρώ που είχε δοθεί πέρυσι.

ΑΠΕ-Ακίνητη περιουσία

Το αιολικό πάρκο ισχύος 22 Mw στο νομό Δράμας λειτουργεί κανονικά με βάση σταθερή προσυμφωνημένη τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας. Σε ότι αφορά την προς πώληση τουριστική έκταση στο νομό Λασηθίου, υπάρχουν επαφές με funds, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάτι το ανακοινώσιμο από την πλευρά της εισηγμένης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v