Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύει τον στόλο της με δύο νέα Airbus η SKY express

Την ανάπτυξη του στόλου της με δύο νέα αεροσκάφη Airbus 321 δρομολογεί η αεροπορική εταιρεία. Οι συμφωνίες που επίκεινται και οι προβλέψεις για τη σεζόν.

Ενισχύει τον στόλο της με δύο νέα Airbus η SKY express

Την ενίσχυση του στόλου της με δύο νέα Airbus A321 δρομολογεί η αεροπορική εταιρεία SKY express. H παραλαβή των καινούργιων αεροσκαφών, η οποία αναμένεται να σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση του πρώτου μεγάλου κύκλου επενδύσεων της αεροπορικής στην κατεύθυνση ενδυνάμωσης του στόλου της, τοποθετείται μέσα στο 2023.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η εταιρεία παρέλαβε ένα επιπλέον Airbus A320neo και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται ένα ακόμη, ένα μόλις χρόνο μετά τον πλήρη εκσυγχρονισμό του στόλου της SKY express με έξι Airbus A320neo, ένα Airbus A320ceo και έξι ATR 72-600.

H φετινή τουριστική σεζόν για την αεροπορική εταιρεία έχει ξεκινήσει δυναμικά. Καταγράφει υψηλές πληρότητες στα αεροσκάφη της τόσο στο δίκτυο εσωτερικού όσο και στο δίκτυο εξωτερικού.

Όπως επεσήμανε ο Γιάννης Γρύλος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου IOGR, στον οποίο ανήκει η SKY express, στο περιθώριο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έναρξη της θερινής περιόδου, η πληρότητα των αεροσκαφών στο δίκτυο εξωτερικού μόνο για τον Μάιο διαμορφώθηκε σε ποσοστό άνω του 72%, με την προσθήκη νέων προορισμών εκτός Ελλάδας να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των επικεφαλής της εταιρείας.

Ο Γ. Γρύλος προέβλεψε ότι το φετινό θα είναι ένα «δυνατό» καλοκαίρι για τον ελληνικό τουρισμό, υπό τρεις προϋποθέσεις: την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τον εξορθολογισμό της τιμολογιακής πολιτικής των Ελλήνων επιχειρηματιών όσον αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τη δυνατότητα των Ευρωπαίων τουριστών να ταξιδέψουν παρά τις πληθωριστικές πιέσεις.

Αναφερόμενος στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, ο επικεφαλής του ομίλου IOGR είπε ότι «οι τιμές μας είναι ανταγωνιστικές. Όλα τα άλλα έχουν ανέβει, το μόνο που δεν έχει ανέβει είναι το αεροπορικό εισιτήριο. Η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί 100% σε σχέση με πέρυσι και οι τιμές των αεροπορικών είναι οι πιο χαμηλές».

Ενδεικτικό της αναπτυξιακής πορείας που ακολουθεί η εταιρεία είναι το γεγονός ότι φέτος η SKY express προσέθεσε 1 εκατ. αεροπορικές θέσεις από τον Ιανουάριο έως και το τέλος Μαΐου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και μετέφερε 600.000 επιπλέον επιβάτες.

Η αεροπορική εταιρεία καταγράφει υψηλές επιδόσεις στην έναρξη της σεζόν, με τα νούμερά της να είναι αυξημένα σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2019. Ισχυρή ζήτηση καταγράφεται τόσο για δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς όπως η Πάρος, η Νάξος και η Μήλος, όσο και για λιγότερο προβεβλημένα νησιά, όπως η Αστυπάλαια.

Συγκεκριμένα, η SKY express, έχοντας αυξήσει τη διαθεσιμότητα θέσεων, καταγράφει αύξηση 60% στην Αστυπάλαια σε σχέση με τον Μάιο του 2019, ενώ στο 90% διαμορφώνεται μέχρι και τον Αύγουστο η πληρότητα στα αεροσκάφη της εταιρείας που πετούν σε Πάρο, Νάξο και Μήλο. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα που καταγράφεται στην επίγεια εξυπηρέτηση και συγκεκριμένα στις υπηρεσίες handling που προσφέρει ο όμιλος μέσω της Skyserv, καθώς διαπιστώνεται αύξηση 15% για το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο Γ. Γρύλος αναφέρθηκε και στην έλλειψη εργαζομένων που παρατηρείται στον τουριστικό κλάδο. «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά την έλλειψη προσωπικού. Εχει φύγει ένα κομμάτι από την αγορά -όχι αδίκως, δικαιολογημένα, γιατί οι εργαζόμενοι είχαν “κακοποιηθεί” και τώρα τιμωρούν με κάποιον τρόπο τους εργοδότες. Είναι μία νέα πανδημία», είπε. «Η έλλειψη εργαζομένων μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην ποιότητα του προϊόντος. Τα ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα», προσέθεσε.

Το «απόλυτο success story»

Ως το απόλυτο success story του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών χαρακτήρισε τη SKY express από την πλευρά της η Ιωάννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας του ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος», επισημαίνοντας ότι τo 2019 η αεροπορική εταιρεία κατείχε μερίδιο αγοράς 2,5% στο αεροδρόμιο της Αθήνας και φέτος, μετά από δύο πάρα πολύ δύσκολα χρόνια που στιγματίστηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού, έχει μερίδιο αγοράς 13%. Τόνισε, δε, ότι η SKY express είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία για το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

«Το 2021, εκεί που άλλες αεροπορικές συρρικνώνονταν, μείωναν δρομολόγια και συχνότητες, η SKY express ξεκίνησε το διεθνές της δίκτυο. Ξεκίνησε να επιχειρεί σε 5 διεθνείς προορισμούς, πολύ γνωστούς. Αυτό από μόνο του ήταν ένα τεράστιο επίτευγμα που εμάς στο αεροδρόμιο της Αθήνας μας εξέπληξε ευχάριστα», είπε η Ιωάννα Παπαδοπούλου.

Ενδεικτικό της ανάπτυξης της εταιρείας είναι το γεγονός ότι από την αρχή του 2022 μέχρι το τέλος Μαΐου, η SKY express σημείωσε αύξηση 200% ως προς την επιβατική κίνησή της σε σχέση με το 2019 και έχει μεταφέρει 600.000 επιπλέον επιβάτες κατά το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου.

Η κρητική αεροπορική εταιρεία που έχει την έδρα της στο Ηράκλειο διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο εσωτερικού και πλέον πετάει σε πέντε προορισμούς του εξωτερικού: στη Λάρνακα, στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στη Ρώμη και στις Βρυξέλλες.

Με εφαλτήριο τις συμφωνίες interline που έχει συνάψει με παγκόσμιους κολοσσούς των αερομεταφορών, όπως η Air transtat, η Air France, η KLM, η Qatar Airways, η American Airlines, η Middle East Airlines, η Cyprus Airways, η easy jet και η Delta, η εταιρεία διασφαλίζει την εύκολη μετάβαση των ταξιδιωτών σε 34 ελληνικούς προορισμούς, ενισχύοντας σημαντικά τη βάση του πελατολογίου της. Όπως τόνισε, μάλιστα, ο Γ. Γρύλος, μία ακόμη συνεργασία, αυτή τη φορά με την Emirates, βρίσκεται στα σκαριά. «Ερχονται μία μία οι αεροπορικές γιατί τους αρέσει να πουλάνε Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Η SKY express έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής για το καλοκαίρι του 2022 την είσοδό της σε επιπλέον διεθνείς αγορές, πέραν εκείνων στις οποίες επιχειρεί με απευθείας πτήσεις, και συγκεκριμένα στη Δανία, τη Ρουμανία, την Ολλανδία, την Εσθονία, την Πορτογαλία και την Αρμενία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v