Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Attica Bank: Επιπλέον 22,8 εκατ. ευρώ για συμψηφισμό DTC βάζει το Δημόσιο

Σε νέα έκδοση warrants και ΑΜΚ προχωρά η Attica Bank. Δυνατότητα εξαγοράς των δικαιωμάτων μετατροπής από τους μετόχους. Γιατί πρέπει να μειωθεί η ονομαστική αξία της μετοχής.

Attica Bank: Επιπλέον 22,8 εκατ. ευρώ για συμψηφισμό DTC βάζει το Δημόσιο

Τη διενέργεια αύξησης κεφαλαίου, ύψους 22,8 εκατ. ευρώ, την οποία θα καλύψει εξ ολοκλήρου το Δημόσιο, με στόχο το συμψηφισμό ισόποσης οριστικής και εκκαθαρισμένης αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης, θα κληθούν να αποφασίσουν οι μέτοχοι της Attica Bank στις 5 Ιουλίου.

Μεταξύ των θεμάτων της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της Attica, περιλαμβάνεται η ενεργοποίηση των διατάξεων του άρθρου 27Α του νόμου 4172/2013, γνωστού ως νόμου Χαρδούβελη. Οι μέτοχοι θα κληθούν να αποφασίσουν το σχηματισμό ειδικού αποθεματικού, το οποίο εν συνεχεία κεφαλαιοποιείται και η τράπεζα εκδίδει warrants, που θα διατεθούν δωρεάν στο Δημόσιο.

Η Attica Bank έκλεισε τη χρήση 2021 με ζημιές προ φόρων 104 εκατ. ευρώ. Με την ενεργοποίηση του άρθρου 27Α του νόμου Χαρδούβελη γίνεται μετατροπή αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων επί προσωρινών διαφορών σε οριστικές και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου. Το σχετικό ποσό, βάσει της ισχύουσας φόρμουλας, ανέρχεται σε 22,8 εκατ. ευρώ.

Η κάλυψη του ειδικού αποθεματικού θα διενεργηθεί από το Δημόσιο με μετρητά ή ομόλογα, ενώ θα λάβει δωρεάν παραστατικούς τίτλους δικαιωμάτων κτήσης (warrants), οι οποίοι αντιστοιχούν σε κοινές μετοχές συνολικής αγοραίας αξίας ίσης με το 100% της οριστικής και εκκαθαρισμένης φορολογικής απαίτησης. Ως αγοραία αξία νοείται ο μέσος όρος της χρηματιστηριακής τιμής των προηγούμενων 30 συνεδριάσεων , σταθμισμένος με τον όγκο συναλλαγών.

Οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Attica Bank μπορούν, βάσει του νόμου, να ασκήσουν δικαίωμα εξαγοράς των δικαιωμάτων μετατροπής των warrants σε μετοχές. Η άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς από τους μετόχους γίνεται στην τιμή εξαγοράς.

Η ονομαστική αξία των μετοχών της τράπεζας ανέρχεται σήμερα σε 0,20 ευρώ ανά μετοχή. Ο μέσος όρος της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής σταθμισμένος με βάση τον όγκο συναλλαγών, κατά τις προηγούμενες τριάντα (30) εργάσιμες ημέρες, με ημερομηνία αναφοράς τη σημερινή ημέρα, υπολογίζεται σε 0,104 ευρώ.

Συνεπώς καθίσταται επιβεβλημένη η μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής και συνακόλουθα του μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να καταστεί εφικτή η έκδοση των warrants υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και η συνακόλουθη μετατροπή τους σε μετοχές, χωρίς να εκδίδονται μετοχές υπό το άρτιο.

Έτσι, το Δ.Σ της Attica εισηγείται στους μετόχους τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, μέσω μείωσης της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής με σκοπό το σχηματισμό ειδικού αποθεματικού κατ΄ άρθρο 31 παρ.2 του ν.4548/2018.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη ενεργοποίηση του άρθρου 27Α του νόμου Χαρδούβελη από την Attica Bank (σ.σ. προηγήθηκε η περσινή με ειδικό αποθεματικό 150 εκατ. ευρώ) ενώ αναμένεται να ακολουθήσει άλλη μια εφόσον τελικώς η τράπεζα αποφασίσει να πάρει μπροστά τις ζημιές τιτλοποιήσεων προκειμένου να τις εντάξει στο σχήμα κρατικής εγγυοδοσίας Ηρακλής.

Τέλος, το Δ.Σ προτείνει στη Γενική Συνέλευση να του παρασχεθεί εξουσιοδότηση ώστε ν αποφασίζει αύξηση κεφαλαίου και καθορισμού των όρων, του τρόπου, της διαδικασίας και της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών, ιδίως ως προς τη δυνατότητα περιορισμού ή κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων και κατανομής τυχόν αδιάθετων μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v