Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Premia: Νέος κύκλος επενδύσεων 100-150 εκατ. ευρώ

Στην απόκτηση ενός ακόμη ακινήτου logistics προχωρά η ΑΕΕΑΠ. Στο pipeline η απόκτηση ακόμη 10 ακινήτων. Η ρευστότητα και οι στόχοι διατήρησης των υψηλών αποδόσεων. Διανομή μερίσματος το 2023.

Premia: Νέος κύκλος επενδύσεων 100-150 εκατ. ευρώ

Τον επόμενο κύκλο επενδύσεων της, τάξης 100-150 εκατ. ευρώ προετοιμάζει η Premia Porperties AEEAΠ, σύμφωνα με τις δηλώσεις της διοίκησης στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

Παρά το γεγονός του ότι προβλέπει μια «δύσκολη διετία» όσον αφορά το φάσμα κάθε είδους επενδύσεων, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κ. Μαρκάζος ανάφερε πως η Premia δεν ανακόπτει το πρόγραμμα της δεδομένης της υψηλής ρευστότητας κεφαλαίων που διαθέτει.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά τις πρόσφατες συμφωνίες για την απόκτηση των ακινήτων της Μπουτάρη, αλλά και των εκπαιδευτηρίων Δούκα, η εταιρεία προχωρά στην απόκτηση ενός ακόμη ακινήτου logistics, τομέα του real estate στο οποίο έχει ήδη χτίσει ισχυρό χαρτοφυλάκιο.

Πέραν αυτού, η εταιρεία σύμφωνα με τον κ. Μαρκάζο ωριμάζει την εξαγορά 10 ακινήτων με ορίζοντα τους προσεχείς 12-18 μήνες, προκειμένου να εξυπηρετήσει το στρατηγικό στόχο δημιουργίας χαρτοφυλακίου αξίας 500 εκατ. ευρώ σε μεσοπρόθεσμη βάση και 1 δισ. ευρώ σε μακροπρόθεσμη.

Σημειώνεται ότι στο α’ τρίμηνο του 2022, προστέθηκαν ακόμη δύο εξυπηρετούμενα οικιστικά ακίνητα (φοιτητικές εστίες) στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου, με τη συνολική αξία επενδύσεων να διαμορφώνεται πλέον σε 202,3 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνει 29 ακίνητα, εκ των οποίων τα 15 αφορούν σε ακίνητα εισοδήματος, 4 ακίνητα προς μελλοντική αξιοποίηση, καθώς και 10 σχολεία υπό διαχείριση μέσω σύμβασης ΣΔΙΤ.

Ο όμιλος διαθέτει επίσης υψηλή ρευστότητα, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα αγγίζουν τα 86,7 εκατ. ευρώ, που θα εξυπηρετήσουν τους στόχους περαιτέρω επέκτασης. Ο δανεισμός ανέρχεται σε περίπου 103 εκατ. ευρώ αν και στο α’ τρίμηνο 2022 μειώθηκε με την έκδοση του ομολόγου. Ο συντελεστής μόχλευσης βρίσκεται στο 37,1%.

Κατά τον κ. Μαρκάζο, το επιθετικό πλάνο ανάπτυξης, δεν θα διακυβεύσει τα standards αποδόσεων που έχει θέσει η εταιρεία, διατηρώντας το μέσο yield κοντά στο 8%. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως αναζητούνται projects με χαρακτηριστικά βιωσιμότητας, μακροχρόνιες μισθώσεις και μεγάλη διασπορά μισθωτών. Σήμερα κανένας μισθωτής δεν ξεπερνά το 15% (και προσεχώς 10%) του χαρτοφυλακίου ακινήτων, η μέση σταθμισμένη διάρκεια μισθώσεων (WALT) είναι 6,5 έτη, η μέσα σταθμισμένη διάρκεια δανείων στα 7,1 έτη και το επιτοκιακό κόστος στο 2,8%.

Η εισηγμένη, ως ΑΕΕΑΠ πλέον, και τηρώντας τη δέσμευσή της προς τους μετόχους θα μοιράσει μέρισμα από το 2023, και ειδικότερα τηρώντας την υποχρέωση που διέπει τις εν λόγω εταιρείες για διανομή του 50% των καθαρών κερδών (εκτός όσων προκύψουν από την αναπροσαρμογή αξίας ακινήτων) της τρέχουσας οικονομικής χρήσης 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v