Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο εξυγίανσης

Η διαβούλευση του σχεδίου νόμου θα ολοκληρωθεί στις 13 Ιουλίου.

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο εξυγίανσης

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε πριν από λίγη ώρα το σχέδιο νόμου για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι η παροχή εξουσιοδότησης στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη «για την ενιαία συμμετοχή του Δημοσίου ως πιστωτή, στην επιχειρούμενη εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Δεδομένου ότι το Δημόσιο, λαμβανομένων υπόψη όλων των φορέων του, είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής του εταιρικού φορέα των Ναυπηγείων, αλλά και του προφανούς δημοσίου συμφέροντος στην κατά το δυνατόν ταχύτερη εξυγίανση και επανενεργοποίησή τους, η ουσιώδης συμμετοχή του Δημοσίου στη διαδικασία αυτή είναι επιβεβλημένη».

Η διαβούλευση του σχεδίου νόμου θα ολοκληρωθεί στις 13 Ιουλίου και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ψηφιστεί στη Βουλή, προκειμένου να πάρει στη συνέχεια τον δρόμο για το αρμόδιο Δικαστήριο.

Επιμέρους στόχοι του εν λόγω νομοσχεδίου αποτελούν:

  • Η συμμετοχή του Δημοσίου στη διαδικασία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας.
  • Η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων στον εξυγιανθέντα φορέα.
  • Η κάλυψη οφειλών των εργαζομένων και η καταβολή αποζημιώσεων σε αυτούς.
  • Η εκ νέου εξασφάλιση απασχόλησης για σημαντικό αριθμό εργαζομένων της περιοχής.
  • Η επανεκκίνηση της λειτουργίας του Ναυπηγείου σε βιώσιμη βάση.
  • Η εξυπηρέτηση αναγκών ναυπήγησης και συντήρησης πλοίων της ευρύτερης περιοχής.
  • Η ανάκτηση υφισταμένων απαιτήσεων του Δημοσίου κατά του φορέα των Ναυπηγείων.
  • Η εξασφάλιση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών που θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της επαναλειτουργίας των Ναυπηγείων.
  • Η εξυπηρέτηση ναυπηγικών αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού.
  • Η διατήρηση συσσωρευμένης τεχνογνωσίας και η παραγωγική χρήση των υφιστάμενων μέσω των Ναυπηγείων.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία δύο νέων εταιρειών, την εμπορική και την αμυντική, που θα αναλάβουν το μεταβιβαζόμενο ενεργητικό και παθητικό της ΝΒΕΕ («ΝΑΥΠΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»).

Οι συνολικές οφειλές των Ναυπηγείων σήμερα φθάνουν τα 419,28 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 211,89 εκατ. θα μεταφερθούν στις νέες εταιρείες. Ετσι, με βάση το σχέδιο, ο ΕΦΚΑ θα λάβει 5,76 εκατ. ευρώ, το Ελληνικό Δημόσιο 1.894.773 ευρώ, ενώ οι εργαζόμενοι στους οποίους οφείλονται 27.041.925 ευρώ θα λάβουν το σύνολο των απαιτήσεών τους. Επιπλέον οι εργαζόμενοι θα λάβουν το σύνολο του ποσού της αποζημίωσής τους που ανέρχεται σε 13.397.421.

Αντίστοιχα το Πολεμικό Ναυτικό θα λάβει το σύνολο των απαιτήσεών του, που ανέρχονται σε 142.337.077 και τα λοιπά ασφαλιστικά ιδρύματα θα λάβουν 327.024 ευρώ.

Το σχέδιο εξυγίανσης εκπονείται από την εταιρεία ONEX του Πάνου Ξενοκώστα, με τη συμμετοχή της ιταλικής Fincantieri και της αμερικανικής DFC. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v