Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδύσεις έως 15 δισ. ευρώ στην Ελλάδα προωθεί η Macquarie

Το equity fund, που «συστήθηκε» στη χώρα μας με την είσοδό του στον ΔΕΔΔΗΕ, φέρεται να έχει στα πλάνα του επενδύσεις στην ενέργεια, στις υποδομές και στις τηλεπικοινωνίες.

Επενδύσεις έως 15 δισ. ευρώ στην Ελλάδα προωθεί η Macquarie

Επενδυτικό «ταμπλό» σχεδιάζει για την Ελλάδα η Macquarie, με προϋπολογισμένο ποσό 12-15 δισ. ευρώ. Το ιδιωτικό equity fund, που «συστήθηκε» στη χώρα μας με την είσοδό του στον ΔΕΔΔΗΕ, φέρεται να έχει στα πλάνα του επενδύσεις στην ενέργεια, στις υποδομές και στις τηλεπικοινωνίες.

Χθες ανακοινώθηκε η έναρξη κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου 100 MW στη Δράμα, από τη θυγατρική εταιρεία Cero Generation. Πρόθεση της εταιρείας είναι να μη διεκδικήσει λειτουργική ενίσχυση για το έργο αυτό, αντίθετα, έκλεισε συμφωνία με την Axpo Energy για τη διάθεση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας με corporate PPA, 10ετούς διάρκειας. Μετά τη λήξη της συμφωνίας, η Cero θα πουλά στην αγορά την παραγωγή του πάρκου, το οποίο έχει διάρκεια ζωής 35 χρόνια.

Η Macquarie, εξάλλου, συμμετέχει στον διαγωνισμό για την Αττική οδό, ενώ είναι σε συζητήσεις, μέσω άλλης θυγατρικής, της Corio, με εγχώριους παίκτες για σύμπραξη με στόχο την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Το ενδιαφέρον του fund για την Ελλάδα προβλέπεται να αυξηθεί όταν ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Η Cero σχεδιάζει ως το 2025 έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1 GW, η παραγωγή των οποίων θα διατίθεται αποκλειστικά μέσω PPAs. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τιμές των PPAs που επιδιώκει να συνάψει η εταιρεία στην επόμενη 10ετία προβλέπεται να κυμανθούν μεταξύ 38-45 ευρώ τη μεγαβατώρα και να αποκλιμακωθούν στα 28-38 ευρώ τη μεγαβατώρα μετά την παρέλευση αυτού του διαστήματος.

Ήδη, η Cero διαθέτει pipeline έργων πάνω από 4 GW, από τα οποία το 90% είναι φωτοβολταϊκά και το υπόλοιπο αιολικά. Σε αυτά σκοπεύει να προσθέσει το επόμενο διάστημα και έργα αποθήκευσης. Μέσα στο 2024 σχεδιάζει να ξεκινήσει η υλοποίηση έργων 1 GW, ώστε να λειτουργούν δύο χρόνια αργότερα.

Για τα έργα αυτά πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν συναφθεί ήδη PPAs με εταιρείες από την Ελλάδα (και ενεργοβόρες βιομηχανίες) και το εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v