Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H «επόμενη μέρα» μετά το deal Ερρίκος Ντυνάν-Euromedica

Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η δημιουργία ενός νέου πολύ ισχυρού «παίκτη» στον κλάδο της ιδιωτικής Υγείας. Γιατί το deal είναι win-win. Οι εκτιμήσεις για σημαντικές συνέργειες και οικονομίες κλίμακας.

H «επόμενη μέρα» μετά το deal Ερρίκος Ντυνάν-Euromedica

Στην περαιτέρω συγκέντρωση του κλάδου, αλλά και στη δημιουργία ενός νέου πολύ ισχυρού παίκτη στο χώρο της ιδιωτικής υγείας οδηγεί η απόφαση για συγχώνευση του Ερρίκος Ντυνάν με τον Όμιλο Euromedica.

Το Ερρίκος Ντυνάν αποτέλεσε πολυπόθητο στόχο εξαγοράς για πολλούς ανταγωνιστικούς Ομίλους κατά τα τελευταία χρόνια, ωστόσο επελέγη τελικά, σε αυτή τη φάση, η σύμπλευση με την Euromedica, καθώς κρίθηκε ότι με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί ένα σχήμα με αξία σαφώς μεγαλύτερη από το άθροισμα των δύο επιμέρους συνιστωσών του.

H Τράπεζα Πειραιώς κατέχει το 100% του Ντυνάν και το 30% της Euromedica, οπότε αντί να πουλήσει αυτές τις μη τραπεζικές συμμετοχές ξεχωριστά, μέσα από τον σχηματισμό του νέου ομίλου, δημιουργεί υπεραξίες τις οποίες θα καρπωθεί η ίδια κατά την πώληση της συμμετοχής της στο μέλλον, εξηγούν πηγές κοντά στη συμφωνία.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το deal θα μπορέσει να οδηγήσει στη δημιουργία οικονομιών κλίμακας (πχ καλύτεροι όροι προμηθειών υλικών λόγω μεγαλύτερου μεγέθους), αλλά και σημαντικών συνεργειών, καθώς μεταξύ άλλων:

• Το Ερρίκος Ντυνάν αποκτά ένα υποστηρικτικό δίκτυο (της Euromedica) με πανελλήνια παρουσία.

• Η Euromedica επιλύει το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα πρόβλημά της που ήταν η περιορισμένη παρουσία της στο χώρο των κλινικών στην Αττική (σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα).

• Το ενοποιημένο σχήμα μπορεί να αποτελέσει έναν αξιοσημείωτο πόλο έλξης για συνεργασία με τις ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και με περισσότερους συνεργαζόμενους γιατρούς.

Και όλα αυτά, όταν έχει τονωθεί το ενδιαφέρον των ελληνικών νοικοκυριών για την ιδιωτική υγεία, ιδίως μετά την έλευση της πανδημίας covid-19.

Το μόνο βέβαιο είναι μετά την αγοραστική επέλαση του CVC (Υγεία, Μητέρα, Λητώ, Metropolitan, Metropolitan General) και την εξαγορά του ΙΑΣΩ από την Oaktree, η δημιουργία του σχήματος Ερρίκος Ντυνάν-Euromedica έρχεται να δημιουργήσει έναν ακόμη μεγάλο παίκτη στην αγορά, όταν παράλληλα:

α) Ο Όμιλος του Ιατρικού Αθηνών αυξάνει συνεχώς τις κλίνες του σε Αττική και Θεσσαλονίκη, σχεδιάζοντας παράλληλα τρόπους συνεργασίας με το δίκτυο της Βιοϊατρικής.

β) Η Ευρωκλινική επιδιώκει και αυτή να αναπτυχθεί, τόσο λειτουργικά, όσο και μέσα από εξαγορές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι παράλληλα με τη συγκέντρωση στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας, ανάλογη κινητικότητα παρουσιάζεται και στην αγορά της ιδιωτικής ασφάλισης, που αποτελεί το μεγαλύτερο πελάτη των κλινικών. Μόνο κατά την τελευταία διετία, η NN εξαγόρασε την MetLife, η Generali την AXA, η Allianz την Ευρωπαϊκή Πίστη, ενώ το fund της CVC έχει ενεργή παρουσία και στα δύο μέτωπα, καθώς πέρα από κλινικές απέκτησε και την πλειοψηφία των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Κλινικές και ασφαλιστικές εταιρείες από τη μια πλευρά συνεργάζονται προκειμένου οι πρώτες να εξυπηρετήσουν τα συμβόλαια κάλυψης υγείας των δεύτερων, από την άλλη πλευρά όμως προσπαθούν να «κερδίσουν πόντους» στις μεταξύ τους σχέσεις, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική τους δυνατότητα.

Πάντως, παράγοντες των δύο κλάδων με τους οποίους επικοινώνησε το Euro2day.gr δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής σε κάποιες ανεπιθύμητες συμπεριφορές κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω της συγκεντρωτικής τάσης που παρατηρείται στις δύο αγορές.

Όπως ανακοινώθηκε χθες επισήμως, μετά την ολοκλήρωση του deal Ερρίκος Ντυνάν-Euromedica, το ενοποιημένο σχήμα θα διαθέτει «έναν πλήρως καθετοποιημένο Όμιλο με παρουσία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη, και σε κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης, με ευρεία γεωγραφική κάλυψη της ελληνικής επικράτειας.

Το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν θα πλαισιωθεί από επτά γενικές και μαιευτικές κλινικές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ρόδο, Κοζάνη, από ένα ευρύτατο δίκτυο 23 διαγνωστικών κέντρων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Λάρισα, Πιερία, Αλεξανδρούπολη), καθώς και από ένα κέντρο αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v