Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tα deals αναβαθμίζουν την ελληνική αγορά πληροφορικής

O κλάδος δεν έχει καμιά σχέση με τα όσα είχαν συμβεί το 2000, λένε αναλυτές. Οι εταιρείες που έχουν απομείνει είναι χρηματοοικονομικά ισχυρές με συγκριτικά πλεονεκτήματα. Yπάρχει πολλή δουλειά για όλες... με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Tα deals αναβαθμίζουν την ελληνική αγορά πληροφορικής

«Ο εγχώριος κλάδος πληροφορικής ενηλικιώνεται μέσα από το μπαράζ των deals που υλοποιούνται κατά την τελευταία διετία και αναμένεται να συνεχιστούν στο μέλλον. Η κατακερματισμένη ελληνική αγορά συγκεντρώνεται σε λιγότερους παίκτες, που διαθέτουν μεγαλύτερη οργάνωση και χρηματοδοτική άνεση. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, όχι μόνο δημιουργούνται σημαντικές συνέργειες και οικονομίες κλίμακας, αλλά παράλληλα αποφεύγεται η σπατάλη πόρων και αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους πελάτες».

Αυτά δηλώνει στο Euro2day.gr παράγοντας του κλάδου, σχολιάζοντας το μπαράζ των deals που βλέπουν τελευταία το φως της δημοσιότητας.

Μόλις το τελευταίο χρονικό διάστημα, η SoftOne ανακοίνωσε δύο σημαντικές εξαγορές (Impact και CosmoOne, που θα πρέπει να προστεθούν στις παλαιότερες των Unisoft και Prosvasis), ενώ σε περίπτωση που στεφθεί με επιτυχία η δημόσια πρόταση της Ideal για τον έλεγχο της Byte Computer, τότε θα προκύψει ένας Όμιλος πληροφορικής με κύκλο εργασιών κοντά στα 70 εκατ. ευρώ και ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους (Byte συν Adacom και Netbull, που κατέχουν ηγετική θέση στο cyber security).

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο μέτωπο των εξαγορών έχουν παίξει οι Epsilon Net και Space Hellas, οι οποίες μέσα από την από κοινού απόκτηση της SingularLogic και από επέκταση της πρώτης σε κάθετες αγορές, δηλώνουν πως αποτελούν πλέον ένα «One Stop Shop» για το σύνολο των υπηρεσιών πληροφορικής.

Ουκ ολίγες εξαγορές έχει κάνει και η Entersoft (η πλέον πρόσφατη αφορούσε την ενίσχυσή της στη ρουμανική αγορά) ενώ επιθετικές κινήσεις σχεδιάζονται και από άλλους «παίκτες» όπως η Profile (στο εξωτερικό), η Performance Technology και η Real Consulting, χωρίς να αποκλείεται και κάποια κίνηση της Unisystems ή άλλων ομίλων.

Ένα από τα προβλήματα του κλάδου ήταν το μικρό μέγεθος των εταιρειών και ο κατακερματισμός της αγοράς. Δεν είναι τυχαίο ότι -σύμφωνα με στελέχη της αγοράς-, μόλις δέκα έως δώδεκα εταιρείες είναι σήμερα σε θέση να διεκδικήσουν στην πράξη το μεγαλύτερο τμήμα των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης.

Δύο άλλοι λόγοι που εξηγούν την ταχεία συγκέντρωση του κλάδου -πέρα από την ύπαρξη ισχυρής ρευστότητας από την πλευρά των μεγαλύτερων «παικτών»- είναι αφενός η δυσκολία αρκετών μικρότερων εταιρειών να επενδύσουν γρήγορα μεγάλα ποσά προκειμένου να προσαρμοστούν και αυτές στα νέα δεδομένα της τεχνολογίας και αφετέρου η έλλειψη διάδοχης κατάστασης σε βασικούς μετόχους κάποιας ηλικίας.

Η ουσία είναι πως οι απαιτούμενες επενδύσεις είναι μεγάλες και σε πολλές περιπτώσεις είναι αντιοικονομικό να «σηκωθούν» από σχήματα με κύκλο εργασιών λίγων εκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχουν μικρομεσαίες εταιρείες που μπορεί μεν να διαθέτουν κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά γνωρίζουν πως θα πρέπει μεσομακροπρόθεσμα να μεγαλώσουν.

«Δεν βρισκόμαστε στο 2000»

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο κλάδος της πληροφορικής δεν έχει καμιά σχέση με τα όσα είχαν συμβεί κατά την περίοδο του 2000. Αυτή την περίοδο, οι εταιρείες που έχουν απομείνει έχουν αποδείξει ότι έχουν λόγο ύπαρξης, κατά κανόνα είναι χρηματοοικονομικά ισχυρές, επικεντρώνονται σε εργασίες στις οποίες διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα και παράλληλα φαίνεται πως… (λόγω και των επερχόμενων κοινοτικών κονδυλίων) υπάρχει πολλή δουλειά για όλες.

Παράλληλα, οι εξαγορές που ανακοινώνονται γίνονται κατά κανόνα σε λογικές αποτιμήσεις, χωρίς να προκύπτουν κινήσεις… «δια το θεαθήναι των μικρομετόχων» και στην ουσία να αγοράζεται τζίρος.
Ενδεικτικό άλλωστε είναι το στοιχείο ότι οι περισσότερες εισηγμένες εταιρείες του κλάδου διαθέτουν θετικό καθαρό ταμείο (Net Cash), διανέμουν μερίσματα και προσδοκούν για φέτος υψηλότερες οικονομικές επιδόσεις σε σύγκριση με το 2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v