Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναπτυξιακή Τράπεζα: Νέο εργαλείο για τη χρηματοδότηση έως 100.000 επιχειρήσεων

Στόχος να διευκολύνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θέλουν να δανειοδοτηθούν μέσα από τα προγράμματα της τράπεζας. Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου θα δηλώνουν την επιδίωξή τους να χρηματοδοτηθούν.

Αναπτυξιακή Τράπεζα: Νέο εργαλείο για τη χρηματοδότηση έως 100.000 επιχειρήσεων

Με στόχο να διευκολύνει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που θέλουν να δανειοδοτηθούν μέσα από τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), η διοίκησή της προχωρά στη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου οι εταιρείες θα δηλώνουν την επιδίωξή τους να χρηματοδοτηθούν.

Με τον τρόπο αυτό η ΕΑΤ θα σαρώνει τις οφειλές των επιχειρήσεων, δεν θα αξιολογεί την πιστοληπτική τους ικανότητα ή τον πιστωτικό τους κίνδυνο και σε συνεργασία με τις τράπεζες, οι υποθέσεις και τα αιτήματα θα διεκπεραιώνονται με ταχύτερες διαδικασίες. Η πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, με στόχο την πλήρη λειτουργία της στις αρχές του 2023.

Σημαντική ρευστότητα

Σύμφωνα με την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Αθηνά Χατζηπέτρου, η διευκόλυνση των επιχειρήσεων στοχεύει στο να αυξήσει τον αριθμό των bankable εταιρειών ενώ συμβάλλει και στην ενημέρωση της ΕΑΤ για το πόσες επιχειρήσεις πληρούν τα κριτήρια χρηματοδότησης μέσω των προγραμμάτων της Αναπτυξιακής.

Σημειώνεται ότι έως τώρα οι εταιρείες που θέλουν να χρηματοδοτηθούν μέσω ΕΣΠΑ κ.λπ. καταθέτουν τις αιτήσεις τους στις τράπεζες. «Δυνητικά, μέσω της μόχλευσης δανείων, μπορεί η χρηματοδότηση μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας να φθάσει στην αγορά ακόμη και τα 11,1 δισ. ευρώ. Οι εισροές, συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ αφορούν κατά πλειοψηφία ευρωπαϊκά χρήματα, τα οποία στη συνέχεια μοχλεύονται με συντελεστή άνω του 3 και έτσι μπορεί να δώσουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα των 11 δισ. ευρώ», δήλωσε η κα Χατζηπέτρου.

Γ. Τσακίρης: Θέλουμε τις 40.000 επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται να τις κάνουμε 100.000

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΑΤ, πολύ σύντομα θα δοθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης επιπλέον 2 δισ. ευρώ μέσα από νέα προγράμματα που θα ανακοινωθούν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), κυρίως προς την κατεύθυνση της καινοτομίας, ενώ, άλλο 1 δισ. ευρώ προγραμματίζεται για πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη την 3ετία. Στην παρουσίαση του έργου της ΕΑΤ παραβρέθηκε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, ο οποίος τόνισε ότι «δυστυχώς οι τράπεζες είναι το μόνο κανάλι διανομής τραπεζικών προϊόντων στην Ελλάδα» και πρόσθεσε:

«Θέλουμε τις 40.000 επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται να τις κάνουμε 100.000, αλλά αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα καθώς 800.000 επιχειρήσεις απασχολούν έως 10 άτομα και 150.000 από αυτές είναι ανενεργές, με μέσο όρο 1,7 εργαζομένους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v