Μυλωνάς: Εχουμε πλέον ευελιξία να εκμεταλλευτούμε επενδυτικές ευκαιρίες

Η Εθνική βρίσκεται σε νέο σημείο εκκίνησης, μετά την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων και των περιορισμών από το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, είπε ο CEO της τράπεζας. Για επενδύσεις σε τεχνολογία και ανθρώπινο δυναμικό, μίλησε ο Γκίκας Χαρδούβελης.

Μυλωνάς: Εχουμε πλέον ευελιξία να εκμεταλλευτούμε επενδυτικές ευκαιρίες

Την ανθεκτικότητα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία και το γεγονός ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με έναν ρυθμό της τάξης του 4% το 2022, παρά τις αντίξοες διεθνείς συνθήκες, τόνισε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας κατά τη σημερινή τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς (φωτο) αναφέρθηκε κυρίως στα επιτεύγματα που σημείωσε η τράπεζα κατά τον τελευταίο χρόνο και υπογράμμισε τις στρατηγικές δυνατότητες που διανοίγονται πλέον για την Εθνική, διαθέτοντας, αφενός, την ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση στην αγορά και αφετέρου, έχοντας ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις και τους όποιους περιορισμούς απέρρεαν για αυτήν, από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.

Υπάρχει, είπε, στρατηγική ευελιξία να εκμεταλλευτούμε επενδυτικές ευκαιρίες, εάν και όταν αυτές παρουσιαστούν. Στη δεκαπενταετία που πέρασε, η ελληνική οικονομία και η Εθνική Τράπεζα δοκιμάστηκαν σκληρά αλλά στάθηκαν όρθιες, επισήμανε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Γκίκας Χαρδούβελης. Έτσι, πρόσθεσε, επιδεικνύοντας αφοσίωση στους στόχους της και με την ορθότητα των επιλογών της στη διαχείριση των κρίσεων, η Εθνική Τράπεζα ισχυροποιείται σήμερα επιχειρησιακά, επενδύει στην τεχνολογία και στο ανθρώπινο δυναμικό της και ετοιμάζεται να γίνει ξανά η τράπεζα πρώτης επιλογής της Ελλάδας.

Η Εθνική βρίσκεται σε ένα νέο σημείο εκκίνησης για το αύριο. Αναφερόμενος ειδικότερα στους υψηλούς στόχους που πέτυχε η Εθνική Τράπεζα, ο κ. Παύλος Μυλωνάς τόνισε μεταξύ άλλων:

  1. Πρώτον, την εντυπωσιακή μείωση των «κόκκινων δανείων». Μετά από 10 και πλέον χρόνια, ο δείκτης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων διαμορφώθηκε κάτω από 10%, συγκεκριμένα 7%, συγκλίνοντας ταχύτατα προς τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών. Βεβαίως, ο κ. Μυλωνάς δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η πρόκληση για την οικονομία στον τομέα αυτόν δεν είναι πλέον πώς τα διαχειρίζονται οι τράπεζες, αλλά πώς θα καταφέρουν οι εταιρείες διαχείρισης να εντάξουν και πάλι στην πραγματική οικονομία τα σχεδόν 50 δισεκατομμύρια ευρώ στοιχείων ενεργητικού που διαχειρίζονται. Για τον σκοπό αυτό η Εθνική σύστησε μία νέα ομάδα εντός της τράπεζας, με αποκλειστικό στόχο τη χρηματοδότηση των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία οι διαχειριστές των κόκκινων δανείων θα πουλήσουν σε νέους επενδυτές. Προσβλέπει έτσι να συμβάλει ενεργά στην επανένταξή τους στην υγιή οικονομία.
  2. Δεύτερον, περνώντας στα υγιή δάνεια, το 2021 η Εθνική Τράπεζα στήριξε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ νέα δάνεια, καθαρά, μετά τις αποπληρωμές, που είναι μία επιτυχία και μία συμβολή σημαντική στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2022, η τράπεζα αύξησε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες το μερίδιό της στις νέες εκταμιεύσεις δανείων λιανικής.
  3. Τρίτον, η τράπεζα προχώρησε σε μία θεαματική αναβάθμιση των ψηφιακών της υπηρεσιών, προσφέροντας άλλες ταχύτητες συναλλαγών, μεγάλες διευκολύνσεις για τον μικρό και τον μεγάλο πελάτη της και άλλο, πολύ ευρύτερο, φάσμα τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών.
  4. Τέταρτον, η Εθνική πέτυχε να ανεβάσει τον δείκτη της κεφαλαιακής της επάρκειας στο 15% (μετά το IFRS 9). Διαθέτει δηλαδή τον μεγαλύτερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στην αγορά, με μεγάλη διαφορά, χωρίς μάλιστα να έχει καταφύγει σε αύξηση κεφαλαίου. Το γεγονός αυτό ανοίγει τη συζήτηση για διανομή μερίσματος, για τη χρήση του 2022.
  5. Πέμπτο, τα προσαρμοσμένα κέρδη του Ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, μετά από φόρους, ανήλθαν το 2021 σε 834 εκατομμύρια ευρώ. Τα οργανικά λειτουργικά κέρδη ειδικότερα αυξήθηκαν κατά 40% σε ετήσια βάση και ανήλθαν στα 450 εκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας τον στόχο που είχε τεθεί για αυτή τη χρονιά. Τέλος, ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε ότι η Εθνική συνάπτει και προσβλέπει σε μελλοντικές στρατηγικές συνεργασίες με fintech, και όχι μόνο, εταιρείες, έτσι ώστε να επιτύχει συνέργειες και να ωφεληθεί από σύνθετες και καινοτόμες υπηρεσίες, σημαντικές για τους πελάτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v