Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμερα οι προσφορές για τα ακίνητα της Πειραιώς

Ποιοι από τους επτά μνηστήρες παραμένουν ενεργοί για το project Terra. Η πιθανή μείωση της περιμέτρου και η «μαγιά» των 1.604 ακινήτων. Διπλασιασμό εσόδων από μίσθωση ακινήτων προβλέπει το νέο business plan της τράπεζας.

Σήμερα οι προσφορές για τα ακίνητα της Πειραιώς

Ολοκληρώνεται σήμερα, μετά από διαδοχικές παρατάσεις, η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το χαρτοφυλάκιο ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων, που έχει βγάλει προς πώληση η Τράπεζα Πειραιώς (project Terra), με χρηματοοικονομικό σύμβουλο την UBS.

Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού είχαν περάσει PIMCO, Lone Star, Bain, Davidson Kempner, Dromeus, Brook Lane και Resolute. Εξ αυτών το ενδιαφέρον Lone Star και DK φέρεται να έχει ατονήσει, ενώ η Dromeus ζήτησε παράταση για υποβολή δεσμευτικών ως το Σεπτέμβριο, αίτημα που δεν ικανοποιήθηκε.

Αντίθετα, ζωηρό παραμένει το ενδιαφέρον του σχήματος Brook Lane- Bain, ενώ ακούγεται ότι προσφορά θα καταθέσει και η Orion Capital με τεχνικό σύμβουλο τη Resolute. Άγνωστο παραμένει τι θα πράξει η PIMCO.

Ασαφές είναι επίσης αν η Πειραιώς έχει οριοθετήσει εκ νέου την περίμετρο του χαρτοφυλακίου (σ.σ. η τελευταία ενείχε ακίνητα αξίας 815 με 820 εκατ. ευρώ) ή θα περιμένει τις δεσμευτικές για το να πράξει εν συνεχεία, ζητώντας βελτιωτικές επί κοινής περιμέτρου.

Στις 26 Μαρτίου η Πειραιώς πήρε πάνω της τη διαχείριση 1.604 ανακτηθέντων ακινήτων, τα οποία περιλαμβάνονται στην περίμετρο του project Terra. Αυτά αναμένεται να αποτελέσουν τον σκληρό πυρήνα της οποιασδήποτε περιμέτρου οριστικοποιηθεί για το Terra μαζί με κάποια από τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα.

Είχε προηγηθεί, το 2021, η αναθεώρηση της 10ετούς σύμβασης για τη διαχείριση ανακτηθέντων ακινήτων, μεταξύ Πειραιώς και Intrum REO Solution. Η νέα σύμβαση, που έχει τεθεί σε ισχύ από 1/1/2022 είναι «ανοικτού» τύπου. Για την αναθεώρησή της η Πειραιώς πλήρωσε μπροστά (σ.σ. ρήτρα) 27,85 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο business plan της Πειραιώς για την τετραετία 2022-25 προβλέπει μείωση του συνόλου των ακινήτων, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, κατά 1 δισ. ευρώ (σ.σ. από 3,2 δισ. σε 2,2 δισ. ευρώ) με ταυτόχρονη αύξηση των εσόδων από μισθώματα ώστε το 2025 να φθάσουν σε περίπου 60 εκατ. το 2025 από 34 εκατ. ευρώ το 2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v