Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πεσμένες πωλήσεις στην Ελλάδα για την Estee Lauder

Μείωση πωλήσεων 15% στο α' εξάμηνο του 2022. Εσοδα 86,3 εκατ. ευρώ με κέρδη 7,6 εκατ. ευρώ το 2020/2021. Στα 6,3 εκατ. ευρώ το μέρισμα.

Πεσμένες πωλήσεις στην Ελλάδα για την Estee Lauder

Η αύξηση του κόστους ενέργειας και καυσίμων, η κρίση στην Ουκρανία, καθώς και η σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, που μειώνουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών επηρεάζουν και τις πωλήσεις της Estee Lauder στην Ελλάδα, που επιβραδύνονται με διψήφιο ρυθμό.

Η πτώση εκτιμάται περίπου στο 15% στο α' εξάμηνο του 2022 (με βάση προσωρινά στοιχεία μέχρι τον Μάϊο), σύμφωνα με την εταιρεία καλλυντικών, της οποίας η μητρική, ELCA Cosmetics Ltd, ελέγχεται πλέον αποκλειστικά από τον όμιλο Estee Lauder Companies Inc. -μετά την απόφασή του στις 16.6.2022 να αγοράσει το 49% που κατείχε στο joint venture η Γρ. Σαράντης έναντι 55,2 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της Estee Lauder Hellas είναι προσηλωμένη στην διάθεση προϊόντων υψηλής ζήτησης στην αγορά και στη διατήρηση σταθερής οικονομικής θέσης δίνοντας έμφαση στην βελτιστοποίηση των λειτουργικών της εξόδων και του κόστους. Έτσι σχεδιάζει να μετριάσει τις επιπτώσεις της κρίσης, που έχουν αντίκτυπο στην συμπεριφορά των καταναλωτών, καθώς περιορίζουν τις δαπάνες σε μη αναγκαία αγαθά, όπως καλλυντικά και είδη μόδας και μάλιστα πολύ περισσότερο από άλλους Ευρωπαίους.

Ας σημειωθεί ότι ο κολοσσός της βιομηχανίας καλλυντικών έχει να διαχειριστεί προκλήσεις στη διεθνή αγορά μειώνοντας χθες τις προβλέψεις του για τις πωλήσεις στο τρέχον τρίμηνο ως αποτέλεσμα των lockdown στην Κίνα και των πιέσεων από το ισχυρό δολάριο.

Πάντως στην Ελλάδα, κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση οι πωλήσεις εμφάνισαν περιορισμένες απώλειες της τάξης του 3%. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ισολογισμό της εταιρείας για την οικονομική χρήση Ιούλιος 2020 - Ιούνιος 2021 οι πωλήσεις ανήλθαν σε 86,3 εκατ. ευρώ έναντι 89 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, έχοντας επηρεαστεί από την πανδημία και το σταδιακό κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων λιανικής πώλησης την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2020 έως και τον Φεβρουάριο του 2021.

Η εταιρεία σημείωσε κέρδη προ φόρων 10,1 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 9,5 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, βελτίωση που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη μείωση των λειτουργικών δαπανών, λόγω της υιοθέτησης των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 7,6 εκατ. ευρώ από 6,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει τη διανομή 557.015,18 ευρώ στα μέλη του καθώς και μέρισμα 6,3 εκατ. ευρώ στους μετόχους.

Ας σημειωθεί ότι η εταιρεία που απασχολούσε 764 άτομα προσωπικό στις 30.6.2021 (από 850 ένα χρόνο πριν) δεν έχει δανεισμό και διαθέτει επαρκείς ταμειακούς πόρους για να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για κεφάλαιο κίνησης.

Το νέο ΔΣ μετά το «διαζύγιο» με τον Σαράντη

Εν τω μεταξύ, αναφορικά με την απόφαση της μητρικής για απόκτηση της συμμετοχής της Γρ. Σαράντης στην κοινή εταιρεία η Estee Lauder Hellas αναφέρει ότι λήφθηκε στο πλαίσιο της στρατηγικής του ομίλου να εκτελεί τις δραστηριότητές του απευθείας (go-to-market), η οποία ακολουθείται και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EMEA).

Επίσης σημειώνεται ότι η συναλλαγή δεν επηρεάζει τις υφιστάμενες εργασιακές σχέσεις των υπαλλήλων της κοινοπραξίας. Σε συνέχεια της αποδέσμευσης του Γρηγόρη Σαράντη από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Estee Lauder Hellas, την θέση έχει αναλάβει προσωρινά ο Henk van der Mark, Αντιπρόεδρος Εμπορικής και Επιχειρησιακής Ανάπτυξης (Commercial and Business Development) EMEA.

Έτσι το Διοικητικό Συμβούλιο από 15 Ιουνίου του 2022 ανασυγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: Henricus Cornelis Van der Mark, Πρόεδρος, Tracey Travis, Αντιπρόεδρος και μέλη οι κ.κ. Robert Aquilina, Frank Joseph Romeo και Peter Johannes Jueptner.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v