Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Οι «καυτές» γενικές συνελεύσεις του επόμενου 20ημέρου

Μπαράζ γενικών συνελεύσεων το προσεχές διάστημα, πολλές εκ των οποίων εμφανίζουν ιδιαιτερότητες. Οι κινήσεις για αύξηση κεφαλαίου και οι διοικήσεις με... άδεια χέρια. Εκτακτες διανομές και μερίσματα στο επίκεντρο.

Εισηγμένες: Οι «καυτές» γενικές συνελεύσεις του επόμενου 20ημέρου

Πολλές εισηγμένες εταιρείες προτίθενται να διεξάγουν τις ετήσιες τακτικές γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους μέσα στις επόμενες είκοσι ημέρες (εκπνοή προθεσμίας έως την 10η Σεπτεμβρίου) χωρίς να λείπουν και εκείνες που έχουν συγκαλέσει μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα έκτακτες Γ.Σ. με σημαντικά ζητήματα για την επενδυτική κοινότητα.

Αναμφίβολα, οι τακτικές γενικές συνελεύσεις αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους μετόχους μειοψηφίας όχι μόνο να ασκήσουν τα δικαιώματά τους, αλλά και να ενημερωθούν σχετικά με τη στρατηγική και τους στόχους των εταιρειών στις οποίες έχουν τοποθετήσει τα χρήματά τους.

Μέχρι την 10η Σεπτεμβρίου πάνω από είκοσι εισηγμένες εταιρείες έχουν ανακοινώσει τη διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων, ορισμένες όμως εκ των οποίων παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Lavipharm όπου η διοίκησή της εισηγείται μια τεράστια για τα μεγέθη της εταιρείας αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (έως 58 εκατ. ευρώ), όπου θα εκδοθούν έως 193.333.333 νέες μετοχές, όταν οι υπάρχουσες είναι μόλις 17.027.010! Μάλιστα, στη δρομολογούμενη ΑΜΚ οι βασικοί μέτοχοι αντί χρημάτων θα συνεισφέρουν ουσιαστικά τα δικαιώματα διαδερμικού προϊόντος για πάσχοντες από υψηλή αρτηριακή πίεση, σε αντίθεση με την μειοψηφία που καλείται να καταβάλλει πάνω από 20 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

Στα πλαίσια της Γ.Σ. η διοίκηση της Lavipharm θα κληθεί να ενημερώσει τους μετόχους για τις αναπτυξιακές δυνατότητες του νέου προϊόντος και τη σκοπιμότητα του εγχειρήματος. Πέραν αυτού, σε περίπτωση περιορισμένης συμμετοχής της μειοψηφίας στη δρομολογούμενη έκδοση, το ποσοστό των βασικών μετόχων θα σκαρφαλώσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Στις 8 Σεπτεμβρίου η Γ.Σ. της Motor Oil θα κληθεί να ψηφίσει την εξαγορά του 75% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ελλάκτωρ, ενώ παράλληλα η διοίκηση της εισηγμένης θα ερωτηθεί πιθανότατα και για άλλα σημαντικά θέματα, όπως πχ αν υπάρχει πρόθεση διανομής προμερίσματος από τα κέρδη της φετινής χρονιάς.

Στις 30 Αυγούστου, στα πλαίσια της τακτικής γενικής συνέλευσης της ΕΥΔΑΠ, οι μέτοχοι πιθανόν να πληροφορηθούν για το τι σκέπτεται η εταιρεία σχετικά με το αν και πότε θα υπάρξει πρόσθετη χρηματική διανομή πέραν του προγραμματισμένου μερίσματος.

Μια πολύ διαφορετική Alpha Αστικά Ακίνητα θα προκύψει μετά την επικείμενη τακτική συνέλευση της εισηγμένης, καθώς οι μέτοχοι θα ψηφίσουν μεταξύ άλλων: α) Την πώληση των εγχώριων ακινήτων της στην Alpha Bank και β) Τη διανομή μερίσματος μαμούθ (47,88 εκατ., ή 3,42 ευρώ ανά μετοχή). Ουσιαστικά, η ΑΣΤΑΚ μετά την επικείμενη γενική συνέλευση θα επικεντρωθεί στη δραστηριότητα των εκτιμητών-διαχειριστών ακινήτων, στην οποία αναμένεται να δώσει επιπλέον βαρύτητα (βλέπε συνεργασία με την πλατφόρμα Skyline), ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να διαθέτει ρευστότητα πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ζητούμενο αποτελεί το αν η μητρική Alpha Bank θα θελήσει να διευρύνει το πολύ χαμηλό free float της μετοχής.

Στην περίπτωση της Performance Technologies το βασικό ζητούμενο είναι το ύψος του μερίσματος που θα προτείνει το διοικητικό συμβούλιο, καθώς και το αν προγραμματίζει μετάταξή της εταιρείας από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ (και αν ναι, με ποια διαδικασία).

H Foodlink θα φέρει προς ψήφιση (μεταξύ άλλων) το θέμα της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών ύψους ενός εκατ. ευρώ, με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων.

Στα Σωληνουργεία Τζιρακιάν δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο θέμα προς ψήφιση στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση, πλην όμως ενδιαφέρον έχει τυχόν αναφορά της διοίκησης στις μέχρι τώρα φετινές επιδόσεις της εισηγμένης (εκτιμώνται υψηλά κέρδη στο πρώτο εξάμηνο).

Σε ότι αφορά τις γενικές συνελεύσεις των εταιρειών που εμφανίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η κινητικότητα για τη ρύθμιση των χρεών της ΚΡΕΚΑ (ίσως η διοίκηση γίνει σαφέστερη στα πλαίσια της επικείμενης συνέλευσης), ενώ αντίθετα με «άδεια χέρια» αναμένεται να εμφανιστεί η διοίκηση της Dionic σε ότι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της.

Μεταξύ των εταιρειών που έχουν συγκαλέσει γενικές συνελεύσεις για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο συγκαταλέγονται επίσης οι ΑΕΓΕΚ, Ελλάκτωρ, Αττικές Εκδόσεις, Εβροφάρμα, Vidavo, Μπλε Κέδρος, Βιοτέρ, Dimand, Λανακάμ, Moda Bagno, Frigoglass, Attica Group, ΕΥΑΘ, ΑΝΕΚ, Αγροτικός Οίκος Σπύρου, Δομική Κρήτης, Μουζάκης, Κτήμα Λαζαρίδη και Yalco.

ΥΓ: Η γενική συνέλευση της Unibios θα προτείνει φέτος τη διανομή μερίσματος, για πρώτη φορά μετά… την πάροδο δεκαετιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v