Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mevaco: Λοκομοτίβα τα φωτοβολταϊκά, ευκαιρίες σε ηλεκτροκίνηση-άμυνα

Η δραστηριότητα κατασκευής βάσεων για φωτοβολταϊκά πάρκα έχει ανεβάσει σημαντικά τα έσοδα της εταιρείας. Ποντάρει τώρα και σε συμβόλαια που σχετίζονται με την κατασκευή των ελληνικών φρεγατών από τη γαλλική Naval.

Mevaco: Λοκομοτίβα τα φωτοβολταϊκά, ευκαιρίες σε ηλεκτροκίνηση-άμυνα

Σε μια περίοδο όπου η Mevaco αυξάνει κατακόρυφα τον κύκλο εργασιών της λόγω των έργων που αναλαμβάνει στο μέτωπο των μεταλλικών κατασκευών για βάσεις φωτοβολταϊκών πάρκων, νέα πεδία δραστηριοποίησης ανοίγονται για την εισηγμένη εταιρεία, όπως για παράδειγμα αυτό της ηλεκτροκίνησης.

Η Mevaco, με βασικό κινητήριο μοχλό τις βάσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα, κατάφερε πέρυσι να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της από τα 6,7 στα 23,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι φετινές εκτιμήσεις αναλυτών αναφέρονται σε μια σχετική επίδοση που θα υπερβεί τα 35 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, έχοντας κατασκευάσει μέχρι σήμερα βάσεις για μονάδες ισχύος της τάξεως των δύο γιγαβάτ! Μάλιστα, κατά την τελευταία διετία έχει ενισχύσει δραστικά τον παραγωγικό της εξοπλισμό, γεγονός που σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία που διαθέτει, της επιτρέπουν να επιδιώξει την περαιτέρω ενίσχυση των επιδόσεών της στο συγκεκριμένο πεδίο.

Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στην εταιρεία, οι τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις τόνισαν ακόμη περισσότερο την ανάγκη για εστίαση των ευρωπαϊκών οικονομιών σε μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εκτιμάται ότι η κατασκευή νέων φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα θα συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς και κατά τα επόμενα χρόνια (η ίδια η Mevaco διαθέτει ήδη στις εγκαταστάσεις της στον Ασπρόπυργο μονάδα ισχύος ενός Mw και προτίθεται μελλοντικά να διπλασιάσει την ισχύ της προκειμένου να χρησιμοποιεί ενέργεια για τις δικές της ανάγκες).

Η εισηγμένη όμως δεν περιορίζεται μόνο στις βάσεις φωτοβολταϊκών πάρκων, αλλά επιδιώκει να αναπτύξει και άλλα μέτωπα υποσχόμενων εργασιών. Ένα από αυτά είναι η κατασκευή προϊόντων που συνδέονται με την ηλεκτροκίνηση, όπως οι σταθμοί φόρτισης αυτοκινήτων και τα κιβώτια για μπαταρίες λιθίου.

Αξιοσημείωτη επίσης είναι η παρουσία της εισηγμένης εταιρείας σε έργα αμυντικών εξοπλισμών, με φετινή εξέλιξη την ένταξή της στη λίστα δυνητικών προμηθευτών της γαλλικής Naval. Ειδικότερα, η Mevaco δεν είναι πλέον μόνο υποψήφια να αναλάβει εργασίες στις φρεγάτες που πρόκειται να κατασκευάσει η Naval για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και δουλειές του γαλλικού ομίλου ανά τον κόσμο.

Επίσης, η Mevaco περιμένει και αυτή την υλοποίηση των μεγάλων εμβληματικών έργων στη χώρα μας, προκειμένου να διεκδικήσει εργασίες, όπως π.χ. της νέας γραμμής 4 του μετρό, του βόρειου οδικού άξονα στην Κρήτη, του Ελληνικού, κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητά της, η εισηγμένη εταιρεία έκλεισε το 2021 με θετικό καθαρό ταμείο (Net Cash 1,9 εκατ. ευρώ) και σχεδιάζει την υλοποίηση επενδύσεων προκειμένου να αυξήσει την παραγωγική της δυναμικότητα.

Τέλος, θετικό νέο για τη Mevaco αποτελούν και οι εξελίξεις στη Βιομηχανική Περιοχή του Ασπροπύργου, με την εταιρεία να αποκτά άδεια για επιπλέον έκταση δεκάδων στρεμμάτων για βιομηχανική χρήση. Την επιπρόσθετη αυτή έκταση η εισηγμένη μπορεί είτε να την πουλήσει είτε να την εκμεταλλευθεί με άλλους τρόπους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v