Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Dimand: Τεστ αντοχής και ισορροπίας για την προσεχή τριετία

Προώθηση των υφιστάμενων επενδυτικών projects και αναζήτηση νέων ευκαιριών στο πεδίο των αστικών αναπλάσεων βρίσκονται στην ατζέντα της εταιρείας. Τα exits και τα χρονοδιαγράμματα. Έως το τέλος του χρόνου η ολοκλήρωση της συναλλαγής για το Skyline.

Dimand: Τεστ αντοχής και ισορροπίας για την προσεχή τριετία

Στην προώθηση των προγραμματισμένων επενδύσεών της επικεντρώνεται η Dimand, η διοίκηση της οποίας αναγνωρίζει ωστόσο τις προκλήσεις της δεδομένης οικονομικής συγκυρίας, πραγματοποιώντας εσωτερικά «stress tests», προκειμένου να θωρακίσει την εταιρεία και να προγραμματίσει την «πλοήγησή» της σε μια εποχή αυξανόμενου κόστους χρήματος.

Στην πρώτη της τακτική Γ.Σ. μετά την εισαγωγή της εταιρείας στο ΧΑ, η διοίκηση της Dimand αναφέρθηκε στην εξέλιξη των projects αστικών αναπλάσεων που έχει ήδη αναλάβει αλλά και στη νέα επένδυσή της στο Project Skyline, όπου μέσω κοινοπραξίας (με την EBRD και την Premia) έχει ανακηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος για τη διαχείριση 575 ακινήτων της Alpha Bank.

Σε ό,τι αφορά την τελευταία αυτή επένδυση, ο επικεφαλής της Dimand Δ. Ανδριόπουλος ανέφερε πως αναμένεται η ολοκλήρωση της συναλλαγής έως το τέλος του έτους, με την ίδρυση του σχετικού SPV στο οποίο η εταιρεία θα μετέχει με ποσοστό 35%. Αν και απέφυγε να δώσει εκτιμήσεις για τις προβλεπόμενες αποδόσεις από την ενεργή διαχείριση των εν λόγω assets, εντούτοις ο κ. Ανδριόπουλος ανέφερε πως αναμένονται οφέλη για την Dimand τόσο από τις αμοιβές ανακατασκευής συγκεκριμένων εμπορικών και ακινήτων όσο και από τα ετησιοποιημένα έσοδα αξιοποίησης αυτών σε βάθος 5ετίας.

Πέραν του Skyline, η εταιρεία κινείται εντός χρονοδιαγραμμάτων για την ολοκλήρωση συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της. Έως το τέλος του χρόνου, αναμένονται exits από ολοκληρωμένες επενδύσεις όπως το ξενοδοχείο Moxy (κοινή επένδυση με την Prodea), το ακίνητο της Kaizen αλλά και ακίνητο τουριστικού χαρακτήρα στη Μύκονο.

Παράλληλα, στην τελική ευθεία βαίνει η ολοκλήρωση της ανάπλασης του Πύργου Πειραιά (κοινή επένδυση με Prodea και EBRD), με ορίζοντα παράδοσης τον Οκτώβριο του 2023 (6 μήνες νωρίτερα από τη συμβατική υποχρέωση). Η συγκεκριμένη ανάπλαση με χώρους μικτών χρήσεων (γραφεία και εμπορικά καταστήματα) διαθέτει ήδη προσύμφωνα μίσθωσης για το 65% των ωφέλιμων χώρων.

Παράλληλα, η εταιρεία προωθεί τη δημιουργία δύο ακόμη οικιστικών συγκροτημάτων στον Άγιο Διονύσιο στον Πειραιά (2.000 και 4.500 τ.μ.), τα οποία «συμπληρώνουν» την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής στην οποία η Dimand έχει δημιουργήσει γραφειακούς χώρους στα παλιά βιομηχανοστάσια της Παπαστράτος. Ομοίως προωθούνται οι επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία σύγχρονων γραφειακών χώρων.

Σε ό,τι αφορά στο Μινιόν, η εταιρεία ολοκληρώνει το business plan για τις βέλτιστες χρήσεις στο ακίνητο ενώ παράλληλα προχωρά στην ανάπλαση του εργοστασίου της Softex στον Βοτανικό (50.000 τ.μ.), με στόχο τη δημιουργία γραφείων, οικιστικών και τουριστικών ακινήτων. Επίσης, η Dimand αναμένεται να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για το έργο ΣΔΙΤ δημιουργίας του δικαστικού μεγάρου Πειραιά, ο οποίος επαναπροκηρύχθηκε προσφάτως. Η εταιρεία θα συμμετάσχει με πρόταση που αφορά σε ακίνητο ιδιοκτησίας της, το οποίο έχει δυνατότητα δημιουργίας κτιρίων 25.000 τ.μ., με τον κ. Ανδριόπουλο ωστόσο να αναφέρει πως σε κάθε περίπτωση η Dimand διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο αξιοποίησής του, εφόσον δεν αναδειχθεί προτιμητέος ανάδοχος στον εν λόγω διαγωνισμό.

Η συγκυρία

Κατά τις εκτιμήσεις του επικεφαλής της εταιρείας, η ελληνική αγορά στην παρούσα φάση εμφανίζεται ανθεκτική, απορροφώντας την προσφορά σε ικανοποιητικές τιμές μίσθωσης, ενώ ταυτόχρονα το κόστος κατασκευής μετά τις θεαματικές αυξήσεις του προηγούμενου διαστήματος δείχνει να σταθεροποιείται.

Ειδικότερα ανέφερε πως μετά από άνοδο της τάξης του 40%-45% στο κόστος υλικών, διαπιστώνεται διόρθωση κατά 5%-10%. Παράλληλα, εκτίμησε πως η Αθήνα εμφανίζεται ως ανταγωνιστική αγορά σε σύγκριση με ομοειδείς ευρωπαϊκές πόλεις, με προσφορά ποιοτικών σύγχρονων γραφειακών χώρων και σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.

Χαρακτηριστικά είπε πως στο Μιλάνο, το ετήσιο μίσθωμα γραφείων με σύγχρονες προδιαγραφές κυμαίνεται στα 500-640 ευρώ ανά τ.μ., τη στιγμή που στην Αθήνα το αντίστοιχο μίσθωμα κυμαίνεται μεταξύ 280-360 ευρώ ανά τ.μ. Πέρα από τη διαφορά τιμής, ο κ. Ανδριόπουλος εκτίμησε πως οι ευρύτερες επενδύσεις σε υποδομές (Μετρό, οδικά δίκτυα, αστικές αναπλάσεις κ.λπ.) αναμένεται να προσφέρουν προστιθέμενη αξία στο εγχώριο real estate σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Πέραν δε των επαγγελματικών ακινήτων, ο κ. Ανδριόπουλος είπε πως υπάρχει ενδιαφέρον της Dimand για την ενδεχόμενη ανάπλαση περιοχών με οικιστικό χαρακτήρα, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού μια νέας στεγαστικής πολιτικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v