Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι είναι οι έξι μνηστήρες του φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων

Μεγάλα επενδυτικά ονόματα περιλαμβάνει η short list με τις έξι εταιρείες που πέρασαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού. Τι ζητούν οι επενδυτές που καλούνται να βάλουν κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ για να προχωρήσει το σχέδιο.

Ποιοι είναι οι έξι μνηστήρες του φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων

Στη δεύτερη φάση εισέρχεται ο διαγωνισμός ανάθεσης του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης μετά την υποβολή «Φακέλου Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος» από έξι ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος υπέβαλαν οι: Davidson Kempner, Bain, Fortress, doValue-CRC, LMC Partners και Bracebridge.

Στην επόμενη φάση θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών (funds και Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους) και θα δοθούν από την Ειδική Γραμματεία όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την ενημέρωση των επενδυτών. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2023.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με βάση το νομοθετικό πλαίσιο, ο ιδιώτης επενδυτής θα κληθεί να βάλει στον Φορέα κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ.

Τι ζητούν οι επενδυτές

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες, οι εν δυνάμει επενδυτές ζητούν να υπάρξουν διευκολύνσεις -σε θεσμικό επίπεδο- στο κομμάτι των αδειοδοτήσεων, έτσι ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία. Κι αυτό διότι αρκετά από τα ακίνητα που θα περάσουν στην κατοχή του Φορέα έχουν αδήλωτα τετραγωνικά, πολεοδομικές παραβιάσεις κ.ά.

Όσον αφορά στα φορολογικά βάρη που τυχόν φέρει το ακίνητο (π.χ. οφειλές ΕΝΦΙΑ), ζητούν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας οι εν λόγω οφειλές δεν θα μεταφέρονται στον Φορέα, αλλά θα αποτελούν υποχρέωση του παλαιού ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Η λειτουργία του Φορέα

Ο φορέας αυτός αγοράζει την 1η κατοικία του οφειλέτη και υποχρεούται να τη μισθώσει για έως και 12 έτη στον δανειολήπτη, αρκεί εκείνος να δηλώσει πτώχευση. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται οι εξώσεις, που θα επέρχονταν εάν αποκτούσε τρίτος το ακίνητο.

Ο φορέας, κατά τη διάρκεια της 12ετούς μίσθωσης και μέχρι τη λήξη αυτής, υποχρεούται να επαναπωλήσει την κατοικία στον δανειολήπτη, εφόσον αυτός ανακάμψει οικονομικά και εφόσον είναι συνεπής ως προς την καταβολή του μισθώματος. Το Κράτος (ΟΠΕΚΑ) παρέχει μηνιαίο επίδομα ενοικίου (από 70 έως 210 ευρώ) στον δανειολήπτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v