Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παγκρήτια: «Ντεμαράζ» λίγο πριν τη λήξη της α' φάσης της ΑΜΚ

Πόσα κεφάλαια συγκεντρώθηκαν λίγο πριν λήξει η προθεσμία για τη συμμετοχή των παλαιών μετόχων. Στόχος να συγκεντρωθεί το σύνολο των 98,7 εκατ. ευρώ έως τις 27 Οκτωβρίου.

Παγκρήτια: «Ντεμαράζ» λίγο πριν τη λήξη της α φάσης της ΑΜΚ

Περίπου 30 εκατ. ευρώ από παλαιούς μετόχους, αλλά και προεγγραφές, έχουν συγκεντρωθεί, ενώ απομένει περίπου μια ώρα, πριν ολοκληρωθεί το σκέλος της αύξησης που αφορά τις εγγραφές παλαιών μετόχων, καθώς η διαδικασία ολοκληρώνεται πλήρως στις 27 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ήδη συγκεντρωμένο πόσο περιλαμβάνονται δύο εκατομμύρια ευρώ από την τράπεζα Πειραιώς, σχεδόν τρία εκατομμύρια από την Alpha Bank, και πάνω από επτά εκατομμύρια από την Εθνική Τράπεζα, ενώ σημαντικές εγγραφές αναμένονται και στο διάστημα που μεσολαβεί έως τη λήξη της σημερινής διορίας.

Σημειώνεται πάντως ότι στόχος είναι έως τις 27 Οκτωβρίου να συγκεντρωθούν 98,7 εκατ. ευρώ.

Οπως έγραψε νωρίτερα το Euro2day.gr εφόσον η τράπεζα αντλήσει τα 98,7 εκατ. ευρώ, τα καθαρά έσοδα της ΑΜΚ (94,3 εκατ. ευρώ) θα αξιοποιηθούν για ενίσχυση των κεφαλαιακών δεικτών, ενέργειες εξυγίανσης του ισολογισμού και δράσεις οργανικής αλλά και μη οργανικής ανάπτυξης -συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων συμφωνιών για την απόκτηση στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της HSBC στην Ελλάδα και της συγχώνευσης με τη Συνεταιριστική Τράπεζα.

Κατά το α' εξάμηνο, η Παγκρήτια εμφάνισε καθαρά έσοδα από τόκους 25,8 εκατ. ευρώ και καθαρά έσοδα από προμήθειες 2 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των καθαρών εσόδων ανήλθε σε 28,2 εκατ. ευρώ (29,4 εκατ. το Α' εξάμηνο του 2021). Το υπόλοιπο δανείων διαμορφώθηκε σε 1,73 δισ., εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ αφορά σε απαιτήσεις με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών.

Στις 30 Ιουνίου ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα (8,74%), σε σχέση με το ελάχιστο εποπτικό όριο (10,32%) που όρισε η TτΕ στις 28 Ιουνίου, μετά την ολοκλήρωση του SREP. Συνυπολογιζόμενων των απαιτήσεων για αποθέματα ασφαλείας και του επιπλέον περιθωρίου κεφαλαιακής κατεύθυνση (Pillar II), την 1η Ιανουαρίου 2023 η Παγκρήτια θα πρέπει να διαθέτει συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 15,07%.

Σε περίπτωση πλήρους κάλυψης της ΑΜΚ, ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου θα διαμορφώνεται με βάση τα στοιχεία της 30ής Ιουνίου σε 15,10% και ο CET 1 σε 12,1%. Για να επιτευχθεί δείκτης άνω του ελαχίστου απαιτούμενου την 1/1/2023 μειώθηκαν τα έξοδα της ΑΜΚ και αυξήθηκε το καθαρό ποσό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v