Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο σίριαλ με τα ξενοδοχεία του ομίλου Κυπριώτη

Η HotelBrain θα καταβάλλει στο μέλλον τα μισθώματα που θα προκύψουν από τη συμφωνία με τον ξενοδόχο της Κω στη ΔΟΥ Ρόδου, προς την οποία εκκρεμούν οφειλές από την εταιρεία του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Κυπριώτη.

Νέο σίριαλ με τα ξενοδοχεία του ομίλου Κυπριώτη

Ένα νέο επεισόδιο προστέθηκε πριν από λίγες ημέρες στο πολυετές σίριαλ με πρωταγωνιστή τον ξενοδόχο της Κω, Κωνσταντίνο Κυπριώτη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Γ. Κυπριώτης Α.Ε., σε συνέχεια της στρατηγικής συνεργασίας που σύναψε ο επιχειρηματίας με τη HotelBrain τον περασμένο Αύγουστο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα μισθώματα από την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της HotelBrain και της εταιρείας του Κ. Κυπριώτη θα παρακρατούνται και δεν θα αποδίδονται στο μέλλον στην Γ. Κυπριώτης Α.Ε., αλλά θα καταβάλλονται στη ΔΟΥ Ρόδου, η οποία προχώρησε σε κατάσχεση εις χείρας της HotelBrain ως τρίτης -δεδομένου ότι διαχειρίζεται τα ξενοδοχεία- για τις οφειλές της εταιρείας του Κ. Κυπριώτη προς την εφορία.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η δήλωση τρίτου που υπέβαλε στο Ειρηνοδικείο Αθηνών η HotelBrain, η εταιρεία «θα παρακρατήσει τα οφειλόμενα στο μέλλον μισθώματα και δεν θα εξοφλήσει την οφειλή της προς την Γ. Κυπριώτης Α.Ε. ή άλλον τρίτο, έως του ύψους της επιβληθείσης κατασχέσης, ήτοι έως το ποσό 3.114.445,8 ευρώ».

Μάλιστα, όπως ορίζεται, η HotelBrain θα καταβάλλει στην κατάσχουσα ΔΟΥ Ρόδου τα οφειλόμενα μισθώματα από τη συμφωνία που συνάφθηκε τον περασμένο Αύγουστο και αφορά τα πέντε ξενοδοχεία της Γ. Κυπριώτης Α.Ε.

Με βάση τη σχετική δήλωση, τα μισθώματα των δύο πρώτων μισθωτικών ετών της συμφωνίας, δηλαδή του 2023 και του 2024, έχουν ήδη προκαταβληθεί από τη HotelBrain προς τον Κ. Κυπριώτη. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γνωστοποιηθεί ούτε το ύψος του εν λόγω deal ούτε άλλες τεχνικές οικονομικές παράμετροι.

Πάντως, από τη σχετική δήλωση τουλάχιστον δεν προκύπτει εξόφληση των οφειλών της Γ. Κυπριώτης Α.Ε. στον βασικό πιστωτή της, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχουν εκκρεμείς δικαστικές προσφυγές αντίστοιχου περιεχομένου για τις οποίες αναμένονται αποφάσεις στο εγγύς μέλλον.

Η συμφωνία με τη HotelBrain και ο ρόλος της HIG

Τον περασμένο Αύγουστο, ο όμιλος Κυπριώτη προχώρησε στη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας με τον όμιλο HotelBrain, ο οποίος εξειδικεύεται στην παροχή λύσεων για ξενοδοχειακά ακίνητα, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών σε ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, που είναι είτε θεσμικοί είτε ιδιώτες επενδυτές, με σκοπό να τους βοηθήσει να επιτύχουν τη βελτιστοποίηση της χρήσης και την αύξηση της αξίας των ξενοδοχειακών τους μονάδων.

Βάσει της συμφωνίας, προβλεπόταν η μακροχρόνια μίσθωση του συνόλου των ξενοδοχείων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του ο όμιλος Κυπριώτη από τη HotelBrain, η οποία μέχρι τότε είχε ένα χαρτοφυλάκιο με 87 ιδιόχρηστα -μέσω μακροπρόθεσμων μισθώσεων- ξενοδοχεία, συνολικής δυναμικότητας 5.500 δωματίων, σε 37 προορισμούς σε όλη την Ελλάδα. Μία συμφωνία, η οποία εν προκειμένω, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε εν αγνοία του βασικού πιστωτή, δηλαδή της HIG, η οποία έχει εξαγοράσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του ομίλου Κυπριώτη.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που αναφερόταν στη συνεργασία με τη HotelBrain, «ο όμιλος Κυπριώτη, έχοντας ξεπεράσει την κρίση της Covid-19, διασφαλίζει πλέον το μέλλον των ξενοδοχείων του και αναδεικνύει την πραγματική αξία των περιουσιακών του στοιχείων. Ταυτόχρονα θωρακίζει τη ρευστότητα του ομίλου και συμμετέχει στη μελλοντική υπεραξία από τη λειτουργία των ξενοδοχείων υπό την αιγίδα της HotelBrain».

Υπενθυμίζεται ότι στη HotelBrain μετέχει μειοψηφιακά ο όμιλος IOGR του Κρητικού επιχειρηματία Γιάννη Γρύλου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ελέγχει την αεροπορική εταιρεία SKY express.

Τα δάνεια

Είχε προηγηθεί τον Σεπτέμβριο του 2021 η πώληση δανείων, ύψους περίπου 55 εκατ. ευρώ, του ξενοδοχειακού ομίλου Κυπριώτη στην αμερικανική HIG από τη Eurobank. Ακολούθησε λίγους μήνες αργότερα η πώληση δανείων, ύψους περί τα 100 εκατ. ευρώ, από τις Πειραιώς και Attica Βank, επίσης στο αμερικανικό επενδυτικό fund HIG.

Οι... περιπέτειες του ξενοδοχειακού ομίλου της Κω ξεκίνησαν το 2017, όταν, σύμφωνα με πηγές των πιστωτριών τραπεζών, η εταιρεία του Κ. Κυπριώτη σταμάτησε να εξυπηρετεί τα δάνειά της και παρά τις όποιες προσπάθειες προσέγγισης και εξωδικαστικών λύσεων, δεν κατέστη δυνατή η συνεννόηση. Ενα χρόνο νωρίτερα, το 2016, οι τράπεζες είχαν προτείνει στον ξενοδόχο της Κω ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του δανεισμού, το οποίο όμως δεν προχώρησε.

Ο όμιλος Κυπριώτη διαθέτει 5 ιδιόκτητες ξενοδοχειακές μονάδες στην Κω, συνολικής δυναμικότητας 1.500 δωματίων και 4.500 κλινών. Πρόκειται για τα 5 αστέρων ξενοδοχεία Kipriotis Panorama Hotels & Suites, Kipriotis Maris Suites και τα 4 αστέρων Kipriotis Aqualand Hotel, Kipriotis Hippocrates Hotel και Kipriotis Village Resort. Τα ξενοδοχεία του ομίλου διαθέτουν δύο συνεδριακά κέντρα με δυνατότητα φιλοξενίας 7.500 συνέδρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v