Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΛΑΡΚΟ: Κλείδωσαν οι δύο υποψήφιοι για την πώληση

Πέρασαν στη φάση των δεσμευτικών προσφορών οι δύο υποψήφιοι της Ειδικής Διαχείρισης.

ΛΑΡΚΟ: Κλείδωσαν οι δύο υποψήφιοι για την πώληση

Σε «παιχνίδι για δύο» μετατρέπεται και επίσημα η πώληση της ΛΑΡΚΟ. Και οι δύο υποψήφιοι επενδυτές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό της Ειδικής Διαχείρισης, πέρασαν στην επόμενη φάση, της υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Πρόκειται για την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings AG και την Ιρλανδική Commodity & Mining Insight Ireland Ltd.

Αυτό που απομένει είναι να ολοκληρώσει και το ΤΑΙΠΕΔ τον έλεγχο των νομιμοποιητικών εγγράφων για τον μοναδικό υποψήφιο στον δικό του διαγωνισμό, την κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ώστε να οριστεί η κοινή ημερομηνία για τις δεσμευτικές προσφορές και για τους δύο διαγωνισμούς. Κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι ως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η Ειδική Διαχείριση ολοκλήρωσε πριν από περίπου 15 ημέρες τον σχετικό έλεγχο των νομιμοποιητικών εγγράφων που κατέθεσαν οι δύο ενδιαφερόμενοι επενδυτές και διαπίστωσε ότι νομιμοποιούνται να περάσουν στη φάση των προσφορών. Η Ειδική Διαχείριση «τρέχει» τον διαγωνισμό για την πώληση των μεταλλείων της ΛΑΡΚΟ.

Καθώς ο στόχος είναι να αναδειχθεί ένας επενδυτής και από τους δύο διαγωνισμούς, μέσω της διαδικασίας του shoot out, δεν θα μπορούσε να «αποσχισθεί» ο διαγωνισμός της Ειδικής Διαχείρισης και να προχωρήσει αυτόνομα. Έτσι, έπρεπε να περιμένει να περαιωθεί ο έλεγχος και από το ΤΑΙΠΕΔ για τον δικό του υποψήφιο, την κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που ενδιαφέρεται και για τη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ. Η Ιρλανδική εταιρία δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό του Ταμείου.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να τελειώσει τον έλεγχο σε μία ή δύο ημέρες, ώστε το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει τη σχετική απόφαση στη συνεδρίαση του, μεθαύριο, Πέμπτη. Εφόσον γίνει αυτό, θα μεσολαβήσει διάστημα περίπου μίας εβδομάδας για την τελική ημερομηνία της υποβολής προσφορών, καθώς θα πρέπει να ενημερωθούν οι επενδυτές για να παραβρεθούν και στη διαδικασία του ανοίγματος. Ο χρόνος αυτός κρίνεται απαραίτητος, γιατί υπάρχουν και ξένες εταιρίες, οι εκπρόσωποι των οποίων πιθανόν να θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε τον πρώτο «λευκό καπνό» για το εύρος των προσφορών και για το αν θα ακολουθήσει και το shoot out.

Σύμφωνα με αυτή τη διαδικασία, ο πλειοδότης του ενός διαγωνισμού έχει τη δυνατότητα να προσφέρει το ποσό του πλειοδότη του άλλου διαγωνισμού και έτσι να αποκτήσει το σύνολο των δραστηριοτήτων και παγίων στοιχείων της εταιρίας. Εάν η Commodity & Mining Insight Ireland Ltd αναδειχθεί πλειοδότης στον διαγωνισμό της Ειδικής Διαχείρισης, αποκτά το δικαίωμα να «χτυπήσει» με μεγαλύτερη προσφορά για να αποκτήσει όλο το συγκρότημα. Το ίδιο δικαίωμα έχει και η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings AG, ως μοναδική υποψήφια στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, εφόσον κριθεί συμφέρουσα η πρόταση της και κηρυχθεί ανάδοχος. Δεν θα χρειαστεί αυτή η διαδικασία αν η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κηρυχθεί πλειοδότης και στους δύο διαγωνισμούς.

Να θυμίσουμε ότι το 55,19% της ΛΑΡΚΟ ελέγχεται από το ελληνικό δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ), το 33,36% ανήκει στην Εθνική Τράπεζα και το 11,45% έχει η ΔΕΗ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v