Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Pyramis: Αναψαν οι μηχανές της μονάδας που αναβιώνει την «Πίτσος»

Θα παράγει προϊόντα «made in Greece» γερμανικού know how. Στόχος οι εξαγωγές.

Pyramis: Αναψαν οι μηχανές της μονάδας που αναβιώνει την «Πίτσος»

Μόλις ξεκίνησε η νέα γραμμή παραγωγής της Pyramis που αναβιώνει την κληρονομιά της Pitsos με εγχώρια παραγωγή οικιακών ηλεκτρικών συσκευών. 

Ενάμιση χρόνο περίπου μετά την κατάθεση της πρότασης στη μητρική της BSH Ελλάς για διάσωση της δραστηριότητας και τη συμφωνία που τελικά οδήγησε σε εξαγορά μηχανημάτων και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της ιστορικής βιομηχανίας Πίτσος, ο Νίκος Μπακατσέλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Πυραμίς Μεταλλουργία (Pyramis), εμφανίζεται αισιόδοξος αλλά μετράει τα λόγια του μέχρι να ολοκληρωθεί η πιλοτική φάση και να αρχίσει η πλήρης παραγωγή σε λίγες εβδομάδες.

Η επένδυση έχει προχωρήσει, όπως αναφέρει στο Euro2day.gr, καθώς έχει εγκατασταθεί η γραμμή παραγωγής σε νέο εργοστάσιο στα Οινόφυτα κι έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες η πιλοτική φάση λειτουργίας της με την πρόσληψη υπαλλήλων που είχαν απολυθεί από την BSH, όταν αποφάσισε στα τέλη του 2020 να κλείσει οριστικά το εργοστάσιο στου Ρέντη που παρήγαγε τα προϊόντα Pitsos. Σε πρώτη φάση δημιουργούνται περί τις 14 θέσεις εργασίας ενώ μέχρι τις αρχές του 2023 θα φτάσουν τις 50. Αυτό προβλέπει το business plan που τέθηκε σε εφαρμογή μετά την εγκατάσταση του εξοπλισμού σε χώρο που πληροί υψηλές προδιαγραφές και διεθνή πρότυπα.

Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Μπακατσέλο, είναι η ανάπτυξη προϊόντων με καλή ισορροπία ποιότητας - τιμής, ανταγωνιστικά με ευρωπαϊκά προϊόντα της ίδιας κατηγορίας. Η νέα μονάδα θα παράγει σε αυτή τη φάση κεραμικές εστίες, διαθέτοντας παραγωγική δυναμικότητα 230.000 τεμαχίων ετησίως. Σύντομα ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη φούρνων ενώ στην πλήρη λειτουργία της μονάδας θα παράγονται και απορροφητήρες, κλιμακώνοντας το business plan που αναμένεται να ξεπεράσει τα 15 εκατ. ευρώ στα επόμενα χρόνια.

Το εργοστάσιο θα παράγει τελικά προϊόντα με το σήμα Pyramis, γερμανικής ποιότητας, καθώς η γραμμή παραγωγής ενσωματώνει το γερμανικό know how, δεδομένου ότι στήθηκε στα πρότυπα της Bosch-Siemens (σημειώνεται ότι η Bosch Siemens Hausegerate είχε τον έλεγχο της Πίτσος από το 1976 και μετονομάστηκε αργότερα σε BSP και κατόπιν σε BSH Οικιακές Συσκευές). Επιπλέον, το εργοστάσιο λειτουργεί με τους ανθρώπους που εργάζονταν για την Πίτσος κι έχουν εκπαιδευτεί από τη γερμανική εταιρεία ενώ και οι πρώτες ύλες εισάγονται από τη Γερμανία. 

Ο κ. Μπακατσέλος τονίζει ότι τα προϊόντα που παράγονται είναι υψηλής ποιότητας, εφάμιλλα αντίστοιχων ευρωπαϊκών και θα διατίθενται τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στο εξωτερικό. Ακολουθώντας την τροχιά των υφιστάμενων προϊόντων του χαρτοφυλακίου της Pyramis, που εξάγονται σε πάνω από 80 χώρες σε όλο τον κόσμο, στόχος και για τη νέα γκάμα προϊόντων είναι κατά βάση η εξωστρέφεια. Μάλιστα η ανταπόκριση από ξένους πελάτες του ομίλου είναι πολύ θετική. Ας σημειωθεί ότι τα νέα προϊόντα είναι συμπληρωματικά στα προϊόντα που ήδη παράγει η Pyramis, ανοξείδωτους και γρανιτένιους νεροχύτες, είδη κουζίνας και μπάνιου, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρικών συσκευών. Ουσιαστικά η εταιρεία αντικαθιστά προϊόντα που εμπορεύεται με προϊόντα δικής της παραγωγής, ξεκινώντας από τις εστίες.  

Εν κατακλείδι, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το εγχείρημα λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη βιομηχανία, λόγω των προκλήσεων που αναδύονται με επίκεντρο τα κόστη ενέργειας και πρώτων υλών. Η Pyramis Metallourgia ωστόσο έχει εδραιωθεί ως μια ανθεκτική ελληνική πολυεθνική, από τις κορυφαίες του κλάδου της παγκοσμίως, με δυναμικότητα παραγωγής 1,5 εκατ. νεροχύτες από ανοξείδωτο χάλυβα και 170.000 σύνθετους νεροχύτες ετησίως και με τις διεθνείς πωλήσεις της να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 85% του συνολικού κύκλου εργασιών της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v