Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Intrakat: Πού στοχεύει η αύξηση κεφαλαίου των 100 εκατ. ευρώ

Την κάλυψη αυξημένων αναγκών για κεφάλαιο κίνησης θα εξυπηρετήσει η νέα ρευστότητα. Στα 50 εκατομμύρια το budget για εξαγορές assets σε ενέργεια και ακίνητα. Η πρόθεση της Winex και η στάση των επιμέρους μετόχων.

Intrakat: Πού στοχεύει η αύξηση κεφαλαίου των 100 εκατ. ευρώ

Σε κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 100 εκατ. ευρώ, όπως εξάλλου είχε προαναγγείλει η νέα διοίκηση στις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις α’ εξαμήνου 2022, προχωρά η Ιντρακάτ.

Η νέα διοίκηση συγκαλεί έκτακτη γ.σ. για το θέμα στις 14 Νοεμβρίου ενώ απευθύνει την ΑΜΚ μόνον σε υφιστάμενους μετόχους. Η πρόθεση του βασικού μετόχου της εταιρείας Winex Investments (συμφερόντων των εφοπλιστών Δ. Μπάκου-Γ. Καϋμενάκη και του Αλ. Εξάρχου) είναι προφανώς να εξασκήσουν πλήρως τα δικαιώματά τους, ενώ μένει να φανεί τι θα πράξει η Intracom Holdings, που διατηρεί ένα μικρό πλέον ποσοστό στην εταιρεία. Κατά τα φαινόμενα, δεδομένου ότι μπήκαν πρόσφατα στην εταιρεία, στην ΑΜΚ πιθανότατα θα μετέχουν οι εφοπλιστές Ηλίας Γκότσης (Eurotankers) και Κώστας Αγγέλου (Benelux Overseas). Ερώτημα είναι τι θα πράξει ο Δημήτρης Κούτρας, που διατηρεί ποσοστό ύψους 8% περίπου στην εισηγμένη.

Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του διοικητικού συμβουλίου της Ιντρακάτ, σε περίπτωση που υπάρξουν αδιάθετες μετοχές, η εταιρεία θα τις διαθέσει «σύμφωνα με το άρθρο 26, παρ. 4 του ν. 4548/2018, κατ’ ελεύθερη κρίση μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης (δηλαδή μέσω διαδικασίας που δεν συνιστά δημόσια προσφορά κατά την έννοια του Κανονισμού 1129) σε τιμή που δεν θα είναι μικρότερη από την Τιμή Διάθεσης». Από τα παραπάνω τεκμαίρεται πως υπάρχει η πρόθεση των βασικών μετόχων να αγοράσουν και όσες αδιάθετες μετοχές τυχόν προκύψουν, στο ποσοστό που τους αναλογεί.

Πέραν των παραπάνω, η διοίκηση της εταιρείας αναφέρει πως το 50% της αύξησης θα χρησιμοποιηθεί ως κεφάλαιο κίνησης για τη χρηματοδότηση υφιστάμενων έργων, ενώ το υπόλοιπο για εξαγορές.

Η νέα διοίκηση της ΙΝΤΡΑΚΑΤ έχει προχωρήσει σε έλεγχο όλων των έργων (λαμβάνοντας υπόψη την πληθωριστική πίεση σε υλικά και υπηρεσίες), ώστε να διασφαλίσει ότι το απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησης θα καλύψει επαρκώς όλες τις ανάγκες.

Ειδικότερα, το τρέχον ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της ΙΝΤΡΑΚΑΤ διαμορφώνεται σε 1,3 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα, η εταιρεία συμμετέχει σε διαγωνισμούς για έργα αξίας άνω των 6 δισ. ευρώ.

Πέρα από αυτά, ο όμιλος συμμετέχει και σε άλλα μεγάλα ΣΔΙΤ έργα όπως το νέο Κτήριο της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Υποδομών, των εστιών των Πανεπιστημίων Κρήτης, Θεσσαλίας και Θράκης, των Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας και του νέου Ιατρικού Κέντρου της Ακαδημίας Αθηνών. Σε εξέλιξη είναι και μεγάλα έργα σε Κύπρο και Βαλκάνια. Ειδικότερα στην Κύπρο η Intrakat κατασκευάζει την α’ φάση του Αυτοκινητόδρομου Πάφου -Πόλης Χρυσοχούς. Επιπλέον, μέσω και της κεφαλαιακής ενίσχυσης εκτιμά ότι θα είναι σε θέση να διεκδικήσει νέα έργα υποδομών, περιβάλλοντος και πράσινης ενέργειας από ΑΠΕ, τομείς στους οποίους είναι ήδη τοποθετημένη.

Στον τομέα των ΑΠΕ, μετά την εξαγορά αδειών για την κατασκευή 500 MW φωτοβολταϊκών πάρκων, η εταιρεία διαθέτει πλέον συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ ισχύος 1,8 GW και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 0,7 GW. Παράλληλα, η εταιρεία ολοκληρώνει επαφές για χρηματοδότηση ύψους 120 εκατ. ευρώ για την πλήρη ανάπτυξη 100 MW αιολικών πάρκων, οι χρηματοροές των οποίων θα αρχίσουν εντός του 2023.

Επίσης, η εταιρεία πέρα από την πρόσφατη στρατηγική συνεργασία με την Ellington προχωρά σε επενδύσεις στον τομέα των τουριστικών ακινήτων, όπου μετά τις πρόσφατες επενδύσεις στη Μύκονο, αναζητά ευκαιρίες σε Σαντορίνη, Πάρο, Σύρο, Αθήνα και Κρήτη, όπου θα αναπτύξει πολυτελείς ξενοδοχειακές και οικιστικές μονάδες.

Τέλος, η εταιρεία ολοκληρώνει τη λειτουργική αναδιάρθρωση της εταιρείας, η οποία ξεκίνησε μετά την εγκατάσταση της νέας διοίκησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v