Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο όμιλος Μήτση μόνος στην κούρσα για τη Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων

Η διαδικασία αξιολόγησης της προσφοράς που κατατέθηκε τη Δευτέρα στο ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να εκκινήσει άμεσα. Τι προβλέπει ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του ακινήτου.

Ο όμιλος Μήτση μόνος στην κούρσα για τη Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων

Με έναν διεκδικητή, τον όμιλο Μήτση, συνεχίζεται ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση της λουτρόπολης των Καμένων Βούρλων, καθώς χθες υπεβλήθη μόνο μία οικονομική προσφορά στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας.

Το επενδυτικό σχήμα που αποτελείται από την ένωση των εταιρειών Γαλήνη Ξενοδοχειακές Τουριστικές και Εμπορικές Επιχειρήσεις Α.Ε. και Staritem Investments PLC ήταν εκείνο που κατέθεσε οικονομική προσφορά για τη μακροχρόνια μίσθωση του εμβληματικού ακινήτου των Καμένων Βούρλων, με τη διαδικασία αξιολόγησης της προσφοράς να αναμένεται να εκκινήσει άμεσα.

Η Χριστίνα Μήτση, πρόεδρος του φερώνυμου ομίλου, είναι και πρόεδρος της Γαλήνη Ξενοδοχειακές Τουριστικές και Εμπορικές Επιχειρήσεις Α.Ε., με τον Σταύρο Μήτση, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, να κατέχει την αντίστοιχη θέση στην εταιρεία Γαλήνη Ξενοδοχειακές Τουριστικές και Εμπορικές Επιχειρήσεις.

Το ακίνητο, συνολικής έκτασης 474.524 τ.μ., περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Γαλήνη» και το υδροθεραπευτήριο «Ιπποκράτης», που είναι εν λειτουργία, τα χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα ξενοδοχεία «Ράδιον» και «Θρόνιον» και το υδροθεραπευτήριο «Ασκληπιός», που είναι εγκαταλελειμμένα. Εντός της έκτασης βρίσκεται η ιαματική πηγή «Γεωργαλά», που έχει αναγνωρισθεί από τον Απρίλιο του 2020.

Βάσει του διαγωνισμού, ο επενδυτής υποχρεούται να θέσει σε λειτουργία και πάλι τα δύο ακόμη ξενοδοχεία που βρίσκονται στο ακίνητο, με στόχο την ανάδειξη των Βούρλων σε προορισμό ιαματικού τουρισμού 12 μήνες τον χρόνο. Η διαγωνιστική διαδικασία για την αξιοποίηση του ακινήτου πραγματοποιείται σε μία φάση και το οικονομικό αντάλλαγμα περιλαμβάνει εφάπαξ καταβλητέο αντάλλαγμα ύψους τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ και ετήσιο μίσθωμα.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο ακίνητο είχε εκμισθωθεί πριν από χρόνια στον όμιλο Μήτση, με συμβολαιογραφική πράξη μεταξύ του τελευταίου και της ΕΤΑΔ.

Τα ανοιχτά projects

Με στόχο να ενισχύσει την παρουσία του στον ξενοδοχειακό τομέα, ο όμιλος Μήτση μόλις πριν από λίγες ημέρες προχώρησε σε 20ετή συμφωνία διαχείρισης με την εταιρεία Happy Holidays Α.Ε. για ένα πολυτελές ξενοδοχειακό θέρετρο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης και λειτουργίας της μονάδας το 2025. Η συνολική δυναμικότητα του συγκροτήματος ανέρχεται στα 150 δωμάτια. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, αναπτύσσονται ένα ξενοδοχείο boutique 5 αστέρων, δυναμικότητας 52 δωματίων, ένα 5 αστέρων All-Suites ξενοδοχείο, δυναμικότητας 98 δωματίων, εμπορικά καταστήματα, καθώς και ένα καταφύγιο τουριστικών σκαφών, δυναμικότητας 20 θέσεων, για τις ανάγκες των επισκεπτών του resort.

Στα σκαριά βρίσκεται και η πρώτη επένδυση του ομίλου Μήτση στη Μύκονο, με το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμά του να ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η εταιρεία εξασφάλισε το «πράσινο φως» για υπαγωγή του project, προϋπολογισμού 61 εκατ. ευρώ, που έχει δρομολογήσει στο νησί των ανέμων, στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης (fast track). Η νέα επένδυση της αλυσίδας ξενοδοχείων προβλέπει την ανάπτυξη ενός τουριστικού συγκροτήματος στην περιοχή Ελιά του δήμου Μυκόνου, που θα αποτελέσει πόλο έλξης για high-end ταξιδιώτες και θα αναβαθμίσει έτι περαιτέρω τις προσφερόμενες υπηρεσίες του νησιού.

Είχε προηγηθεί το deal με τον Μερκούριο Αγγελιάδη για το «φιλέτο» της Ρόδου. Ο όμιλος, πρόεδρος του οποίου είναι η Χριστίνα Μήτση, απέκτησε πρόσφατα από τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία το ακίνητο στη Βόρεια Αφάντου (Γκολφ Αφάντου). Με βάση το αρχικό business plan, οι επενδύσεις για την αξιοποίηση της συγκεκριμένης έκτασης αναμένεται να διαμορφωθούν σε 400 εκατ. ευρώ και προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη 3 ξενοδοχείων υψηλών προδιαγραφών, μίας μαρίνας, ενός shopping center, τουριστικών κατοικιών και γηπέδων γκολφ για τους φίλους του ευγενούς αθλήματος.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι επικεφαλής των Mitsis Hotels προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα στην εξαγορά δύο ξενοδοχείων του ομίλου Aldemar που βρίσκονται στη Χερσόνησο, το Aldemar Royal Mare και το Aldemar Cretan Village, ενισχύοντας την παρουσία του ομίλου στη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού.

Το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας περιλαμβάνει την αξιοποίηση ενός ακινήτου που έχει στην κατοχή του ο όμιλος Μήτση στην Κω, με την ανάπτυξη ενός τουριστικού χωριού υψηλών προδιαγραφών, καθώς και την υλοποίηση ενός ακόμη τουριστικού project, αυτή τη φορά στον Πειραιά. Ο όμιλος Μήτση υπενοικίασε το «Μέγαρο Μεταξά», ένα ακίνητο-σήμα κατατεθέν για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, που βρίσκεται στο κέντρο του Πειραιά. Στόχος είναι η άμεση αξιοποίηση του ακινήτου και η λειτουργία ενός νέου ξενοδοχείου, δυναμικότητας 110 δωματίων, από το 2023.

Την περίοδο 2017-2021 η εταιρεία προχώρησε σε επενδύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ σε υφιστάμενα ξενοδοχεία που αναβάθμισαν το προϊόν και αύξησαν τη μέση τιμή δωματίου σε ποσοστό άνω του 65%, ενώ το 2019 πραγματοποιήθηκε η εξαγορά του ξενοδοχείου Grand Hotel Rhodes, έναντι τιμήματος 50 εκατ. ευρώ.

Σήμερα ο όμιλος Mitsis Hotel, που μετρά περισσότερα από 45 χρόνια παρουσίας στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά, διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 19 ξενοδοχείων σε κάποιους εκ των πιο δημοφιλών τουριστικών προορισμών της χώρας, την Αθήνα, την Κρήτη, τα Καμένα Βούρλα, την Κω και τη Ρόδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v