Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληροφορική: Γιατί οι εισηγμένες «συρρέουν» στην αγορά των φαρμακείων

Οι λόγοι που οδήγησαν τις Ίλυδα, Epsilon Net και Entersoft να «βάλουν πόδι» στο λογισμικό φαρμακείων και φαρμακαποθηκών. Εκτιμήσεις ότι οι μεγάλοι όμιλοι επιχειρηματικού λογισμικού θα συνεχίσουν την επέκτασή τους σε κάθετες αγορές.

Πληροφορική: Γιατί οι εισηγμένες «συρρέουν» στην αγορά των φαρμακείων

Μετά τη χθεσινή της κίνηση να αποκτήσει το 100% της Smartware έναντι 1,8 εκατ. ευρώ, η Entersoft καθίσταται η τρίτη εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο της Αθήνας που εισέρχεται δυναμικά στον χώρο του λογισμικού φαρμακείων και φαρμακαποθηκών.

Την αρχή την είχε κάνει εδώ και πολλά χρόνια η Ίλυδα (άλλη μεγάλη δραστηριότητα της οποίας είναι ο χώρος της παιδείας), ενώ στις αρχές της φετινής χρονιάς είχε ακολουθήσει η Epsilon Net, μέσα από την εξαγορά του leader του κλάδου CSA (Pharmakon) έναντι 2,73 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς πληροφορικής, η είσοδος μεγάλων «παικτών» στον συγκεκριμένο χώρο αποδίδεται αρχικά όχι μόνο στον μεγάλο αριθμό φαρμακείων που λειτουργούν στη χώρα, ο οποίος ξεπερνά τις δέκα χιλιάδες, αλλά παράλληλα και στις αυξημένες ανάγκες των επιχειρήσεων αυτών για εφαρμογές πληροφορικής προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα (π.χ. λύσεις cloud, εργασίες εξ αποστάσεως, ηλεκτρονική τιμολόγηση, κ.λπ.).

«Μπορεί τα ετήσια έσοδα μιας εταιρείας πληροφορικής από ένα φαρμακείο να είναι περιορισμένα, ωστόσο ο αριθμός του είναι μεγάλος. Επιπλέον, τα έσοδα ανά φαρμακείο θα μπορούσαν να αυξηθούν -σε ποσοστιαία βάση- κατακόρυφα, σε περίπτωση που διατεθούν σε αυτά νέες εφαρμογές, απαραίτητες σε μια οικονομία που ψηφιοποιείται με ταχύτατα βήματα. Τέλος, πολλά φαρμακεία ξεφεύγουν από την «παραδοσιακή» τους δραστηριότητα, αποκτώντας ευρύτερη εμπορική δραστηριότητα, υποκαταστήματα, loyalty cards, κ.λπ., με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις ανάγκες που έχουν σε προϊόντα και υπηρεσίες πληροφορικής», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, η είσοδος των μεγάλων «παικτών» του επιχειρηματικού λογισμικού (business software) δεν περιορίζεται μόνο στον χώρο των φαρμακείων και των φαρμακευτικών εταιρειών, αλλά επεκτείνεται σε πολύ περισσότερες κάθετες αγορές -με ορατό αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των deals κατά την τελευταία διετία-, τάση που όπως φαίνεται θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Πρώτον, επειδή οι μεγάλοι «παίκτες» του κλάδου διαθέτουν ισχυρή ρευστότητα και επιπλέον είναι σε θέση να αντλήσουν εύκολα επιπλέον κεφάλαια, είτε από τις τράπεζες είτε από τη χρηματιστηριακή αγορά και τα διαφόρων ειδών funds. Δεύτερον, γιατί η ένταξη μικρότερων εταιρειών πληροφορικής σε ευρύτερα σχήματα εξασφαλίζει σημαντικές συνέργειες και οικονομίες κλίμακας, που δεν μπορούν να αγνοηθούν από κανέναν.

Και τρίτον, διότι αρκετές από τις «μικρές» εταιρείες μπορεί μεν να διαθέτουν προϊόντα σημαντικής προστιθέμενης αξίας, ωστόσο είτε δεν έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε μεγάλα επενδυτικά προγράμματα που απαιτούνται είτε ρευστοποιούν επειδή δεν έχουν διάδοχη κατάσταση.

«Εταιρείες πληροφορικής που μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν ήταν καθόλου ανταγωνιστές, ή έστω ανταγωνίζονταν σε ένα μικρό κομμάτι των εργασιών τους, μετά τις εξαγορές που έγιναν και θα γίνουν, θα βρίσκονται ολοένα και πιο συχνά αντιμέτωπες η μία με την άλλη. Η αγορά του επιχειρηματικού λογισμικού συγκεντρώνεται και η συγκεκριμένη τάση φαίνεται επί του παρόντος ως μη αναστρέψιμη», υποστηρίζει διευθύνων σύμβουλος γνωστού ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v