Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Π. Μυλωνάς: Τα δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις πιο ευαίσθητα στα επιτόκια

Τι είπε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στους αναλυτές για τη συμπεριφορά των δανείων, την πρόωρη αποπληρωμή των TLTRO, τις εκδόσεις MREL και τον ανταγωνισμό στην τιμολόγηση των μεγάλων ticket.

Π. Μυλωνάς: Τα δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις πιο ευαίσθητα στα επιτόκια

Προς ώρας δεν υπάρχουν ενδείξεις δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο δανειακό χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Τράπεζας σύμφωνα με όσα ανέφερε στους αναλυτές στο παλίσιο των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Παύλος Μυλωνάς. Σχολιάζοντας το ευρωπαϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον τόνισε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία κινείται με «φλατ» ρυθμό, όπως και η γαλλική, ενώ η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με ύφεση.

Τα «ευαίσθητα» δάνεια

Ο Παύλος Μυλωνάς χαρακτήρισε ως το πιο ευαίσθητο στην αύξηση των επιτοκίων το χαρτοφυλάκιο των δανείων προς πολύ μικρές επιχειρήσεις (σ.σ. συνολικό άνοιγμα 2 δισ. ευρώ), αλλά και τα στεγαστικά. Ωστόσο, τόνισε ότι τα χαρτοφυλάκια δείχνουν αντοχή, η τράπεζα αυξάνει τις προβλέψεις γεγονός την οδηγεί να κρατήσει στα ίδια επίπεδα την εκτίμηση για το cost of risk και το 2023.

Τα TLTRO

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ανέφερε ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει, μετά την υιοθέτηση των νέων μέτρων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε πρόωρη αποπληρωμή της ρευστότητας που έχει αντλήσει μέσω των έκτακτων προγραμμάτων TLTRO.

Τα MREL

Για τη πιθανότητα έκδοσης ομολόγων MREL τα στελέχη της τράπεζας ανέφεραν ότι παρακολουθούν τις αγορές και όταν βρεθεί παράθυρο ευκαιρίας θα προχωρήσουν σε τέτοιου τύπου κινήσεις.

Ο ανταγωνισμός

Ερωτηθείς αν υπάρχει ανταγωνισμός στην τιμολόγηση των δανείων στο corporate μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, ιδίως στις περιπτώσεις χρηματοδότησης που χαρακτηρίζονται ως "τρόπαια", ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Π. Μυλωνάς απάντησε πως "για την Εθνική όλοι οι πελάτες είναι τρόπαιο και πως πράγματι έχουν αλλάξει οι συνθήκες στην αγορά".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v