Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδύσεις και εξαγωγές το επόμενο στοίχημα της «Α. Χατζόπουλος»

Νέες επενδύσεις 12,5 εκατ. ευρώ. Στόχος η πλήρης μετάβαση σε ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας έως το 2025. Τα πεδία του R&D.

Επενδύσεις και εξαγωγές το επόμενο στοίχημα της «Α. Χατζόπουλος»

Σε διεύρυνση της παρουσίας της στις αγορές του εξωτερικού, απ' όπου αντλεί σήμερα το 75% των εσόδων της στοχεύει η εταιρεία εύκαμπτης συσκευασίας Α.Χατζόπουλος Α.Ε. επενδύοντας συστηματικά σε νέες τεχνολογίες για τη σταδιακή μετάβαση του συνόλου των λύσεων συσκευασίας που παράγει σε ανακυκλώσιμες.

Στόχος είναι η πλήρης μετάβαση σε ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας έως το 2025. Η εταιρεία έλαβε πριν από λίγους μήνες δάνειο ύψους 10 εκατ. ευρώ από την EBRD για επένδυση συνολικού ύψους 12,5 εκατ. ευρώ, η οποία εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Προωθεί ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών μέσω αντικατάστασης παλαιών μηχανημάτων και χρηματοδοτεί έρευνα για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας με στόχο τη δημιουργία πλήρους ανακυκλώσιμου χαρτοφυλακίου προϊόντων.

Φέτος τον Φεβρουάριο η Α. Χατζόπουλος Α.Ε. ανακοίνωσε την εγκατάσταση νέας μηχανής εκτύπωσης βαθυτυπίας στο εργοστάσιό της στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, επένδυση 4 εκατ. ευρώ ενώ ολοκλήρωσε επένδυση περίπου 1 εκατ. ευρώ για να καλύψει τις στέγες των δύο εργοστασίων της με ηλιακά πάνελ, που παράγουν καθαρή, πράσινη ενέργεια συνολικής ισχύος 1,5 MW.

Το 2021 έχοντας λάβει μέτρα για τη διασφάλιση της εφοδιαστικής αλυσίδας, υλοποίησε το ετήσιο επενδυτικό της πλάνο για την περαιτέρω επέκταση και αναβάθμιση των μηχανών και των υποδομών της τηρώντας τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2020 για επενδυτικό πλάνο 20 εκατ. ευρώ με στρατηγικές επενδύσεις σε νέες εγκαταστάσεις, μηχανήματα και υπερσύγχρονο εξοπλισμό, με ορίζοντα το 2022. Η βιομηχανία συσκευασίας, που έχει επενδύσει σε δικό της, πλήρως αυτοματοποιημένο εξοπλισμό ήδη από το 2014, εν μέσω πανδημίας ολοκλήρωσε την αγορά νέων χώρων αποθήκευσης και την επέκταση της γραμμής εγχάραξης. Η παραγωγική της διαδικασία είναι πλήρως αυτοματοποιημένη μέσω εξειδικευμένου λογισμικού και ενός ρομποτικού συστήματος που μειώνει την ανθρώπινη παρέμβαση στο ελάχιστο. Αυτή η γραμμή επεκτάθηκε με έναν επιπλέον σταθμό εγχάραξης αυξάνοντας σημαντικά τις δυνατότητές της για παραγωγή κυλίνδρων in-house και ενδυναμώνοντας τη δυναμικότητα του εργοστασίου της.

Ο κύκλος εργασιών της Α. Χατζόπουλος Α.Ε. ενισχύθηκε πέρυσι κατά 5% στα 95,5 εκατ. ευρώ ενώ έκλεισε με καθαρά κέρδη προ φόρων 2,6 εκατ. ευρώ από 6,1 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση και με κέρδη μετά από φόρους περίπου 2 εκατ. ευρώ από 4,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Επίσης αύξησε το δυναμικό της σε 417 εργαζόμενους από 389 ένα χρόνο πριν.

Τα πεδία του R&D

Με σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στον τομέα της ανακυκλώσιμης συσκευασίας η Χατζόπουλος Α.Ε. συμμετέχει σε μια σειρά ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Σχεδιάζει δομές εύκαμπτης συσκευασίας με βάση τις πολυολεφίνες, αντικαθιστώντας παραδοσιακά υλικά, όπως το χαρτί και το αλουμίνιο, που σε λαμιναρισμένες δομές παρεμποδίζουν την ανακύκλωση, ενώ στις δράσεις της συγκαταλέγεται και η έρευνα για βερνίκια που προσδίδουν προστιθέμενη αξία στα τελικά προϊόντα.

Το 2020 ξεκίνησαν κανονικές παραγωγές ανακυκλώσιμων υλικών, αρχικά σε συσκευασίες προϊόντων καφέ, ενώ συνεχίζεται η έρευνα, με σκοπό την κάλυψη με λύσεις, του μεγαλύτερου μέρους του portfolio της εταιρείας. Άλλοι τομείς έρευνας είναι τα bio-based υλικά, δηλαδή αυτά που τα μονομερή που απαιτούνται για την παραγωγή τους προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές και τα recycled υλικά, που προέρχονται από μεθόδους ανακύκλωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Α. Χατζόπουλος Α.Ε. έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο ταχέως αναπτυσσόμενες βιομηχανίες στην Ευρώπη στις προηγμένες λύσεις εύκαμπτης συσκευασίας προσαρμοσμένες στις ανάγκες των βιομηχανιών τροφίμων & ποτών, καλλυντικών, χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων. Αποτελεί συνέχεια της ατομικής επιχείρησης που ίδρυσε το 1931 ο Αθανάσιος Χατζόπουλος, ο οποίος εγκαινίαζε τη δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη, φτιάχνοντας χαρτοσακούλες με καθαρό χαρτί και αλευρόκολλα. Η πρακτική αυτή στην εποχή του ήταν καινοτομία. Σήμερα η Α. Χατζόπουλος Α.Ε. έχει εξελιχθεί κατακτώντας σειρά διακρίσεων λαμβάνοντας φέτος το 5ο της Βραβείο Worldstar από τον οργανισμό World Packaging Organisation (WPO) στον δημοφιλή παγκόσμιο διαγωνισμό συσκευασίας, στο Μιλάνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v