Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Β. Κάτσος (VNK Capital): 70 εκατ. ευρώ για νέες εξαγορές

Πρέπει να διαφυλάξουμε το επιχειρηματικό οικοσύστημα που έχουμε δημιουργήσει, επισημαίνει. Δεν νοείται δυνατή ελληνική οικονομία χωρίς βιομηχανία, καινοτομία και εθνικούς πρωταθλητές.

Β. Κάτσος (VNK Capital): 70 εκατ. ευρώ για νέες εξαγορές

Επιπλέον επενδύσεις 70 εκατ. ευρώ προγραμματίζει για εξαγορές στο επόμενο διάστημα για τρεις εταιρείες του χαρτοφυλακίου της η VNK Capital, που αξιοποιεί τις ευκαιρίες στο ελληνικό επενδυτικό οικοσύστημα αλλά προετοιμάζεται και για τις προκλήσεις.

Όπως είπε ο Βασίλης Κάτσος, Πρόεδρος - Συνιδρυτής VNK Capital, σε παρουσίασή του στο 5th Athens Investment Forum, που διοργανώνεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και τη Vertical Solutions SA, η Ελλάδα έχει δημιουργήσει ένα επενδυτικό οικοσύστημα, το οποίο για να προστατευτεί, θα πρέπει η χώρα να παραμείνει επενδυτικά φιλόξενη και να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις, δουλεύοντας με την ίδια προσήλωση που έχει δείξει τα τελευταία χρόνια ή και μεγαλύτερη.

«Οποιαδήποτε παρέκκλιση θα ανακόψει το επενδυτικό momentum και είναι κρίμα», τόνισε, εξηγώντας ότι μετά από 10-12 χρόνια κρίσεων στη χώρα μας έχουμε αμελήσει να κάνουμε επιχειρηματική μεταρρύθμιση. «Δεν πρέπει να ζητάμε μεταρρυθμίσεις μόνο από το κράτος, πρέπει να κάνουμε και αυτοκριτική. Η επιχειρηματική μεταρρύθμιση ουσιαστικά έχει μείνει ανεκπλήρωτη, διότι η χώρα μας δεν έχει πολλούς εθνικούς πρωταθλητές», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Κάτσο, θέλουμε μεγαλύτερες επιχειρηματικές μονάδες. Ο δρόμος μπροστά δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα αλλά έχει ξεκινήσει μια πορεία, όπου γίνονται αλλαγές και όλοι πρέπει να δουλέψουμε για την ενδυνάμωση της οικονομίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι δεν νοείται δυνατή ελληνική οικονομία χωρίς βιομηχανία, καινοτομία και εθνικούς πρωταθλητές.

Η μη κανονικότητα τείνει να γίνει η νέα μας καθημερινότητα, είπε ο κ. Κάτσος, περιγράφοντας ότι πριν από λίγους μήνες είχαμε αρχίσει να βγαίνουμε από την κρίση της πανδημίας αλλά μπήκαμε σε μια άλλη, την κρίση των γεωπολιτικών εξελίξεων, της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού.

Οι επιχειρηματίες, όπως είπε, πρέπει να θωρακίσουν τις εταιρείες τους και να διαχειριστούν πληθωρισμό και ενεργειακό κόστος, που κατά την άποψή του, θα μείνουν για καιρό. «Θα πάρει καιρό και υπομονή να γυρίσουμε εκεί που είμασταν πριν δύο χρόνια. Στην Ελλάδα είχαμε τέτοιο πληθωρισμό πριν από περίπου 20-25 χρόνια», τόνισε, σημειώνοντας πάντως ότι υπάρχουν και θετικά στοιχεία στην οικονομία.

Μετά από πολλά χρόνια η Ελλάδα είναι στην καλύτερη θέση. Συγκριτικά με τον μέσο Γερμανό, που έχει να δει τέτοιο πληθωρισμό εδώ και μισό αιώνα, εμείς το έχουμε πιο πρόσφατο.

Το επενδυτικό οικοσύστημα που δεν είναι... ευκαιριακό

Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα απαιτείται να ενεργοποιήσουμε την τεχνογνωσία μας και να ξαναδημιουργήσουμε τους μηχανισμούς που έχουμε, σύμφωνα με τον κ. Κάτσο, που αναφέρθηκε ειδικότερα στα ρεκόρ της τελευταίας τριετίας στην προσέλκυση επενδύσεων και σε εργαλεία που είναι διαθέσιμα όπως το RRF, το ΕΣΠΑ κ.α. Όλα αυτά και το συνολικό περιβάλλον συντείνουν ώστε η Ελλάδα να έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό επενδυτικό οικοσύστημα, το οποίο πρέπει να προστατεύσουμε διότι δεν βασίζεται στη λογική της νέας ευκαιρίας αλλά στη βάση μακροχρόνιων επενδύσεων σε ενέργεια, τουρισμό, φάρμακο και στο σύνολο της βιομηχανικής δραστηριότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Κάτσο, η VNK Capital έχει επενδύσει περίπου 150 εκατ. ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε οργανισμούς, στηρίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξή τους και την ενδυνάμωσή τους στη διεθνή αγορά. Αντίστοιχα, τουλάχιστον τρεις εταιρείες του portfolio της VNK Capital τους επόμενους μήνες βρίσκονται σε φάση επαναληπτικών εξαγορών. Θα επενδυθούν επιπλέον 70 εκατ. ευρώ σε αυτούς τους κλάδους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v