Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από τα Everest στην Q&R: H μετοχική συνάντηση δύο παλιών φίλων

Μετά το επικερδέστατο χρηματιστηριακό story των Everest τη δεκαετία του 2000, Μ. Ξιώνης και Ε. Νικολακάκης ξανασμίγουν εκ νέου, αυτή τη φορά στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης εταιρείας πληροφορικής Q&R. H ιστορία και οι θετικοί συνειρμοί.

Από τα Everest στην Q&R: H μετοχική συνάντηση δύο παλιών φίλων

Το ενδιαφέρον των νέων, αλλά και τους θετικούς συνειρμούς των παλαιότερων επενδυτών του ΧΑ προκαλεί η μετοχική είσοδος της οικογενείας Νικολακάκη στην Quality & Reliability (Q&R) με ποσοστό άνω του 5% (μετά και πρόσφατες συναλλαγές, η συμμετοχή της ανέβηκε από το 4,1% στο 6,651%)..

Η ισχυρή αυτή επιχειρηματική οικογένεια υπήρξε βασικός μέτοχος μαζί με τους Λ. Φρέρη και Β. Μαλτεζόπουλο στην επιτυχημένη αλυσίδα των γνωστών καταστημάτων Everest, δηλαδή σε ένα από τα επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά success stories της εποχής εκείνης, που ολοκληρώθηκε αισίως με τη δημόσια πρόταση της Marfin το 2008 σε αποτίμηση 100 εκατ. ευρώ.

Η οικογένεια Νικολακάκη που κατείχε ποσοστό άνω του 20% στα Εverest συνέχισε τις επενδύσεις της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με ιδιαίτερη επιτυχία. Η περιουσία της εκτιμάται ότι είναι μεγάλη, καθώς αφορά τοποθετήσεις σε Ελλάδα, Γαλλία, Αγγλία, κυρίως σε φιλέτα real estate, με τον κ. Νικολακάκη να έχει παντρευθεί και να ζει οικογενειακώς στο Μονακό.

Δεκατέσσερα χρόνια μετά την αποχώρηση της από το ΧΑ, η ίδια οικογένεια επιστρέφει με κινητήριο μοχλό τον 45χρονο σήμερα Ευάγγελο Νικολακάκη γνωστό στη χρηματιστηριακή αγορά από την ενασχόληση του με το χρηματοοικονομικό-επενδυτικό σκέλος της Εverest. Ρόλο σε όλη αυτή τη διαδικασία πολύ πιθανόν να έχει παίξει και ο Μάνος Ξιώνης, εκ των βασικών μετόχων και εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Q&R.

O Μάνος Ξιώνης είχε τοποθετηθεί επενδυτικά την περίοδο 2001-2003 στα Everest, με την επένδυσή του να αποδεικνύεται επικερδέστατη, παρά το ιδιαίτερα δυσμενές κλίμα που επικρατούσε τότε στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ειδικότερα, η επενδυτική εκείνη κίνηση είχε εισφέρει φρέσκο χρήμα στη μετοχή, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν θεσμικά χαρτοφυλάκια και τελικά η μετοχή να αυξήσει κατά πολύ τους όγκους των συναλλαγών της και να καταγράψει υψηλή διψήφια απόδοση, σε μια περίοδο που ο Γενικός Δείκτης κατρακυλούσε.

Σήμερα -είκοσι χρόνια μετά την ιδιαίτερα επικερδή χρηματιστηριακή συνεργασία τους- η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται, αλλά με τους δύο παλιούς γνώριμους να έχουν αντίστροφους ρόλους. Αυτή τη φορά, είναι ο Μάνος Ξιώνης βασικός μέτοχος και εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εισηγμένης εταιρείας και ο Ευάγγελος Νικολακάκης στο ρόλο του επενδυτή. Αυτό που τώρα απομένει να δούμε, είναι το αν το θετικότατο χρηματιστηριακό εγχείρημα των Everest θα επαναληφθεί από το προαναφερόμενο δίδυμο και στην περίπτωση της Q&R.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v