Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εκτιμήσεις του ομίλου Quest για το φινάλε της χρονιάς

Πού τοποθετεί η διοίκηση τον πήχη για τα έσοδα και την κερδοφορία. Ο ρόλος της εποχικότητας και η σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Οι εκτιμήσεις του ομίλου Quest για το φινάλε της χρονιάς

Μετά και το σαφώς ισχυρό τρίτο φετινό τρίμηνο, ο όμιλος Quest εκτιμά για το σύνολο της φετινής χρονιάς μια μικρή διψήφια ποσοστιαία αύξηση στον κύκλο εργασιών του και μια υψηλή μονοψήφια άνοδο στην προ φόρων κερδοφορία του (η εκτίμηση αυτή αφορά τα μεγέθη των διατηρήσιμων εργασιών).

Αυτά δήλωσε η διοίκηση της εισηγμένης, στο πλαίσιο του χθεσινού conference call προς τους αναλυτές, σημειώνοντας πως κρατά επιφυλακτική στάση για το σύνολο του έτους σε σχέση με το +16% του πρώτου εννεαμήνου, καθώς:

α) Το περυσινό τελευταίο τρίμηνο (βάση σύγκρισης) ήταν ιδιαίτερα ισχυρό.

β) Πολλές δραστηριότητες του ομίλου (εμπορικές, υπηρεσίες μεταφορών) παρουσιάζουν έντονη θετική εποχικότητα κατά τις τελευταίες 45 ημέρες (Black Friday, εορταστική περίοδος).

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις του 2023, ο όμιλος δεν έχει ακόμη καταλήξει σε κάποιο συγκεκριμένο στόχο, ωστόσο εκτιμάται ότι θα κινηθούν με παρόμοιο βηματισμό σε σχέση με φέτος (το 2022 θα κυμανθούν γύρω στα 50 εκατ. ευρώ και αφορούν την Γ.Ε. Δημητρίου, με στόχο την απόκτηση ηγετικής θέσης στην υποσχόμενη αγορά των κλιματιστικών, τις νέες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της ACS, την εξαγορά φωτοβολταϊκών πάρκων, κ.λπ.).

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η εισηγμένη μετά τις φετινές προσθήκες 6,2 Μw έχει φτάσει τη συνολική ισχύ της στα 34,2 Mw και στόχος της είναι να αυξήσει τη δυναμικότητά της μέσα στο 2023 με νέες μονάδες ισχύος 5-10 Mw.

Επίσης, στο πλαίσιο του conference call, η διοίκηση του ομίλου απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

  • Πολιτική της εταιρείας είναι να διανέμει στους μετόχους της με τη μορφή μερίσματος ένα 20% έως 30% των ετήσιων κερδών της και κάτι τέτοιο αναμένεται ότι θα συμβεί και το 2023.
  • Δεν υπάρχει πρόθεση αυτόνομης εισαγωγής κάποιας θυγατρικής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ενώ στο ερώτημα αν πρόκειται να ρευστοποιηθεί μερικώς ή ολικώς κάποια θυγατρική, αναφέρθηκε ότι αυτή την περίοδο «δεν υπάρχει κάτι αλλά πάντοτε δηλώνουμε πως όλα πωλούνται και όλα αγοράζονται, αρκεί να προκύψει το κατάλληλο τίμημα».
  • Το νέο αποθηκευτικό κέντρο της ACS όχι μόνο έχει αυξήσει το capacity της εταιρείας, αλλά επιπλέον είναι σε θέση να βοηθήσει στην παραγωγικότερη λειτουργία της.
  • Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο εισόδου σε νέους τομείς δραστηριότητας και σε εξαγορές άλλων εταιρειών μέσα στο 2023, από τη στιγμή που θα προκύψει η κατάλληλη επενδυτική ευκαιρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v