Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Το παρασκήνιο του ντιλ με Wargaming για την Ελληνική Τράπεζα

Η Eurobank κατέχει πλέον το 26% της κυπριακής τράπεζας και θέτει τις βάσεις για έλεγχο. Το παρασκήνιο του deal, η νέα μετοχική ισορροπία και οι εκτιμήσεις για τις επόμενες κινήσεις.

Eurobank: Το παρασκήνιο του ντιλ με Wargaming για την Ελληνική Τράπεζα

Όταν, προ έτους, η Eurobank συμφωνούσε με την Third Point την αγορά του 9,9%+2,7% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου, η αγορά ήταν βέβαιη πως δεν επρόκειτο για επενδυτική κίνηση.

Άλλωστε, η ίδια η Eurobank απέφυγε, επιμελώς, να τη χαρακτηρίσει έτσι καθώς η τότε ανακοίνωση ανέφερε ότι η επένδυση ευθυγραμμίζεται με την στρατηγική του ομίλου, για περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας του στις βασικές αγορές.

Το δεύτερο επεισόδιο ήρθε χθες. Η Eurobank ανακοίνωσε τη σύναψη σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών («SPA») με τη Wargaming Group Limited, με την υλοποίηση της οποίας θα αποκτήσει ένα πρόσθετο 13,41% (55.337.721 μετοχές) στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου, έναντι τιμήματος 70 εκατ. ευρώ.

Η Wargaming έδωσε mandate για διερεύνηση αγοράς ως προς την πώληση του ποσοστού της (20,2%) στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου στις αρχές Σεπτεμβρίου ( Χαμαιλέων Ανοίγει ξανά το παιχνίδι για την Ελληνική Τράπεζα). Από τότε ήταν γνωστό ότι ο μόνος σοβαρός ενδιαφερόμενος αγοραστής ήταν η Eurobank.

Μετά από διαπραγμάτευση δύο μηνών, με αρκετά μπρος – πίσω (σ.σ. η Wargaming ζητούσε αρχικά 1,30 ευρώ ανά μετοχή), η συμφωνία επιτεύχθηκε σε μια καλή αποτίμηση και για τις δύο πλευρές. Η Wargaming πουλά το 13,41% με τίμημα 70 εκατ. ευρώ (1,265 ευρώ ανά μετοχή) και διακρατά το 6,8%, προσδοκώντας, μελλοντικά, σε καλύτερη αποτίμηση.

Η Eurobank, από την πλευρά της, ξοδεύοντας 70 εκατ. ευρώ, δημιουργεί συνθήκες ελέγχου στην Ελληνική Τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι είχε αποκτήσει από τη Third Point το 9,9% της Ελληνικής έναντι 32,6 εκατ. ευρώ, αντίστοιχο της τότε κεφαλαιοποίησης ( σ.σ περίπου 330 εκατ. ευρώ). Στα ίδια επίπεδα αποτιμήθηκε και το 2,6%.

Η Ελληνική Τράπεζα ταλανίζεται, τα τελευταία χρόνια, από την πολυμετοχικότητα. Οι έντονες και συνεχείς αντιπαραθέσεις, μεταξύ των μετόχων, οδήγησαν σε απόπειρά πώλησής της το 2018 σε infrastructure fund, σε αλλαγές CEOs και εν μέρει ευθύνονται για την αποτυχία της τράπεζας να αξιοποιήσει την ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση, σε ρευστότητα και κεφάλαια, την οποία διέθετε μεσούσης της –κυπριακής- κρίσης.

Οι «πενιχρές» της επιδόσεις σε νέες χορηγήσεις και κερδοφορία ως το 2021, παρά το χαμηλό, εδώ και χρόνια, NPE ratio και την πλεονάζουσα ρευστότητα, της στέρησαν το όποιο επενδυτικό story, αναγκάζοντας την Third Point να αποεπενδυθεί άρον-άρον. Η Wargaming αναζητούσε, επίσης, αποεπένδυση, εδώ και χρόνια, κατάσταση που επιτάθηκε, μετά τη γεωπολιτική κρίση Ρωσίας- Δύσης και τη συμπαράταξη της Λευκορωσίας στο πλευρό της Μόσχας.

Οι νέες μετοχικές ισορροπίες

Εφόσον το SPA μεταξύ Eurobank-Wargaming υλοποιηθεί, ο εγχώριος τραπεζικός όμιλος θα βρεθεί να κατέχει το 26% της Ελληνικής, αποτελώντας το μεγαλύτερο μέτοχο. Η Wargaming θα περιορισθεί στο 6,8%, ενώ Δήμητρα (21,3%) και Logicom συγκεντρώνουν αθροιστικά περίπου 25%. Η Pimco κατέχει το 17,3% και το hedge fund Senvest το 5,1%.

Το μπλοκ Δήμητρα- Logicom δεν είναι – σε αυτή τη φάση- πωλητές. Αντίθετα, τους προηγούμενους μήνες φέρεται να ενίσχυαν τη θέση τους με αγορές στο ταμπλό. Η PIMCO θα μπορούσε να αποεπενδυθεί καθώς εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής, στο πλαίσιο συμφωνίας αγοράς χαρτοφυλακίου NPEs ύψους 1,5 δισ. ευρώ, η οποία «ναυάγησε».

Η κατάσταση και η εμπορευσιμότητα της Ελληνικής δεν επιτρέπουν placement μετοχών για να ένα τόσο σημαντικό ποσοστό, χωρίς σημαντικό discount. Ως εκ τούτου ο καλύτερος τρόπος να αποεπενδυθεί η PIMCO είναι η πώληση/ανταλλαγή χαρτιών.

Η αγορά εκτιμά ότι με το 26% η Eurobank μπορεί, σε συνεργασία με κάποιους από τους υπόλοιπους μετόχους (π.χ. Wargaming), να περάσει από γενική συνέλευση συγχώνευση Ελληνικής με Eurobank Κύπρου. Οι συνέργειες, μεταξύ των δύο τραπεζών, είναι σημαντικές καθώς η Eurobank Κύπρου είναι δυνατή εκεί που πάσχει η Ελληνική: στο corporate, το private banking και το bancassurance.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v