Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδο πωλήσεων και κερδών «βλέπει» ο Μουσικός Οίκος Νάκα

Η εταιρία εμφανίζει αύξηση κύκλου εργασιών κατά 12% στο τρίμηνο Ιουλίου - Οκτωβρίου. Διπλή χρηματική διανομή στους μετόχους. Τι εκτίμησε η διοίκηση στη χθεσινή γενική συνέλευση.

Άνοδο πωλήσεων και κερδών «βλέπει» ο Μουσικός Οίκος Νάκα

Μετά την περυσινή σημαντική άνοδο του κύκλου εργασιών που σημείωσε ο Μουσικός Οίκος Νάκα, η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας αισιοδοξεί ότι θα συνεχίσει να βελτιώνει τις οικονομικές της επιδόσεις και κατά την τρέχουσα χρήση που λήγει στις 30 Ιουνίου 2023.

Αυτά ανέφερε στα πλαίσια της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, η διοίκηση της εισηγμένης, επισημαίνοντας ότι κατά την περίοδο Ιουλίου-Οκτωβρίου η εταιρεία εμφανίζει αύξηση κύκλου εργασιών κατά 12% (με ελαφρά καλύτερους ρυθμούς κινήθηκε ο Νοέμβριος) και εκτιμώντας ότι στο σύνολο της χρήσης θα σημειωθεί άνοδος πωλήσεων και κερδών, υπό την προϋπόθεση φυσικά πως δεν θα προκύψουν έντονες διαφοροποιήσεις στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον (για λόγους συντηρητικότητας, αλλά και γενικότερης οικονομικής αβεβαιότητας, εκτιμήθηκε πως το ποσοστό ανόδου των κερδών θα είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο των πωλήσεων).

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Νάκας, η παρατηρούμενη βελτίωση των πωλήσεων οφείλεται κυρίως στους αυξημένους όγκους και λιγότερο στις τιμές, καθώς στον τομέα των μουσικών οργάνων οι όποιες ανατιμήσεις των προϊόντων κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, καταλυτικό ρόλο στη φετινή βελτίωση των πωλήσεων παίζουν κυρίως:

α) Ο ανοδικός σε σχέση με πέρυσι αριθμός των σπουδαστών-μαθητών στο Ωδείο, χωρίς ωστόσο αυτός να έχει επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα.

β) Η σαφώς βελτιωμένη πορεία της θυγατρικής του Ομίλου στην Κύπρο, η οποία συνεχίζει και φέτος την ανοδική της πορεία.

γ) Η καλή πορεία του Nakas Concept, που περιλαμβάνει κυρίως είδη σπιτιού, διακόσμησης και δώρα.

Παράλληλα με την άνοδο των οικονομικών επιδόσεων, μέσα στην τρέχουσα χρήση αναμένεται να μειωθεί και ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας. «Κατά τα προηγούμενα χρόνια φροντίζαμε έτσι ώστε ο δανεισμός μας να ισοσταθμίζεται περίπου με τα διαθέσιμά μας. Αυτό δεν έγινε πέρυσι, γιατί γεμίσαμε τις αποθήκες μας με εμπορεύματά, προκειμένου να αποφύγουμε πιθανά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Κατά την τρέχουσα χρήση μειώνουμε τα υπερβάλλοντα αποθέματά μας, με ό,τι αυτό σημαίνει για την πορεία του καθαρού δανεισμού μας» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η διοίκηση της εταιρείας, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα μετόχων, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

• Το ποσοστό των ηλεκτρονικών πωλήσεων υποχώρησε μετά το άνοιγμα των φυσικών καταστημάτων και σήμερα κυμαίνεται γύρω στο 15% με 17%. Οι επενδύσεις στο μέτωπο αυτό συνεχίζονται, καθώς με τον τρόπο αυτό δεν ενισχύεται μόνο το ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά και οι πωλήσεις μέσω των φυσικών μας καταστημάτων.

• Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόθεση για άνοιγμα νέων καταστημάτων, ωστόσο υλοποιούνται επενδύσεις αναβάθμισης σε ήδη υπάρχοντα καταστήματα που παρουσιάζουν δυναμική ανάπτυξης.

• Οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας δεν προτίθενται να μειώσουν το ποσοστό συμμετοχής τους προκειμένου να διευρυνθεί η διασπορά της μετοχής.

Μέρισμα-επιστροφή κεφαλαίου

Στα πλαίσια της τακτικής γενικής συνέλευσης ψηφίστηκε τόσο η διανομή μερίσματος ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή, όσο και η επιστροφή κεφαλαίου 0,08 ευρώ ανά μετοχή.

Έτσι, η εισηγμένη εταιρεία προχώρησε σε χρηματική διανομή που υπερέβη την περυσινή καθαρή κερδοφορία, προσφέροντας υψηλή μερισματική απόδοση στους μετόχους της (8,2% στην τιμή των 2,20 ευρώ) και διατηρώντας ισχυρή τη ρευστότητα της εισηγμένης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v