Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΥΔΑΠ: Επιτάχυνση για επενδύσεις €1,6 δισ. έως το 2030

Προχωρούν τα έργα στην Ανατ. Αττική και έρχονται νέες δημοπρατήσεις 280 εκατ. ευρώ το 2023. Σε αναμονή για τη σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής. Το ενεργειακό κόστος και οι κινήσεις για την απεξάρτηση από τρίτους παρόχους.

ΕΥΔΑΠ: Επιτάχυνση για επενδύσεις €1,6 δισ. έως το 2030

Επιτάχυνση του ρυθμού εκτέλεσης των επενδύσεών της ύψους 1,6 δισ. ευρώ έως το 2030 προβλέπει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, οργανώνοντας παραλλήλως τον σχεδιασμό της για τις επόμενες δημοπρατήσεις.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Χ. Σαχίνη, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής εκδήλωσης, από τα 15 εκατ. ευρώ ολοκληρωμένων επενδύσεων κατά μέσο ετήσιο όρο τα προηγούμενα χρόνια, το 2022 αναμένεται να κλείσει με εκταμιεύσεις 32 εκατ. ευρώ, σε μια χρονιά που η εταιρεία «τρέχει» έργα ύψους 150 εκατ. ευρώ. Για το 2023, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι θα ολοκληρώσει επενδύσεις ύψους 47,3 εκατ. ευρώ, το 2024 85 εκατ. ευρώ ενώ στις επόμενες χρήσεις εκτιμάται ότι η ωρίμανση των έργων θα φέρει ετησίως ολοκληρωμένες επενδύσεις της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως ο κύριος όγκος επενδύσεων της ΕΥΔΑΠ αφορά σε έργα στην Ανατολική Αττική (800 εκατ. ευρώ), ενώ προϋπολογίζει 400 εκατ. ευρώ για έργα μετασχηματισμού, 200 εκατ. ευρώ για συντήρηση του υφιστάμενου ίδρυσης και 250 εκατ. ευρώ για τη διεκδίκηση νέων έργων και υπηρεσιών, πέραν της σημερινής περιμέτρου της.

Σημειώνεται ότι το 90% των έργων που σχεδιάζει η εταιρεία είναι χρηματοδοτούμενα από τα περιφερειακά επενδυτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ και εξ αυτού του λόγου εξασφαλίζουν την εκτέλεσή τους ακόμη και σε περίοδο αυξημένου κατασκευαστικού κόστους. Μάλιστα κατά τον κ. Σαχίνη, μόνο μια εργολαβία έχει υπαναχωρήσει από σύμβαση εκτέλεσης έργου, ενώ η εταιρεία αξιοποιεί τις νομοθετικές ρυθμίσεις (του ΥΠΟΜΕ) για την αναθεώρηση κόστους έργων.

Περαιτέρω και σύμφωνα με τον κ. Α. Τόσιο, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, μέσα στο 2023 προγραμματίζεται η δημοπράτηση νέων έργων ύψους 280 εκατ. ευρώ (όπως τα ΚΕΛ Σπάτων-Αρτέμιδας, Δ. Ωρωπού (Καπανδρίτι-Αφίδνες και Δ. Παιανίας και έργα προς μελέτη ( Δ. Παλλήνης (Λεοντάρι/Κάντζα), Δ. Ωρωπού (Σκάλα Ωρωπού/Χαλκούτσι/Σικαμινό), Δ. Σπάτων-Αρτέμιδας (Ν. Αρτέμιδα), Δ. Σαρωνικού και Δ. Κρωπίας (Αγία Μαρίνα/Λαγονήσι/Σαρωνίδα/Ανάβυσσος/Φώκαια).

«Έξυπνοι» μετρητές

Πέραν των έργων υποδομής του δικτύου στην Ανατ. Αττική, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αναφέρθηκε επίσης στον επικείμενο διαγωνισμό για την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών (αφορούν σε 2.160.000 υφιστάμενες συνδέσεις), αρχικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται η προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης μέσα στο 2023, ωστόσο η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ εκτίμησε πως η τελική δημοπράτησή του θα ήταν αρμόζουσα να γίνει εφόσον συσταθεί η Ρυθμιστική Αρχή για τη Διαχείριση Υδάτων, δεδομένου πως πέρα από την προετοιμασία της ΕΥΔΑΠ, πρέπει να διευκρινιστεί και το αν θα υπάρξει χρηματοδότηση/επιδότηση αντικατάστασης για τους τελικούς χρήστες/καταναλωτές.

Κατά την εκτίμηση της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ, η ίδρυση της Ρυθμιστικής Αρχής θα νομοθετηθεί στις αρχές του νέου έτους, η οποία πέραν της παραπάνω παραμέτρου, ουσιαστικά θα θέσει νέο πλαίσιο για τις εταιρείες διαχείρισης υδάτων και θα δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας. Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, ο κ. Σαχίνης υπογράμμισε πως για «το 2023 δεν προβλέπονται αυξήσεις τιμολογίων» (σ.σ. στην Ελλάδα διατηρείται το δεύτερο χαμηλότερο τιμολόγιο στην Ευρώπη), ενώ συμπλήρωσε πως η ενεργοποίηση της Ανεξάρτητης Αρχής θα καθορίσει εν πολλοίς και σειρά παραμέτρων που αφορούν στη θεσμική αλλά και οικονομική λειτουργία των αντίστοιχων ΔΕΚΩ.

Ενεργειακό κόστος

Η εταιρεία, όπως εξάλλου φάνηκε και από τα μεγέθη εννεαμήνου 2022, ως μεγάλος καταναλωτής ενέργειας, επιβαρύνθηκε σημαντικά, απορροφώντας ωστόσο την επίπτωση και πιέζοντας τα δικά της αποτελέσματα.

Ήδη η εταιρεία στο πλαίσιο του προγράμματος μείωσης του ανθρακικού της αποτυπώματος έως το 2030 έχει προγραμματίσει σειρά ενεργειών για τη σταδιακή της αποδέσμευση από τρίτους παρόχους, ωστόσο προς το παρόν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για διμερείς συμφωνίες «κλειδωμένων» τιμών ενέργειας, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα ικανοποιητικό hedging. Σύμφωνα με τον κ. Τόσιο, έχουν ξεκινήσει επαφές με τη ΔEΗ και εναλλακτικούς παρόχους προς αυτή την κατεύθυνση.

Επιπλέον η ΕΥΔΑΠ εκτιμά ότι μέσω των κινήσεων εκσυγχρονισμού μονάδων (π.χ. Πολυδένδρι) αλλά και νέων δικών της έργων ΑΠΕ (Ψυττάλεια, νέα φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά έργα), θα περιορίσει την εξάρτησή της από τρίτους παρόχους στις 30 GWH, από 189 GWH σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v