Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Hellenic Properties: Νέος επενδυτικός κύκλος για «πράσινα» γραφεία

Προκαταρκτικές συμφωνίες με στρατηγικό επενδυτή και family offices που θα συμμετάσχουν στα νέα projects της εταιρείας, ύψους 50 εκατ. ευρώ. Πώς προχωρούν οι επενδύσεις σε υφιστάμενα ακίνητα του χαρτοφυλακίου της εταιρείας.

Hellenic Properties: Νέος επενδυτικός κύκλος για «πράσινα» γραφεία

Νέο κύκλο χρηματοδότησης, ο οποίος θα εξυπηρετήσει το νέο επενδυτικό πλάνο της, δρομολογεί η Hellenic Properties, εταιρεία ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων, που από το 2019 έως το τέλος του 2022, δημιούργησε ένα χαρτοφυλάκιο 10 ακινήτων.

Σύμφωνα με τον βασικό μέτοχο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Ερρίκο Αρώνες, παρά την υπερθέρμανση της αγοράς ακινήτων εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης σε διάφορους υποκλάδους των επενδυτικών ακινήτων, δεδομένου ότι τόσο το απόθεμα σύγχρονων κτιρίων όσο και η προσφορά υπολείπονται χρονικά της ζήτησης.

Στον σχεδιασμό της Hellenic Properties για το 2023 είναι η ολοκλήρωση κύκλου χρηματοδότησης ύψους 50 εκατ. ευρώ περίπου, έχοντας μάλιστα προκαταρκτικές συμφωνίες για τη συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή και δύο family offices. Στόχος είναι τα νέα κεφάλαια να αξιοποιηθούν στην ανακατασκευή και διάθεση σύγχρονων «πράσινων» γραφειακών χώρων στην αγορά, με ανταγωνιστικό μίσθωμα.

Σύμφωνα με τον κ. Αρώνες, πέρα από τις προβεβλημένες αγορές γραφείων (grade A), υπάρχουν σε δευτερεύουσες αγορές των Βορείων Προαστίων (Μαρούσι, Νέο Ηράκλειο, Μεταμόρφωση) ακίνητα γραφειακών χώρων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη νέα «μαγιά» του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Hellenic Properties. Η εταιρεία υπολογίζει να επενδύσει σε 3-4 ακίνητα, όπου πέρα από τη δημιουργία σύγχρονων γραφειακών χώρων με ενεργειακά αναβαθμισμένο αποτύπωμα, να παρέχει στους μισθωτές ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών διαχείρισης των χώρων, εκτιμώντας ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση θα προσδώσει προστιθέμενη αξία. Κατά τον κ. Αρώνες, το μέσο μίσθωμα των σχεδιαζόμενων επενδύσεων μπορεί να διαμορφωθεί κατά 40% χαμηλότερα από την «κορυφή» των σημερινών μισθωμάτων για «πράσινα» γραφεία, η οποία διαμορφώνεται κοντά στα 30 ευρώ/τ.μ.

Πέραν των παραπάνω σχεδιασμών, η εταιρεία προχωρά στην αξιοποίηση και εκμετάλλευση του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου ακινήτων της, του οποίου η μικτή αξία τοποθετείται στα 60 εκατ. ευρώ περίπου, περιλαμβάνοντας, ως επί το πλείστον, επαγγελματικά ακίνητα. Σε αυτά ανήκουν γραφεία στο Μαρούσι, ακίνητο 7 στρεμμάτων με δυνατότητα ανάπτυξης χώρου logistics 2.500 τ.μ., συγκρότημα παραθαλάσσιων πολυτελών κατοικιών στην Αντίπαρο, κτίριο διαμερισμάτων στην Κηφισιά (μετατροπή παλαιού ξενοδοχείου), ένα ξενοδοχείο στον Πειραιά αλλά και κτίριο στη Λεωφ. Συγγρού, κοντά στο Πάντειο.

Ειδικότερα, για την ανάπτυξη του ακινήτου στη Λεωφ. Συγγρού η Hellenic Properties μετέβαλε τον αρχικό της σχεδιασμό για τη δημιουργία γραφειακών χώρων, μια και η περιοχή έχει ήδη νέες αναπτύξεις γραφείων (Importex, The Wave κ.α.) και προσανατολίζεται να το αξιοποιήσει ως κτίριο κατοικιών και ειδικότερα serviced apartments, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τόσο το πλήθος των εργαζομένων της περιοχής όσο και τις ανάγκες στέγασης φοιτητών. Η συγκεκριμένη επένδυση υπολογίζεται στα 20 εκατ. ευρώ και η εταιρεία δημιουργεί φάκελο υποβολής αιτήματος για χρηματοδότηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πέραν τούτου, ολοκληρώνει επένδυση 13,5 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή του παλιού ξενοδοχείου στο κέντρο της Κηφισιάς, εμβαδού 2.000 τ.μ., όπου δημιουργεί συγκρότημα 7 πολυτελών κατοικιών προς πώληση.

Κατά τον κ. Αρώνες, η αύξηση του κατασκευαστικού κόστους δεν έχει επηρεάσει την πορεία υλοποίησης των εν εξελίξει έργων. Ωστόσο, για τα νέα projects το ενισχυμένο κόστος εκτιμάται ότι θα επιμεριστεί μεταξύ πωλητή, αγοραστή και developer. Όπως αναφέρει ο κ. Αρώνες, η αγορά κατοικίας και ο τουρισμός θα συνοδεύονται με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης τουλάχιστον κατά την επόμενη πενταετία.

«Σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων, ο δανεισμός θα καταστεί δύσκολος για τα νοικοκυριά, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση μισθωμάτων», σημειώνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v