Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα «χέρια» του ECM Partners ο όμιλος Παυλίδης Μάρμαρα Γρανίτες

Νέα κίνηση στην ελληνική αγορά από το fund που ελέγχει τη FAMAR και εμφανίζεται ως «λευκός ιππότης» για διάσωση των Starbucks. Οι λεπτομέρειες του deal.

Στα «χέρια» του ECM Partners ο όμιλος Παυλίδης Μάρμαρα Γρανίτες

Στον έλεγχο του fund ECM Partners περνά ο όμιλος Παυλίδης Μάρμαρα Γρανίτες, όπως επιβεβαίωσε στο Euro2day.gr ο επικεφαλής του fund Σάββας Λιασής. Οι επίσημες ανακοινώσεις για το deal -οι υπογραφές «έπεσαν» χθες το βράδυ- δημοσιεύτηκαν μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου την Παρασκευή.

Η ECM Partners, που ελέγχει τη FAMAR (Νότιος Τομέας), δηλαδή τις δραστηριότητες σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο «λευκός ιππότης» για τη διάσωση των Starbucks σε Ελλάδα και Κύπρο.

Παράλληλα με αυτές τις δραστηριότητες ο κ. Λιασής στις 20 Δεκεμβρίου ίδρυσε την «DOLIT INVESTMENTS Α.Ε.». Σκοπός της νέας εταιρείας είναι οι δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης, οι υπηρεσίες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών διαχείρισης και οι δραστηριότητες εταιρειών χαρτοφυλακίου (holding).

Η Παυλίδης Μάρμαρα Γρανίτες ιδρύθηκε το 1980 στη Δράμα από τον Ευκλείδη Παυλίδη. Το 2021 -τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός- ο τζίρος του ομίλου ανήλθε σε 119.244.655 ευρώ από 101.460.530 το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 17,53%. Τα αποτελέσματα μετά φόρων ανήλθαν σε 40.747.161 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση έναντι του 2020 κατά 54,98%.

Τα λατομεία της εταιρείας βρίσκονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και σε γειτονικές χώρες, και παράγει περισσότερους από 300.000 τόνους ακατέργαστων όγκων μαρμάρου ανά έτος. Στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις των 30.000 τ.μ. που βρίσκονται σε οικόπεδα εκτάσεως 100 στρεμμάτων στη Βιομηχανική Περιοχή της Δράμας γίνεται η επεξεργασία των όγκων μαρμάρου και η παραγωγή τελικού κομμένου προϊόντος. Η εταιρεία παράγει και εξάγει σε περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως πλακίδια μαρμάρου και γρανίτη τυποποιημένων διαστάσεων, καθώς και ειδικές διαστάσεις κατά παραγγελία για επιλεγμένα έργα.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του 2000 και του 2001, θυγατρική εταιρεία του ομίλου και το Υπουργείο Οικονομικών της Βόρειας Μακεδονίας είχαν υπογράψει διάφορες συμφωνίες παραχώρησης, με σκοπό την έρευνα και την εκμετάλλευση των τοπικών πόρων μαρμάρου. Σύμφωνα με την αρχική σύμβαση παραχώρησης, η διάρκεια ισχύος της εν λόγω σύμβασης είναι τα 30 χρόνια.

Η ανακοίνωση της εταιρίας 

Η Mermeren Kombinat AD, Prilep (“Mermeren”) ενημερώθηκε ότι οι κάτοχοι των μετοχικών συμφερόντων της Παυλίδης ΑΕ Μάρμαρα – Γρανίτες («Παυλίδης») υπέγραψαν οριστική συμφωνία με κεφάλαια που διαχειρίζεται η ECM Partners, γιά την πώληση του 100% της Παυλίδης η οποία κατέχει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου τής Stone Works Holdings Coöperatief U.A. (“Stoneworks”), ιδιοκτήτριας του 89,25% του καταβεβλημένου κεφαλαίου της Mermeren.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί μόνο υπό την προϋπόθεση της εξασφάλισης των απαραίτητων εγκρίσεων από τις Επιτροπές για την Προστασία του Ανταγωνισμού τής Ελλάδος και τής Βόρειας Μακεδονίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v