Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ELPEN: Απάντηση στην έλλειψη φαρμάκων το μπαράζ επενδύσεων

Δυναμικότητα 71 εκατ. συσκευασίες στην παραγωγική μονάδα της Κερατέας. Θα καλύπτει 8 εκατ. ασθενείς ο όμιλος το 2025. Οι επενδύσεις και η άδεια του FDA.

ELPEN: Απάντηση στην έλλειψη φαρμάκων το μπαράζ επενδύσεων

Με αρχική επένδυση 55 εκατ. ευρώ στο νέο εργοστάσιο στην Κερατέα, όπου θα λειτουργήσουν δύο παραγωγικές μονάδες -εισπνεόμενων και φαρμάκων στερεών μορφών- η ELPEN απαντά στην έλλειψη φαρμάκων καθώς με την προσθήκη παραγωγικής δυναμικότητας 71 εκατ. συσκευασιών τον χρόνο θα καλύπτει πάνω από 6 εκατ. ασθενείς, από 3,5 εκατ. ασθενείς σήμερα.

Η αδειοδότηση από τον ΕΟΦ για τη λειτουργία της παραγωγικής γραμμής εισπνεόμενων αερολυμάτων αναμένεται τις προσεχείς ημέρες και τον Ιούλιο προβλέπεται να πιστοποιηθεί και η μονάδα παραγωγής φαρμάκων στερεάς μορφής, δισκίων και καψουλών. Σε πλήρη λειτουργία θα έχουν τεθεί οι παραγωγικές γραμμές της στρατηγικής επένδυσης το 2024.

Επιπλέον, το εργοστάσιο, που διαθέτει σύγχρονο ρομποτικό εξοπλισμό, με μηχανές πλήρως αυτοματοποιημένες για παραγωγή, συσκευασία και πλήρη έλεγχο σε όλα τα στάδια λειτουργίας, αναμένεται να υποδεχθεί και νέα μηχανή, η οποία θα παράγει αποκλειστικά για τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), από τον οποίο η ΕLPEN αναμένει σχετική αδειοδότηση τους επόμενους μήνες. Θα είναι η δεύτερη μετά τη Rafarm ελληνική φαρμακοβιομηχανία που θα λάβει σχετική αδειοδότηση.

Με το πλήρες επενδυτικό πλάνο που υλοποιεί ο όμιλος, συνολικού ύψους 155 εκατ. ευρώ στην πενταετία, στοχεύει μέχρι το 2025 ή 2026 να είναι σε θέση να καλύπτει τις ανάγκες 8 εκατ. ασθενών σε φάρμακα πρώτης γραμμής, για παθήσεις σε αναπνευστικό, καρδιομεταβολικό και κεντρικό νευρικό σύστημα.

Ταυτόχρονα, η ELPEN αναπτύσσει στρατηγικές συνεργασίες με εταιρείες πρώτων υλών για να είναι προετοιμασμένη σε περίπτωση ελλείψεων. «Θωρακιζόμαστε και θωρακίζουμε το ΕΣΥ», ανέφερε χαρακτηριστικά σε παρουσίαση στις νέες εργοστασιακές εγκαταστάσεις της ELPEN στην Κερατέα ο συνδιευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων.

Ο κ. Τρύφων μίλησε για τη στήριξη που παρείχε στο επενδυτικό εγχείρημα, σε εποχή μνημονίων, με τον συνεταίρο του Κωνσταντίνο Πενταφράγκα, μέσω αύξησης κεφαλαίου, καθώς όπως εξήγησε δεν καλύπτονται όλες οι επενδύσεις από το επενδυτικό clawback, αν και τόνισε ότι ο συμψηφισμός του με ερευνητικές και επενδυτικές δαπάνες αποτέλεσε σημαντικό κίνητρο για νέες επενδύσεις από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Όπως είπε, αυτά τα κίνητρα αναπτύσσουν ένα οικοσύστημα φαρμακευτικής παραγωγής και R&D στην Ελλάδα, του οποίου η ELPEN θα είναι σημαντικό μέρος. Πρόσθεσε πάντως και το ειδικό βάρος που θα είχαν κίνητρα και για επενδύσεις σε παραγωγή πέραν του R&D, καθώς η φαρμακοβιομηχανία επωμίζεται υψηλά κόστη, ενώ οι επιστροφές με clawback και rebate ξεπερνούν το 50% φέτος.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος ELPEN αναπτύσσει παραγωγικές επενδύσεις τόσο στην Κερατέα, με το νέο εργοστάσιο όσο και στο Πικέρμι, όπου επεκτείνει τις βασικές του εγκαταστάσεις με κέντρο logistics. Επιπλέον στην Τρίπολη αναπτύσσει εργοστάσιο παραγωγής ογκολογικών φαρμάκων με τη Winmedica και στα Σπάτα Πάρκο Βιοϊατρικής Έρευνας και Καινοτομίας.

Το οικονομικό αποτύπωμα

Καλύπτοντας όλες τις θεραπευτικές ανάγκες που έχουν να κάνουν με τους ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ, η ELPEN είναι σε θέση να προμηθεύει με γενόσημα και πρωτότυπα φάρμακα ασθενείς σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Σήμερα εξάγει σε πάνω από 50 χώρες και οι εξαγωγές αποδίδουν σχεδόν το 70-80% της κερδοφορίας της ενώ ο τζίρος της φτάνει τα 170 εκατ. ευρώ, με βάση στοιχεία του 2022 και ξεπερνά τα 185 εκατ. ευρώ μαζί με τη γερμανική θυγατρική ELPEN Pharma. Συνολικά ο τζίρος στον όμιλο, που περιλαμβάνει και τις εταιρείες Winmedica και ENΟΡΑΣΙΣ, φτάνει στα 300 εκατ. ευρώ.

Μέχρι το 2025 ο όμιλος ΕLPEN θα έχει ένα βιομηχανικό και ερευνητικό αποτύπωμα 55.000 τ.μ., ενώ οι δρομολογούμενες επενδύσεις θα δημιουργήσουν 800 νέες θέσεις εργασίας, ήτοι 2.050 συνολικά.

Το τριετές αποτύπωμα από τη λειτουργία του εργοστασίου στην Κερατέα είναι 75 εκατ. ευρώ στα έσοδα του Δημοσίου και 260 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ, με βάση πολλαπλασιαστές του ΙΟΒΕ. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, συνολικά οι επενδύσεις της ELPEN στην τριετία θα έχουν μια επίδραση στο ΑΕΠ 734 εκατ. ευρώ και στα δημόσια έσοδα 210 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, όπως τόνισε ο κ. Τρύφων, η λειτουργία του νέου εργοστασίου διασφαλίζει την κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών με φάρμακα εγχώριας παραγωγής, γεγονός που συνεπάγεται τη βελτίωση της εικόνας του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου στο φάρμακο και τη μείωση της εξάρτησης της χώρας από τις εισαγωγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v