Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού στοχεύει η SKY express με την επένδυση σε νέα Airbus A321neo

Η αεροπορική εταιρεία ενισχύει τον στόλο της με δύο καινούργια Airbus Α321neo. Στόχος η προσθήκη νέων προορισμών στο διεθνές δίκτυό της.

Πού στοχεύει η SKY express με την επένδυση σε νέα Airbus A321neo

Στην ενίσχυση του στόλου της με δύο καινούργια Airbus Α321neo, τα οποία θα παραλάβει το β’ τρίμηνο του έτους, και συγκεκριμένα το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου, προχωρά η αεροπορική εταιρεία SKY express, η οποία παράλληλα στοχεύει στην επέκταση του διεθνούς δικτύου της.

Η νέα επένδυση της εταιρείας-μέλους του ομίλου IOGR, επικεφαλής του οποίου είναι ο Κρητικός επιχειρηματίας Γιάννης Γρύλος, έρχεται σε συνέχεια της απόκτησης δύο αεροσκαφών Airbus 320neo και ενός Airbus 320ceo που παρέλαβε η SKY express το 2022. Τα δύο πρώτα Α321neo, που αποτελούν επί της ουσίας τη μεγαλύτερη έκδοση της οικογένειας Α320, αυξάνουν τον συνολικό αριθμό των αεροσκαφών της εταιρείας σε 23.

Ουσιαστικά, τα τελευταία δύο χρόνια η εταιρεία προέβη στον εκσυγχρονισμό του στόλου της με την απόκτηση 8 καινούργιων Airbus A320neo, ενός AIRBUS A320ceo και υπερσύγχρονων «πράσινων» αεροσκαφών 6 ATR 72-600, πραγματοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις παγκοσμίως στον χώρο των αερομεταφορών. H εταιρεία θα αριθμεί πλέον, μετά και την παραλαβή των δύο νέων αεροπλάνων, 8 A320neo, 1 Α320ceo, 2 A321neo και 12 ATR (6x ATR 72-600, 2x ATR 72-500 και 4x ATR 42-500) και θα συνεχίσει να διαθέτει τον νεότερο και πιο «πράσινο» στόλο στην Ελλάδα και έναν από τους πιο φιλικούς προς το περιβάλλον στην Ευρώπη.

Εκτός από την ενίσχυση του στόλου της, η ελληνική αεροπορική εταιρεία εστιάζει στην περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου της στο εξωτερικό, με προσθήκη νέων μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων στο πτητικό της πρόγραμμα. «Στόχος μας είναι η ενίσχυση των συχνοτήτων στα ήδη υπάρχοντα ευρωπαϊκά δρομολόγια που εξυπηρετεί η εταιρεία και η προσθήκη νέων προορισμών. Εστιάζουμε στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες», τόνισε, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της σχετικής παρουσίασης του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας, ο Γεράσιμος Σκαλτσάς, Chief Commercial Officer της SKY express. «Το 2022 ήταν μια χρονιά μεγάλης εξωστρέφειας για την εταιρεία, καθώς έχουμε ανοίξει πλέον τα φτερά μας στις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης και η εταιρεία εξυπηρέτησε το καλοκαίρι 24 διεθνείς προορισμούς», προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά τα πρώτα μηνύματα για την ερχόμενη θερινή σεζόν, όπως επεσήμανε ο Γ. Σκαλτσάς, διαπιστώνεται έντονη δυναμική σε επίπεδο κρατήσεων, ειδικά για το καλοκαίρι, και κυρίως από την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία, αλλά και από προορισμούς που εξυπηρετούνται στο πλαίσιο συμφωνιών interline με παγκόσμιους αερομεταφορείς, όπως οι ΗΠΑ και οι ασιατικές χώρες.

«Η SKY express αποτελεί ένα πραγματικό success story όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και διεθνώς. Αυτό το success story μας κάνει να λέμε σωστά ότι θεωρούμε τη SKY express συνώνυμο της επιτυχίας, της ανάπτυξης και της δημιουργίας αξίας. Από το 2019 έως το 2022 η εταιρεία έχει μεταφέρει/φιλοξενήσει από και προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» πάνω από 5,6 εκατ. επιβάτες και αντίστοιχα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 110 χιλιάδες πτήσεις. Δεν έγιναν αυτά σε χρονιές θεαματικές. Το 2020, το 2021 και το 2022 ήταν χρονιές πάρα πολύ κρίσιμες για τις αερομεταφορές και τον τουρισμό. Άρα είναι διπλά και τριπλά αξιέπαινη αυτή η ανάπτυξη», επεσήμανε από την πλευρά της η διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Ιωάννα Παπαδοπούλου.

Τόνισε, δε, ότι σε επίπεδο μεριδίου αγοράς η εταιρεία το 2019 στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατείχε το 2,5% και το 2022 προσέγγισε το 13%, γεγονός που την έχει αναδείξει μέσα στα χρόνια της κρίσης ως τη δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Είναι ενδεικτικό, μάλιστα, το γεγονός ότι από το 2019 μέχρι το 2022 η εταιρεία έχει μεταφέρει στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών περισσότερους από 5,6 εκατ. επιβάτες.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, συγκριτικά με το 2019, οι συνολικές πτήσεις της SKY express για το 2022 ήταν αυξημένες κατά σχεδόν 50%, ξεπερνώντας τις 49.000 και καλύπτοντας 34 προορισμούς εσωτερικού και 24 εξωτερικού. Οι επιβάτες της εταιρείας το 2022 σχεδόν τριπλασιάστηκαν, υπερβαίνοντας τα 3,5 εκατ., ενώ τα συνολικά εκτιμώμενα έσοδα της SKY express υπερτριπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 267 εκατ. ευρώ, με την ανάπτυξη του δικτύου εξωτερικού να συμβάλλει καθοριστικά σε αυτά τα μεγέθη.

Αντίστοιχα, με την ωρίμανση των δρομολογίων εξωτερικού το μέσο έσοδο ανά επιβάτη το 2022 σχεδόν διπλασιάστηκε και η μέση πληρότητα βελτιώθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες κατά τη διάρκεια του 2022, συμβάλλοντας στην επαναφορά της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα κοντά στα επίπεδα του 2019. Σήμερα, η εταιρεία απασχολεί 619 εργαζομένους κι έχει πραγματοποιήσει 390 νέες προσλήψεις την τετραετία 2019-2022.

Η ανάπτυξη της SKY express αντανακλάται, πάντως, και στα στοιχεία του Eurocontrol, σύμφωνα με τα οποία, η εταιρεία αναδείχθηκε ως η ευρωπαϊκή αεροπορική με τη μεγαλύτερη αύξηση σε επίπεδο πτητικού έργου για το 2022 σε σχέση με το 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την αύξηση του πτητικού της έργου, η SKY express εξυπηρέτησε όλες τις πτήσεις της καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου 2022, χωρίς καμία ακύρωση. Ως εκ τούτου, βάσει των σχετικών στοιχείων του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών, η εταιρεία αναδείχτηκε για 5η συνεχόμενη χρονιά ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αεροπορική.

H SKY express, μέλος του Δ.Σ. της ERA, είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία. Διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο εγχώριων προορισμών (34), ενώ εξυπηρετεί 24 διεθνείς προορισμούς. Εχει συνάψει σημαντικές συμφωνίες interline με παγκόσμιους αερομεταφορείς, όπως οι Air France, KLM, Qatar Airways, easy jet, Delta, Emirates, American Airlines, Air Transat και Condor.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v