Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βελούδινο διαζύγιο Κοπελούζου-Gazprom στην Προμηθέας Gas

Η επικύρωση της απόφασης αποεπένδυσης και οι λεπτομέρειες υλοποίησης. Οι λόγοι απoχώρησης του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου από την Προμηθέας Gas. Ποια πλευρά πήρε την πρωτοβουλία για τον χωρισμό...

Βελούδινο διαζύγιο Κοπελούζου-Gazprom στην Προμηθέας Gas

Μετά από 32 χρόνια αγαστής συνεργασίας, Gazprom και Προμηθέας Gas αποφάσισαν να χωρίσουν τους δρόμους τους. Η Gazprom Export, θυγατρική του ρωσικού κολοσσού, αποχωρεί από την ελληνική εταιρεία. Το μερίδιό της, που ανέρχεται σε 50%, θα περάσει στον όμιλο Κοπελούζου, που διατηρεί το υπόλοιπο 50%.

Η επικύρωση της απόφασης αποεπένδυσης και οι λεπτομέρειες υλοποίησής της θα συζητηθούν στο διοικητικό συμβούλιο της Gazprom, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, στις 27 Ιανουαρίου, στην έδρα της, τη Μόσχα. Για τη ρωσική εταιρεία θεωρείται λήξαν το θέμα της αποχώρησής της από την Προμηθέας Gas.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, το «διαζύγιο» των δύο μερών ήταν συναινετικό. Χωρίζουν με φιλικό τρόπο, με την πρωτοβουλία να ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου.

Ήταν μια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, που υπαγόρευσε η σταδιακή μείωση, από το 2021, των πωλήσεων ρωσικού αερίου στην ελληνική αγορά μέσω της Προμηθέας Gas και επέβαλαν εντέλει λειτουργικοί λόγοι του ελληνικού ομίλου, ο οποίος έχει αναπτύξει πλέον διαφοροποιημένες δραστηριότητες. Άλλωστε, οι μπίζνες με τη Ρωσία μετά τη ρωσο-ουκρανική κρίση δεν είναι πλέον δημοφιλείς σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Προμηθέας Gas έφερνε στην ελληνική αγορά περί το 1 δισ. κ.μ. ρωσικού αερίου. Με το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης, η ποσότητα αυτή άρχισε να μειώνεται, για να φθάσει στα περίπου 500.000 κ.μ. Από αυτά, περί τα 400.000 κ.μ. συμφωνήθηκε το 2022 μεταξύ Gazprom-Προμηθέας Gas-ΔEΗ να τα προμηθεύεται η τελευταία απευθείας από τη Ρωσία. Υπογράφηκε, μάλιστα, και τριμερής συμφωνία. Έτσι, απέμειναν στην Προμηθέας Gas για διάθεση στην εγχώρια αγορά περί τα 100.000 κ.μ.

Παράλληλα, ο όμιλος Κοπελούζου είχε αρχίσει να στρέφει το ενδιαφέρον του σε άλλες δραστηριότητες. Την κατασκευή των δύο FSRU στην Αλεξανδρούπολη, μέσω των οποίων θα εξυπηρετείται και η διακίνηση αμερικανικού LNG, το ηλεκτρικό καλώδιο με την Αίγυπτο για την προμήθεια «πράσινης» ενέργειας και η συμμετοχή του στην κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη, με συνεταίρους τη ΔEΗ και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Η Προμηθέας Gas θα συνεχίσει να λειτουργεί ως εταιρεία αερίου, με τις πληροφορίες του Euro2day.gr να αναφέρουν ότι θα παραμείνει κατά 100% στον έλεγχο του ομίλου Κοπελούζου, μετά την εξαγορά του ποσοστού της Gazprom Export. Σήμερα το 50% της εταιρείας ελέγχεται από την Πυρσός Συμμετοχών Α.Ε., σχήμα που ανήκει στον ελληνικό όμιλο. Το υφιστάμενο συμβόλαιό της με την Gazprom δεν θα ακυρωθεί, θα διατηρηθεί ως τη λήξη του, το 2027.

Σήμερα, μακροπρόθεσμα συμβόλαια με την Gazprom Export έχουν, επίσης, η ΔΕΠΑ Εμπορίας (περί τα 2 δισ. κ.μ.), η Mytilineos (για περίπου 1 δισ. κ.μ.) και εσχάτως και η ΔEΗ για 400.000 κ.μ.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η Προμηθέας Gas ιδρύθηκε το 1991, με ισότιμη συμμετοχή (50-50) Gazprom Export και ομίλου Κοπελούζου. Ουσιαστικά, ήταν η πρώτη ελληνική εταιρεία που έφερε το ρωσικό αέριο στην Ελλάδα. Από αυτή την άποψη, συνιστά είδηση το «βελούδινο διαζύγιο» των δύο εταίρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v