Αποσύρεται από την Ελλάδα η τουρκική English Home

Έκλεισε το κατάστημα-ναυαρχίδα στο River West. Ζημιογόνες χρήσεις, αρνητικά ίδια κεφάλαια και τζίρος μόλις 1,5 εκατ. ευρώ το 2021. Η «παρέλαση» διαχειριστών.

Αποσύρεται από την Ελλάδα η τουρκική English Home

Διακόπτει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα η τουρκική αλυσίδα ειδών σπιτιού English Home, η οποία μέσα σε -κάτι παραπάνω από- ένα χρόνο έκλεισε 17 καταστήματα ενώ χθες έκλεισε και το κατάστημα-ναυαρχίδα στην έδρα της, Κηφισού 96-98, στο River West.

Εγκαινίασε την παρουσία της στην Ελλάδα το 2014, εν μέσω οικονομικής κρίσης, διεκδικώντας μερίδιο στην αγορά λευκών ειδών, διακοσμητικών και ειδών σπιτιού. Η English Home Greece, που ελέγχεται από τις τουρκικές EHM Magazacilik Sanayi ve Ticaret και ΕΗΜ International NV, κατά 60% και 40% αντίστοιχα, για μια πενταετία σχεδόν χρηματοδοτούσε την ανάπτυξη του δικτύου, χωρίς να καταφέρει να παραγάγει κέρδη ενώ η υψηλότερη επίδοση σε επίπεδο τζίρου ήταν τα 6 εκατ. ευρώ (το 2017, με δίκτυο 20 καταστημάτων).

Σταμάτησε να αναπτύσσει νέα σημεία όταν το δίκτυο έφτασε να αριθμεί περί τα 20 καταστήματα, μέχρι την περίοδο 2018-2019, με παρουσία σε εμπορικά κέντρα και εμπορικές πιάτσες μεγάλων πόλεων. Στη συνέχεια, τα έτη της πανδημίας άρχισε να περιορίζει τη δραστηριότητά της σταδιακά, αλλά τα περισσότερα καταστήματα έκλεισαν το 2022. Το 2021 οι πωλήσεις ήταν μόλις 1,5 εκατ. ευρώ από 2,5 εκατ. ευρώ το 2020, με ζημιές που άγγιξαν το 1 εκατ. ευρώ (μειωμένες ελαφρώς) και αρνητικά ίδια κεφάλαια ενώ το δίκτυο διατηρούσε 17 καταστήματα, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας. Με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό, το 2021 απασχολούνταν στην εταιρεία 37 άτομα από 77 ένα χρόνο πριν.

Η ομάδα διοίκησης της English Home βρέθηκε αντιμέτωπη με προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, τόσο λόγω των κρίσεων και της αβεβαιότητας στην αγορά όσο και εξαιτίας διαφορών με ιδιοκτήτες ακινήτων που κινήθηκαν εναντίον της διεκδικώντας μισθώματα, αλλά αυτό που κάνει εντύπωση είναι οι συνεχείς αλλαγές στη διαχείριση. Από τους Erdem Gunduz και Ayhan Aydin, ιδρυτικά στελέχη της μητρικής εταιρείας, που συνδέθηκαν με την ενεργοποίηση της δραστηριότητας στην Ελλάδα το 2014, μέχρι τους Zingi Mert και Lacin Cenk που ανέλαβαν το 2020 και το 2021 αντίστοιχα και παραμένουν σήμερα στο τιμόνι της εταιρείας, πέρασαν πολλά στελέχη από τη θέση του διαχειριστή.  

Ενδεικτικά, την πρώτη τριετία διοίκησαν οι Murat Onur Guven, Kursad Duman και Filiz Evren. To 2018 είχε αναλάβει η Ecegul Kangaloglu, που υπέγραψε και τις οικονομικές καταστάσεις του 2017, ενώ το 2019 η διαχείριση πέρασε στην Berna Ogut Akyuz. To 2021 ανακλήθηκαν οι δύο εκ των διαχειριστών Cenk Yarbay και Yusuf Aidin που είχαν αναλάβει στο μεταξύ μαζί με τους Lacin Cenk, Mert Zingi και παρέμειναν οι δύο τελευταίοι.

Σημειώνεται ότι η English Home ιδρύθηκε το 2008 από την επιχειρηματική οικογένεια Aydin και εκτός από την Τουρκία, όπου διαθέτει δίκτυο 290 καταστημάτων, έχει αναπτύξει παρουσία στην Ελλάδα αλλά και σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία και Πολωνία, με περισσότερα από 110 καταστήματα στο εξωτερικό ενώ το σήμα έχει επίσημη αναγνώριση από αρμόδιες αρχές σε Τουρκία και Βουλγαρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v