Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γενική Εμπορίου: Ιστορικό ρεκόρ κερδών το 2022

Νέο υψηλό στην καθαρή κερδοφορία της εισηγμένης τη χρονιά που ολοκληρώθηκε, αφήνει περιθώρια για «δυνατό» μέρισμα. Οι φετινές προοπτικές.

Γενική Εμπορίου: Ιστορικό ρεκόρ κερδών το 2022

Το 2021 με επίδοση 2,93 εκατ. ευρώ η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας είχε σημειώσει ιστορικό υψηλό στην καθαρή της κερδοφορία και όπως φαίνεται, πέρυσι κατάφερε να καταρρίψει εκ νέου το ρεκόρ αυτό.

Στο εννεάμηνο άλλωστε της περυσινής χρονιάς είχε σημειώσει EBITDA 5,13 εκατ. ευρώ, ποσό που είχε ήδη υπερβεί την αντίστοιχη επίδοση ολόκληρου του 2021 (4,51 εκατ. ευρώ).

Πέραν αυτού, η εισηγμένη εταιρεία διατηρεί ισχυρή ρευστότητα, καθώς παρά την περυσινή πολύ αυξημένη διανομή μερίσματος (0,055 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,035 ευρώ ένα έτος νωρίτερα) έκλεισε το εννεάμηνο του 2022 με καθαρό θετικό ταμείο (διαθέσιμα μείον σύνολο τραπεζικών υποχρεώσεων) ύψους 517 χιλ. ευρώ, έναντι καθαρού δανεισμού 1,95 εκατ. ευρώ στις αρχές του προηγούμενου έτους.

Με υψηλότερα λοιπόν κέρδη και με πλεονάζουσα ρευστότητα, όλα δείχνουν ότι η εισηγμένη εταιρεία θα προχωρήσει φέτος στη διανομή ενός πολύ ικανοποιητικού μερίσματος, ενώ παράλληλα θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει μέρος του κεφαλαίου κίνησής της και σε μια πιο επιθετική πιστωτική πολιτική προς αξιόπιστους πελάτες, με στόχο να διευρύνει περαιτέρω το μερίδιο αγοράς της.

Σε ό,τι αφορά το 2023, όλοι συμφωνούν πως πρόκειται για μια χρονιά που χαρακτηρίζεται από ένα ευρύτερο κλίμα αβεβαιότητας, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή οικονομία.

Τα λειτουργικά περιθώρια κέρδους της εταιρείας (και των ανταγωνιστών της στον κλάδο) ενδέχεται να κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα λόγω της σημαντικής πτώσης που έχει παρατηρηθεί στη διεθνή τιμή του χάλυβα, ωστόσο ο Ιανουάριος έχει ξεκινήσει σαφώς ικανοποιητικά από πλευράς ζήτησης σε ό,τι αφορά την αγορά στην οποία δραστηριοποιείται η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας.

Οι προοπτικές του κλάδου του υδραυλικού εξοπλισμού στην Ελλάδα παραμένουν σαφώς ανοδικές για τα επόμενα χρόνια (καθώς αποτελούν συνάρτηση των γενικότερων επενδύσεων που υλοποιούνται σε μια οικονομία), επηρεαζόμενες μεταξύ άλλων από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και πολλών άλλων σημαντικών ιδιωτικών projects που βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού.

Από την άλλη πλευρά όμως, κάποιοι παράγοντες της αγοράς φοβούνται μήπως οι προαναφερθείσες επενδύσεις καθυστερήσουν, λόγω ενός ενδεχομένου ακυβερνησίας μετά την προβλεπόμενη διπλή εκλογική αναμέτρηση της προσεχούς άνοιξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v