Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή αναβολή στην πώληση των Κλωστηρίων Θράκης

Ο προγραμματισμένος για την 25η Ιανουαρίου πλειστηριασμός που αφορούσε την πώληση του εργοστασίου της Ροδόπης οδεύει για Μάρτιο. Η είσοδος της Olcese-Ferrari στην εγχώρια αγορά.

Μικρή αναβολή στην πώληση των Κλωστηρίων Θράκης

Θέμα χρόνου θεωρείται η πώληση των Κλωστηρίων Θράκης στον ιταλικό όμιλο Olcese-Ferrari, που είναι ο μεγαλύτερος «παίκτης» στην ευρωπαϊκή αγορά εξειδικευμένων νημάτων.

Συγκεκριμένα, ο προγραμματισμένος για την 25η Ιανουαρίου πλειστηριασμός που αφορούσε την πώληση του εργοστασίου της Ροδόπης έναντι 5,47 εκατ. ευρώ αναβλήθηκε για «τεχνικούς-γραφειοκρατικούς» λόγους και όλα δείχνουν -σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς- ότι θα λάβει χώρα μέσα στον προσεχή Μάρτιο.

Το δρομολογούμενο deal αναμένεται να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της ακριτικής βιομηχανίας (θυγατρική εταιρεία των Εκκοκκιστηρίων Θράκης του ομίλου Ακκά), η οποία σήμερα δεν λειτουργεί πλήρως, καθώς οι δύο μονάδες της που βρίσκονται στο νομό Ροδόπης παράγουν εκ περιτροπής.

Οι Ιταλοί, από την πλευρά τους, γνωρίζουν καλά την ελληνική εταιρεία, της οποίας αποτελούν πελάτες εδώ και πολλά χρόνια. Μέσα από τη δρομολογούμενη αυτή επένδυσή τους, αποκτούν παραγωγική βάση και στην Ελλάδα, σε μια χώρα που έχει χαμηλότερο εργατικό κόστος και επίσης είναι η μεγαλύτερη παραγωγός βάμβακος στη Γηραιά Ήπειρο, σε μια περίοδο όπου υπάρχει η πιστοποίηση του ευρωπαϊκού βαμβακιού (European Cotton Alliance), με στόχο την παραγωγή πράσινων-βιώσιμων προϊόντων.

Η επένδυση των Ιταλών στη Θράκη έρχεται σε μια περίοδο δύσκολη για την ευρωπαϊκή κλωστοϋφαντουργία, καθώς λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης φαίνεται να έχει περιοριστεί σημαντικά η ζήτηση στην αγορά ενδυμάτων. Η εξέλιξη αυτή έχει ήδη επηρεάσει τις πωλήσεις των ελληνικών νηματουργιών, αλλά πολύ περισσότερο την παραγωγή των ανταγωνιστών τους στην Τουρκία, όπου μεγάλο ποσοστό των τοπικών βιομηχανιών είτε έχει διακόψει τη λειτουργία του είτε δουλεύει χρησιμοποιώντας περιορισμένο τμήμα της παραγωγικής του δυναμικότητας.

Πάντως, η αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους -σε περίπτωση που διατηρηθεί στο μέλλον- και η μείωση του stock των ευρωπαίων πελατών των ελληνικών νηματουργιών, ελπίζεται ότι θα οδηγήσει σε κάποια ανάκαμψη της ζήτησης κατά τους επόμενους μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v