Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάσα στην Ικτίνος Μάρμαρα από το άνοιγμα της Κίνας

Χαράς ευαγγέλια για την τόνωση των εξαγωγών της εισηγμένης από την άρση των περιοριστικών μέτρων-covid στην Κίνα, που δίνει τη δυνατότητα στους αντιπροσώπους να επισκέπτονται ελεύθερα την Ελλάδα.

Ανάσα στην Ικτίνος Μάρμαρα από το άνοιγμα της Κίνας

Μετά από ένα 2022 γεμάτο προκλήσεις, η φετινή χρονιά ξεκίνησε με σαφώς καλύτερες προοπτικές για την Iκτίνος Μάρμαρα, καθώς παρατηρούνται θετικές εξελίξεις στα μέτωπα εκείνα που έπληξαν τα περυσινά οικονομικά αποτελέσματα της εισηγμένης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της περασμένης χρονιάς ήταν τα σκληρά, περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η Κίνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19, εξέλιξη που μείωσε δραστικά τις πωλήσεις των ελληνικών εταιρειών μαρμάρων στη μεγαλύτερη αγορά τους (στο 9μηνο του 2022, η Κίνα αποτέλεσε το 30% των πωλήσεων της Ικτίνος, έναντι του 60% το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους).

Ωστόσο, η άρση των σχετικών περιοριστικών μέτρων επιτρέπει στους κινέζους αντιπροσώπους να επισκέπτονται ελεύθερα την Ελλάδα, με μεγάλο αριθμό τέτοιων προσώπων να αναμένεται να επισκεφτεί την εταιρεία από τον τρέχοντα μήνα. Ελπίζεται δηλαδή ότι η επιστροφή στην κανονικότητα των επισκέψεων θα ανεβάσει και τις εξαγωγές των ελληνικών εταιρειών, καθώς η πώληση προϊόντων μέσω παρουσίασης δειγμάτων εξ’ αποστάσεως αποδείχτηκε πολύ δυσκολότερη υπόθεση.

Ένα δεύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε το 2022 η Ικτίνος ήταν η αύξηση των επιτοκίων (επηρεάζει τα χρηματοοικονομικά έξοδα) και των τιμών των πρώτων υλών, αλλά και η διόγκωση του λειτουργικού της κόστους, εξ’ αιτίας του ενεργειακού ράλι και των γενικότερων πληθωριστικών επιπτώσεων. Για το σκοπό αυτό, η εταιρεία υλοποιεί φέτος πρόγραμμα περιστολής των λειτουργικών της δαπανών που αναμένεται να εξοικονομήσει γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η μείωση του ενεργειακού κόστους που παρατηρείται κατά τους τελευταίους μήνες (εφ’ όσον δεν υπάρξουν ανατροπές στο μέλλον), σε συνδυασμό με κάποιες αυξήσεις τιμών (της τάξεως του 12%) που έλαβαν χώρα κατά το δεύτερο περυσινό εξάμηνο, δημιουργούν προσδοκίες για ένα καλύτερο φετινό λειτουργικό περιθώριο κέρδους στην Iκτίνος Μάρμαρα.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι μάλιστα, αισιοδοξούν ότι τα φετινά οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου μπορούν όχι μόνο να είναι ανώτερα των περυσινών, αλλά και να προσεγγίσουν τα αντίστοιχα του 2021.

Στο 9μηνο του 2022, ο εισηγμένος όμιλος είχε υποχρεωθεί σε μείωση του κύκλου εργασιών του από τα 27,2 στα 23,2 εκατ. ευρώ και σε οριακές προ φόρων ζημίες (0,1 εκατ.) έναντι αντίστοιχων κερδών 2,8 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις της διοίκησης για το τελευταίο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς μιλούσαν για καλύτερη εικόνα σε σύγκριση με εκείνη του εννεαμήνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v