Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η Carlsberg μεταφέρει τώρα παραγωγή στην Ελλάδα

Ο «επαναπατρισμός» παραγωγής έχει γίνει της μόδας τα τελευταία 24ωρα. Μετά την PepsiCo, χθες η Ολυμπιακή Ζυθοποιία ανακοίνωσε ότι από Ιανουάριο το brand Carlsberg παράγεται στην Ελλάδα.

Γιατί η Carlsberg μεταφέρει τώρα παραγωγή στην Ελλάδα

Για τις πολυεθνικές, που διαθέτουν εργοστάσια σε αρκετές χώρες, η μετακίνηση μέρους της παραγωγής από μια μονάδα και χώρα σε μια άλλη είναι κάτι σύνηθες. Συνδέεται με την παραγωγική δυναμικότητα της κάθε μονάδας, τη ζήτηση και φυσικά το κόστος παραγωγής. Το τελευταίο έχει αυξηθεί σημαντικά, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιβαρύνοντας βιομηχανίες όπως είναι η Carlsberg.

Στη δανέζικη ζυθοποιία, που έχει παρουσία στην Ελλάδα μέσω της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, η αύξηση των πρώτων υλών και της ενέργειας οδήγησε σε αύξηση 13% του κόστους πωλήσεων/λίτρο μπίρας την περασμένη χρονιά και σε μείωση του μικτού περιθωρίου κέρδους κατά 190 μονάδες βάσης στο 45,6%

Βέβαια αυτές τις απώλειες τις αντιστάθμισε με αυξήσεις στις τελικές τιμές. Όμως η καταιγίδα δεν έχει περάσει. Η διοίκηση του τρίτου μεγαλύτερου ζυθοποιού στον κόσμο, που στην Ελλάδα ελέγχει μερίδιο αγοράς 24%, προβλέπει πως το 2023 θα είναι μια ακόμη δύσκολη χρονιά. Όπως εκτιμά η διοίκηση, οι αυξήσεις των τιμών βασικών εμπορευμάτων και ενέργειας θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο κόστος πωλήσεων και logistics.

Ίσως αυτός να είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που η Carlsberg αποφάσισε να μεταφέρει μέρος της παραγωγής του ομώνυμου brand στη Σίνδο, κάνοντας by pass την παραγωγή από άλλα εργοστάσια που μέχρι σήμερα παραγόταν το συγκεκριμένο προϊόν.

Από το τέλος Ιανουαρίου, όπως αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η εν Ελλάδι θυγατρική της, το ομώνυμο brand του ομίλου Carlsberg παράγεται στην Ελλάδα. «Η μονάδα παραγωγής της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας στη Σίνδο θα αναλάβει την παραγωγή του βασικού brand του ομίλου Carlsberg, σε κουτί των 330 ml και των 500 ml και σε όλους τους τύπους βαρελιών (Draught Master Flex & Modular και μεταλλικό keg)», αναφέρεται σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης. Ενώ διευκρινίζεται ότι η μονάδα της Σίνδου δεν θα εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, αλλά και αυτές άλλων αγορών του ομίλου, που δεν διαθέτουν τοπική παραγωγή, μεταξύ των οποίων είναι οι αγορές της Νότιας Αμερικής, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Οι εγκαταστάσεις

Η μεταφορά μέρους της παραγωγής της μπίρας Carlsberg στην Ελλάδα δεν ανατρέπει το παραγωγικό μοντέλο της Σίνδου. Πηγές της εταιρείας, στις οποίες απευθύνθηκε το Euro2day.gr, ανέφεραν ότι ο όγκος παραγωγής για την μπίρα Carlsberg θα είναι 100.000 εκατόλιτρα. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, θα πρέπει να αναφέρουμε, αφενός, ότι η δυναμικότητα του εργοστασίου της Σίνδου φθάνει τα 2,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα και αφετέρου, η συνολική παραγωγή του ομίλου Carlsberg σε μπίρα ξεπερνά τα 120 εκατομμύρια εκατόλιτρα.

Για την έξτρα παραγωγή που ανέλαβε το εργοστάσιο της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας στη Σίνδο δεν υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση του αριθμού του απασχολούμενου προσωπικού. Αναπάντητο έμεινε το ερώτημα του Euro2day.gr αν αυτή η παραγωγή των 100.000 εκατόλιτρων Carlsberg θα αυξηθεί και αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για πόσο διάστημα το εργοστάσιο της Σίνδου θα παράγει το συγκεκριμένο προϊόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v