Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Entersoft: Οι καταλύτες για ανάπτυξη το 2023, σχέδια για εξαγορές

Το πρόγραμμα εξαγοράς άλλων επιχειρήσεων του κλάδου θα συνεχιστεί τουλάχιστον κατά την επόμενη διετία, σύμφωνα με τη διοίκηση. Ποιες είναι οι προσδοκίες για τα περιθώρια κέρδους. Ο ρόλος των εκλογών.

Entersoft: Οι καταλύτες για ανάπτυξη το 2023, σχέδια για εξαγορές

Την αισιοδοξία του για την ανοδική πορεία των εργασιών της Entersoft μέσα στο 2023 και την εκτίμησή του ότι το περιθώριο των λειτουργικών κερδών (EBITDA Margin) του ομίλου θα διευρυνθεί φέτος σε σχέση με πέρυσι εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας Αντώνης Κοτζαμανίδης.

Ειδικότερα, στo πλαίσιo του χθεσινού conference call που θέμα είχε την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εταιρείας για το 2022, ο Αντώνης Κοτζαμανίδης εκτίμησε ότι από φέτος και για τα επόμενα χρόνια, το περιθώριο λειτουργικού κέρδους (EBITDA margin) θα επανέλθει στα «κανονικά» επίπεδα του 35%-36%, αποδίδοντας την περυσινή υστέρηση στη χαμηλότερη επίδοση των εταιρειών που εξαγοράστηκαν και στις κινήσεις αναδιάρθρωσής τους που έλαβαν χώρα μέσα στη χρονιά.

Γενικότερα, η διοίκηση της εταιρείας αναφέρθηκε σε μια σειρά από καταλύτες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά την πορεία της Entersoft το 2023, στους οποίους συγκαταλέγονται:

  1. Η επιδότηση στις επενδύσεις για ERP προϊόντα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία.
  2. Η περαιτέρω επέκταση στο λογισμικό των logistics.
  3. Η ευρύτερη αποδοχή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης εξαιτίας της πρόσφατης θεσμοθέτησης φορολογικών κινήτρων και λόγω της απόκτησης κρίσιμης μάζας εγκατεστημένων συστημάτων.
  4. Οι ανοδικές προοπτικές στη Ρουμανία (πέρυσι ο κύκλος εργασιών του Ομίλου αυξήθηκε κατά 50%, πέρα από την επίδραση της εξαγοράς της τοπικής εταιρείας Bit).

Νέες εξαγορές

Πέραν αυτών, ο διευθύνων σύμβουλος της Entersoft τόνισε ότι το πρόγραμμα των εξαγορών άλλων επιχειρήσεων του κλάδου θα συνεχιστεί τουλάχιστον κατά την επόμενη διετία τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία (από το δεύτερο εξάμηνο και μετά), με στόχο την επέκταση της εισηγμένης σε κάθετες αγορές και την περαιτέρω διεθνοποίηση των εργασιών της. Σύμφωνα με τον Α. Κοτζαμανίδη, τα υπάρχοντα διαθέσιμα συν αυτά που θα παραχθούν, συν τις υπάρχουσες πιστωτικές τραπεζικές γραμμές επαρκούν προκειμένου να συνεχιστεί με ένταση το πρόγραμμα των εξαγορών.

Τέλος, η διοίκηση της Entersoft απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

  • Τα περιθώρια ανάπτυξης στη ρουμανική αγορά είναι πολύ μεγάλα, καθώς η αγορά μοιάζει με εκείνη της Ελλάδας πριν από 15 χρόνια. Στη χώρα αυτή, στόχος είναι τόσο η οργανική ανάπτυξη μέσα από τα υψηλής ποιότητας προϊόντα της Entersoft, όσο και μέσα από εξαγορές.
  • Η εταιρεία δεν αναμένεται να επηρεαστεί από τη διεξαγωγή των εκλογών στην Ελλάδα, καθώς το πρόγραμμα των επιδοτήσεων έχει ανακοινωθεί, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες έχουν υποβάλλει τους σχετικούς φακέλους και αναμένουν τα αποτελέσματα.
  • H Entersoft συνεχίζει να επενδύει και προετοιμάζει το λανσάρισμα τριών νέων προϊόντων μέσα στα επόμενα χρόνια.

Τα αποτελέσματα 2022

Το 2022, η Entersoft αύξησε τον κύκλο εργασιών της κατά 25% (στα 29,6 εκατ. ευρώ, +10% οργανική ανάπτυξη και +13% λόγω εξαγορών), το EBITDA κατά 7% (στα 9,5 εκατ. ευρώ) και τα προ φόρων κέρδη κατά 2% (στα 6,7 εκατ. ευρώ). Ο Όμιλος έκλεισε τη χρονιά με θετικό καθαρό ταμείο ύψους 3,8 εκατ. ευρώ, ενώ το 57% του κύκλου εργασιών (τα 16,7 εκατ. ευρώ) προήλθε από επαναλαμβανόμενα έσοδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v