Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Χαμένοι στη μετάφραση» για τα περιφερειακά νοσοκομεία του Ι. Σ. Νιάρχος

Η αμηχανία του ιδρύματος, η προαναγγελία κρατικής παρέμβασης και η απάντηση των υποψήφιων κατασκευαστικών σχημάτων.

«Χαμένοι στη μετάφραση» για τα περιφερειακά νοσοκομεία του Ι. Σ. Νιάρχος

Την αιτιολόγηση των προσφορών που κατέθεσαν στον πρόσφατο διαγωνισμό του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την κατασκευή τριών νοσοκομείων σε Σπάρτη, Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή -ο οποίος κατέστη άγονος λόγω κόστους που υπερέβαινε τον προϋπολογισμό του ιδρύματος- εκφράζουν με σχετικές επιστολές διάφορα σχήματα που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Την αποστολή των σχετικών εξηγήσεων επιβεβαίωσε ο όμιλος Άβαξ, δια στόματος του διευθύνοντος συμβούλου του κ. Κ. Μιτζάλη, ενώ σε αντίστοιχες κινήσεις έχουν προβεί και άλλοι συμμετέχοντες, κινητοποιούμενοι και από την πολιτική και κοινωνική διάσταση που έλαβε η υπόθεση.

Σημειώνεται ότι χθες ο υπουργός  Υγείας Θ. Πλεύρης ανάφερε πως θα υπάρξει συνδρομή του κράτους για την ολοκλήρωση της δωρεάς Νιάρχου που κοστολογείται στα 400 εκατ. ευρώ, δίνοντας έμφαση στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που αποτελεί ισχυρό και πάγιο αίτημα της περιοχής.

Με την παραπάνω παρέμβαση, αμέσως και εμμέσως, επιβεβαιώνονται οι προσπάθειες για διατήρηση του project, το οποίο έχει εξόχως υψηλές προδιαγραφές. Σύμφωνα με πηγές της κατασκευαστικής αγοράς που ασχολήθηκε με τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, ο πήχης είχε τεθεί πολύ ψηλά. Στο σύνολο των μελετών και της σχεδίασης των εν λόγω έργων προΐσταντο το κορυφαίο αρχιτεκτονικό γραφείο RENZO PIANO BUILDING WORKSHOP, με συνεργάτες της BETAPLAN, LLEWELYN DAVIES, MILAN INGEGNERIA, PENELIS CONSULTING ENGINEERS SA, LDK-TETRAS, H. PANGALOU AND ASSOCIATES, DCARBON ενώ Project Manager του συνολικού έργου είναι η Ηill International.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η όλη μελέτη στην οποία βασίστηκε ο διαγωνισμός «είναι αδύνατο να τροποποιηθεί, καθώς η ομάδα μελέτης του έργου δεν προβλέπεται να μετακινηθεί από το έργο που έχει παραδώσει».

Από την άλλη, προκαλεί εντύπωση πως ένα έργο που έχει τεθεί επί δύο χρόνια σε διαβούλευση με τους εγχώριους κατασκευαστικούς ομίλους, βρέθηκε τελικώς εκτός budget. Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για υπερβολική υποκοστολόγηση εκ μέρους του ΙΣΝ, ενώ κάποιοι άλλοι για «αστοχία» ενημέρωσης ποσοτήτων και κόστους υλικών, εκ μέρους τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v