Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιωάννου: Στο ΤΕΑ το σύνολο των εργαζομένων της Eurobank

Τα οφέλη των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης ανέλυσε ο αναπληρωτής CEO της τράπεζας. Γιατί η Ελλάδα δεν έχει κερδίσει το στοίχημα των ΤΕΑ.

Ιωάννου: Στο ΤΕΑ το σύνολο των εργαζομένων της Eurobank

Την ωφελιμότητα της Επαγγελματικής Ασφάλισης τόνισε σε ομιλία του στο 4ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Σταύρος Ιωάννου (φωτό). 

Οπως είπε ο κ. Ιωάννου, η Eurobank αποφάσισε τον Ιούνιο του 2021, χωρίς ενδοιασμούς, την ίδρυση του δικού της Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης.

«Ενάμιση χρόνο μετά, το σύνολο των εργαζομένων μας, σχεδόν 6.500 άτομα, έχουν ενταχθεί στο ΤΕΑ μας, που διαθέτει ενεργητικό άνω των 19 εκατ. ευρώ. Το νούμερο είναι ενδεικτικό, αλλά η όλη διαδικασία έχει για εμάς μια ισχυρή συμβολική αξία. Η αποδοχή της πρωτοβουλίας από τους εργαζομένους αποδεικνύει την εμπιστοσύνη τους στην άρτια και διαφανή δομή του Ταμείου, που σχεδιάσαμε και θωρακίσαμε με ένα ισχυρό, νομικό και θεσμικό πλαίσιο, με στιβαρές εγκριτικές διαδικασίες εξασφαλίζοντας ορθή διακυβέρνηση, σύμφωνα με τις υψηλές προδιαγραφές του Ομίλου», τόνισε. 

Οπως είπε, τα ΤΕΑ συνιστούν για την αγορά εργασίας, τους κοινωνικούς εταίρους, το Ασφαλιστικό και την Εθνική Οικονομία, μία αποτελεσματική λύση συστηματικής και μακροπρόθεσμης αποταμίευσης για την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων, δοκιμασμένη στην πράξη διεθνώς.

Γιατί η Ελλάδα δεν έχει κερδίσει το στοίχημα των ΤΕΑ

Οπως είπε το στέλεχος της Eurobank, βασικές αιτίες που η Ελλάδα δεν έχει κερδίσει το στοίχημα, στις οποίες όλοι θα συμφωνήσουμε, είναι:

- Χρόνιες παθογένειες του ασφαλιστικού μας συστήματος.

- Μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων που περιορίζει τη δυνατότητα σύστασης ΤΕΑ σε λίγες, κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις.

- Έλλειμμα ενημέρωσης και αποταμιευτικής κουλτούρας. Η υψηλή φορολογική επιβάρυνση της εργασίας αλλά και ο ασφαλιστικός και συνταξιοδοτικός αναλφαβητισμός είναι βασικά εμπόδια, με σημαντικές συνέπειες, για την ευημερία των ελληνικών νοικοκυριών, τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και την επάρκεια του συνταξιοδοτικού εισοδήματος.

Και μπορούμε να απαντήσουμε στα παραπάνω με τρεις λύσεις.

  • Επιταχύνοντας την ολοκλήρωση των υποδομών που έχουν ανάγκη οι φορείς που ασκούν εποπτικό έργο.

Το σχέδιο δημιουργίας ενός ενιαίου εποπτικού φορέα για τα ΤΕΑ κινείται σίγουρα στη σωστή κατεύθυνση. Επιτρέποντας, ίσως, να δοθεί ευχέρεια στα ΤΕΑ να παρέχουν πολλαπλές επενδυτικές επιλογές που αναζητούν πολλοί ασφαλισμένοι.

  • Διατηρώντας τα φορολογικά κίνητρα (ως προς τις εισφορές και τις παροχές εφάπαξ) και διασφαλίζοντας ένα σταθερό περιβάλλον λειτουργίας.
  • Θέτοντας προτεραιότητα την ενημέρωση κοινωνικών εταίρων, συνδικαλιστικών φορέων, πολιτών και εργαζομένων, προκειμένου να τονωθεί η εμπιστοσύνη στο θεσμό.

Με λίγα λόγια, να διευκολύνουμε τις διαδικασίες και να κάνουμε το σύνολο της κοινωνίας σύμμαχο στην προσπάθεια αυτή, υπογράμμισε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v